Еразъм+

На 31 януари 2020 г. в Пазарджик, България, се проведе втората транснационална среща на партньорите по проекта „Youthtopia GO” 

На срещата беше избрано логото на проекта, както и оформлението на уебсайта на проекта – http://virtualrealityedu.eu/. Успоредно с това бяха създадени две групи за разработване на документ за стратегическо партньорство, на който присъстваха представители на публични органи и представители на НПО, и друга група за подготовка на училищни наръчници, включващи представители на училищата от България, Хърватия, Северна Македония и Кипър.

В края на проекта беше проведено заседание на Управителния комитет, на което отговорностите и задълженията на всеки партньор бяха договорени до следващата среща. Първото съвместно 4-дневно обучение ще се проведе в Кочани, Македония от 25-29 май 2020 г.

От 9-ти до 13-ти декември 2019 г. ЕГ „Бертолт Брехт“ e домакин на Първата фаза от Европейския проект „Youthtopia GO”  по програма Еразъм+, с координатор ZERNIKE COLLEGE, Холандия . Тридесет и пет ученици и петнадесет учители, представители на пет училища от Холандия, Испания, Италия, Франция и Турция, ще поставят началото на едно събитие от грандиозен мащаб, резултат на дългогодишна съвместна работа.
Проектът е логическо продължение на предишния „Youthtopia 2020”, който се осъществи през периода 2016-2018 г. По време на него учениците създадоха модел на утопична държава –  плод на идеите и мечтите им, която представиха в Европейския парламент в Страсбург. Заедно с това те написаха и Манифест, в който предложиха решение на проблемите, разтърсващи съвременна Европа, в областта на образованието, икономиката, околната среда, миграцията и социалното неравенство – акценти на всяка една от фазите на проекта.

Но само описание на проблемите не е достатъчно.  „Youthtopia GO”  ще бъде държавата в действие. Ученици и учители ще работят съвместно за разрешаване на тези проблеми не само на европейското, но и на местно ниво. Основната цел е предоставяне възможност за развитие на критично мислещи, креативни млади хора, които да изразяват лична позиция и да участват активно в обществения живот. Заключителната фаза този проект ще се състои в Парламента в Брюксел.

Нели Мърмарова, координатор на проекта

 

Посетители 651 , За деня 1 


Партньори
Харесайте ни!

Архив