Иновативни езикови практики в град Смолян

от на апр..09, 2024, под Ученици

Учители от ЕГ „Бертолт Брехт“ – гр. Пазарджик в периода от 27-ми до 29-ти март гостуваха на ЕГ „Иван Вазов“ – гр. Смолян по НП „Иновации в действие“ в партньорство с ЕГ „Христо Ботев“ – гр. Кърджали и ПГ „Константин Фотинов“ – гр. Самоков. Целта на посещението бе споделяне на добри практики и обмяна на опит с прилагане на иновативни методи и подходи в обучението по чужди езици. 

Домакините от гимназията в град Смолян бяха подготвили иновативен урок „Езикова игротека на чужд език“, в който гостуващите ученици и учители се включиха активно в „Escape room” с разнообразни игрови ситуации, разделени на екипи, изпълнявайки задачи със загадки, подготвени на английски,  немски и испански език. В екипната работа по групи, съвместно с  учениците от ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, активно се включиха и  учителите Спасина Станева, Диана Джукелова, зам. директора госпожа Мария Хаджийска и директора на Гимназията госпожа Велка Недялкова.

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в град Смолян пренесе присъстващите в друг свят и друго време. Театралните групи с актьорското си майсторство на професионално ниво представиха „Лебедово езеро“ на английски език и „Дон Анаклето Скъперникът“ на испански език. Зад невероятните изпълнения си пролича трудът и опита на учителите от ЕГ „Иван Вазов“ -град Смолян.

В последния ден от мобилността задачата на урока бе откриване на различни културни и исторически обекти по маршрути, определени с помощта на мисловни географски карти със загадки.

В работна среща всички партниращи училища споделиха впечатления от видяното и от получените практически познания в иновативните методи и уроци при чуждоезиковото обучение.

Следващата среща по проекта ще бъде в периода от 27-ми до 31-ви май, когато отново екипите ще се срещнат в град Кърджали, където ще гостуват на Езикова гимнази „Христо Ботев“.

Коментарите са изключени за Иновативни езикови практики в град Смолян още...

Среща със Здравка Евтимова

от на мар..29, 2024, под Ученици

„Книгите са като хората – едни те изоставят, други ти се усмихват като учителката от занималнята. Ти избираш накъде да тръгнеш. Дали да станеш параход и цялата вода на света да е твоя.Това правят някои книги за тебе.“
Това е цитат от разказа „Докато чакаме черешите да узреят” от новата книга „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова, която самата тя представи на 27.03.2024г. в ЕГ „Бертолт Брехт“. Нейните книги правят точно тази магия – дават ти правото да избереш. Луничавите разкази дават хоризонт и ние с параходите плуваме стремително натам, защото им вярваме.
Подобно на героинята си – Райна Майсторлиева – Здравка Евтимова е майстор на думите и рисува света, видян от брега на Струма, от родния Перник. В този сват жените с лунички носят особена сила – могат да лекуват, могат и тровят с билки. А енергията, която с невидими лъчи огрява и Струма, и Перник, и сърцата на луничавите, е любовта.
За учениците на нашето училище срещата с творец от такава величина се превърна в същински празник, за който дълго ще се говори. Разделихме се с пълни очи и сърца. Ние получихме книга с автограф, а на госпожа Евтимова подарихме картина, нарисувана по време на разговора с нея от Дани Динчева (12. Б), тромпет за песен, бинокъл за детска мечта и ранни червени череши за любов – всички ръчно направени от четящите десетокласници.
Нарекохме я книгата да бъде силна, да вари отвари, да бъде красива и мноого чепата, да я четат и препрочитат, да търсят и да намират в нея своите параходи и безкрайни морета всички хора. А на създателката й казахме:
-Светло си го написала! Ти си от злато, госпожо! От сърце благодарим!

Коментарите са изключени за Среща със Здравка Евтимова още...

Денят на водата

от на мар..26, 2024, под Ученици

Госпожа Цветелина Килитанова и учениците от 8. Д клас се включиха във видео конференция посветена на Денят на водата. Четири европейски училища партньори от Полша, Австрия, Италия и България се включиха чрез видео връзка в планираната от техните учители конференция посветена на темата за глобалните водни ресурси и националните водни ресурси на всяка страна. Учениците представиха в своите презентации и последвалата дискусия на английски език предизвикателствата на глобалното затопляне, както и решения за пестене на световните водни ресурси чрез промяна в ежедневните навици на хората, нови местни и национални политики за опазване на този ценен ресурс – питейната вода! Конференцията завърши със забавна игра Kahoot, в която учениците провериха своите знания в областта на глобалните проблеми!Чрез тази видео връзка ученици и учители от 4-ри европейски държави обмениха ценен опит и практики в преподаване на глобални теми, превръщайки учениците си в активни, европейски граждани готови да търсят решения на предизвикателствата на XXI-ви век! Благодарим на всички ученици за съзнателното отношение и подготовка по темата, за чудесното справяне с английската терминология, както и за желанието да общуват с връстници от Европа търсейки решения на общи проблеми!

Коментарите са изключени за Денят на водата още...

Международен ден на Франкофонията

от на мар..26, 2024, под Ученици

Международният ден на Франкофонията се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.В Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ пътувахме във времето и пространството с „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери.
„Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите!“
Journée internationale de la Francophonie! la Francophonie au lycée bilingue „Bertolt Brecht“!
„On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux!“

Коментарите са изключени за Международен ден на Франкофонията още...

Всяко дете има нужда от семейство

от на мар..18, 2024, под Ученици

На 12.03.2024 г. в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, ученици от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ гр. Пазарджик и техните учители посетиха Комплекса за социални услуги за деца и семейства гр. Пазарджик.
На учениците бяха представени услугите, които се предлагат в центъра:
– В Център „Спешен прием“ се настаняват деца жертви и/или свидетели на насилие, безпризорни деца, деца в риск, майки с деца, преживели домашно насилие, деца на улицата или деца избягали от вкъщи.
– Сектор „Работа с деца и семейства“ консултира и оказва подкрепа на деца и семейства в риск. Подпомага родители, които срещат трудности в отглеждането и възпитанието на децата.
– Звено „Майка и бебе“ предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, като насърчава родителската привързаност и оказва социално, психологическо и социално-педагогическо консултиране и подкрепа.
Учениците имаха възможност да се запознаят и с т.н. Синя стая, първата в България специализирана стая оборудвана със звукозаписна и видеозаписна техника, в която се провежда изслушване на деца, участващи в правни процедури, станали жертва или свидетели на насилие.

Коментарите са изключени за Всяко дете има нужда от семейство още...

Приятел в нужда се познава

от на мар..16, 2024, под Ученици

Голямото семейство на ЕГ „Бертолт Брехт“ се включи в благотворителната кампания „Приятел в нужда се познава – нека помогнем на Ния“, инициирана от сдружение „Добро сърце – Пазарджик“. Нашите ученици, с активното участие на Ученическото самоуправление, успяха да подкрепят малката Ния със сумата от 2953 лева в нейната борба за пълноценен живот! Ние не можем да бъдем безразлични!

Коментарите са изключени за Приятел в нужда се познава още...

Награждаване на победителите от Националния ученически конкурс „Наследник съм на…“

от на мар..13, 2024, под Ученици

Днес, 13 март 2024 година, в Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ бяха наградени участниците в Националния ученически конкурс „Наследник съм на…“, посветен на 110 години от Балканските войни и организиран от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България.
Първо място зае Дарина Ибушева от 11. Б клас, на второ място са Лилия Янакиева от 9. А клас и Анастасия Добрева от 9. Г клас, на трето място- Дария Гълъбинова от 9. А клас и Антония Елкина от 9. Г клас.
Учениците разработиха проекти с изследователски характер, свързани с участието на техни предци в Балканските войни. Конкурсът предизвиква интерес към славното историческо минало, към съхраняване на родовата памет и допринася за формиране на патриотично възпитание и национална гордост.
Отличените ученици и техните учители Мариела Цикалова и Соня Николова бяха поздравени от госпожа Велка Недялкова, директор на ЕГ „Бертолт Брехт“, госпожа Дора Дулчева-Величкова, началник на РУО – Пазарджик, подполковник Петър Петров, началник на Военно окръжие – Пазарджик.

Коментарите са изключени за Награждаване на победителите от Националния ученически конкурс „Наследник съм на…“ още...

Отново повод за гордост

от на фев..23, 2024, под Ученици

Възпитаници на  Езикова гимназия „Бертолт Брехт”  завоюваха призови места в ежегодното  Национално състезание по немски език на издателство „Клет”, в което участваха 72 училища от цяла България. В различните нива на владеене на езика участваха над 250 състезатели.  Лъчезар Петров от VІІІ г клас се класира на  трето място в ниво А1, Елица Стоянова от ІХ г също завоюва трето място в ниво А2, а Теодор Кишов от Х г клас грабна ПЪРВО  място в своето ниво В1.

По традиция домакин на националния кръг бе Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в гр. Ловеч. Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.Честито на победителите! Пожелаваме успешно покоряване на нови върхове!

Коментарите са изключени за Отново повод за гордост още...

Подаване на документи за стипендии

от на фев..21, 2024, под Ученици

Започна процедура за подаване на документи за стипендии. Повече за условията, на които трябва да отговарят учениците, кандидатстващи за стипендия през втория срок на учебната 2023/2024 година, реда, по който ще се попълват и предават необходимите документи, и начина на изплащане на стипендиите: https://egbb.org/?page_id=7375

Коментарите са изключени за Подаване на документи за стипендии още...

„EUGEN BERTHOLD FRIEDRICH … IST MEIN NAME“

от на фев..18, 2024, под Ученици

Тази година празнувахме патронния празник на Гимназията с името и творчеството на Бертолт Брехт.
„EUGEN BERTHOLD FRIEDRICH … IST MEIN NAME“ беше назован спектакълът, в който оживя великият майстор на словото и голямата сцена, непримиримият Брехт, пионерът на модерния театър.
Това беше празник на словото, което ни е подарил този изключителен творец с критичното си мислене, търсенето на справедливост и способността си да разгадава човешките неволи и стремежи, да прониква в човешката природа в дълбочина. Това беше празник на връзката между изкуството и човешкото търсене, разгадаване и преоткриване в две от знаменитите му творби –„Майка Кураж и нейните деца“ и „ Опера за три гроша“.
Младостта, красотата и талантът се разгърнаха на широката сцена с възхитителната немска реч на големия автор. Словото, песента, музиката и танцът – изцяло по творбите на Брехт – предизвикаха различни чувства и емоции, но завършиха с овации, усмивки, много цветя и благопожелания.
Най-щастливи бяха прекрасните млади артисти от училищното ателие за словесно изкуство и актьорско майсторство на немски език „SCHAUSPIELWELT”, някои от които стъпваха за първи път на голямата сцена, а само преди месеци бяха пристъпили за първи път прага на ЕГ „Бертолт Брехт“.
Спектакълът – по сценарий, режисура и сценография на ръководителя на театралното ателие – Стефани Ганчева плени пълната зала, възхити многото гости и родители и остави смаяни гостите от Германия, как младите таланти толкова добре владеят немската реч и познават творчеството на своя патрон.
Този празник показа отново, че всички НИЕ – наследници на Бертолт Брехт гледаме на света около нас с очите на критичния съвременник за един по-добър свят.

Коментарите са изключени за „EUGEN BERTHOLD FRIEDRICH … IST MEIN NAME“ още...

Партньори
Харесайте ни!

Архив