ОТЛИЧЕН УЧИТЕЛ ОТ ЕГ „БЕРТОЛТ БРЕХТ“ В ТАЗГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК „Св.св. Кирил и Методий“

от на май.23, 2022, под Ученици

Ежегодно Община Пазарджик отличава най-добрите в областта творци и деятели на образованието, културата и изкуството. На официална церемония, проведена на 19 май в ДКТ „Константин Величков“, и тази година бе награден учител от гимназията за своя принос към духовното израстване на младите хора.

За постигнати високи резултати в учебно-възпитателната дейност отличието „Учител на годината“ в категория „Постижения в педагогическата практика с ученици от гимназиален етап“  бе присъдено на госпожа Пенка Иванова – старши учител по немски език.  

Наградата бе връчена лично от кмета господин Тодор Попов.

Честито, госпожо Иванова!

Коментарите са изключени за ОТЛИЧЕН УЧИТЕЛ ОТ ЕГ „БЕРТОЛТ БРЕХТ“ В ТАЗГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК „Св.св. Кирил и Методий“ още...

Успешен да е пътят ви!

от на май.14, 2022, под Ученици

Скъпи зрелостници,
Вие завършвате ЕГ „Бертолт Брехт“ и с това завършва един важен етап от вашето съзряване. Ние, вашите учители, ви помогнахме да изберете правилната посока на своя път, помогнахме ви в търсенето на знания, предадохме ви най-ценното от опита си, подкрепихме ви в моменти на труден избор. Нека избраният от вас път ви доведе до успех! Нека вашата жажда за знания и отдаденост в самоусъвършенстването ви превърнат във високообразовани, мислещи, действащи и свободни личности! Бъдете уверени в себе си и смело следвайте мечтите си! Бъдете умни и дръзки! Създавайте добро и красота! Бъдете отговорни към резултатите! Нека вашето присъствие прави света по-цветен, усмихнат и по-различен! Успешен да е пътят ви!
Велка Недялкова – директор на ЕГ „Бертолт Брехт“

Коментарите са изключени за Успешен да е пътят ви! още...

„Зависимости“- интегриран урок по БЕЛ и ХООС

от на май.09, 2022, под Ученици

На 30.03.2022г., ден преди да започне ваканцията, с учениците от 10Б клас осъществихме един дълго планиран проект – интегриран урок обобщение по БЕЛ и ХООС.

Потърсихме корените на зависимостите от химична и от човешка гледна точка, като разгледахме откъси от романа „Тютюн“ на Димитър Димов и повестта „Гераците“ на Елин Пелин. Припомнихме химичните формули на забранени субстанции, научихме повече за въздействието им върху човешкия организъм, превъплътихме се в ролите на Борис и Ирина, а за финал поговорихме за това кое ни тласка към една или друга зависимост. Оказа се, че това винаги е някаква липса. Ето защо си пожелаваме липсите ни да са колкото се може по-малко, а зависимостите ни да са само към положителни емоции и приятелства.

Весела Топалова – преподавател по БЕЛ, Елена Благоева – преподавател по ХООС

 

Коментарите са изключени за „Зависимости“- интегриран урок по БЕЛ и ХООС още...

„Двойката в думи“ – спектакъл на ЕГ

от на май.04, 2022, под Ученици

Предизвикваме те на ДУЕЛ точно в 18:00 часа!!! Не, нека по-добре да е ДВУБОЙ на сцената на зала „Маестро Георги Атанасов“! А може би е по-добре да бъдем ДВОЙКА? Или ДВОЙКА ДУМИ в духа на празника на буквите – 11.05.2022 г.? Те, ДВОЙКИТЕ, са сложна материя … трансформират се в най-причудливи форми … и често предизвикват смях, сълзи, вълнение от всякакво естество. Затова бъди с нас в уречения ден и час и стани част от спектакъла на ЕГ „Бертолт Брехт“ – „ДВОЙКАТА В ДУМИ“!

Коментарите са изключени за „Двойката в думи“ – спектакъл на ЕГ още...

Огънят на знанието пламва на Третата областна ученическа конференция

от на апр..30, 2022, под Ученици

Конференцията се организира за трета година от ЕГ “Бертолт Брехт”, РУО – Пазарджик, Община Пазарджик.

 От зората на нашето съществуване има един огън, който ни спасява и в най-мрачните векове на тирания и безчовечност- това е огънят на познанието!
Откриването на третата областна конференция на тема: „Природните науки вдъхновяват“  започна  със  символично запалване  на  огъня на познанието от г-жа Велка Недялкова, директор на ЕГ“Бертолт Брехт“. Огънят е израз на онази искра, която  ни събира  всички нас , която ще гори в душите ни – искрата на любовта към знанието!

Гости на конференцията бяха: Петя Цанкова – заместник областен управител,  Дора Дулчева – Величкова, началник на РУО- Пазарджик,  Весела Тодорова – старши експерт природни науки и екология при РУО – Пазарджик, директори на училища, учители и ученици.

 В конференцията взеха участие  ученици и техните ръководители от следните училища: ЕГ ”Бертолт Брехт”, СУ „Георги Бенковски“, ПМГ ”Константин Величков”, ОУ“ Проф. Иван Батаклиев“, Първо основно училище “Свети Климент Охридски“, ПГ „Иван С. Аксаков“, СУ „Александър Иванов – Чапай“- град Белово, СУ „Методий Драгинов“- с. Драгиново, ОУ ”Отец Паисий“- град Батак, ПГХХТ – Пазарджик , СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград.

Представянето на проектите се превърна в своеобразен триумф на знанието, креативноста и вдъхновението .  Обмена на идеи и знания от различните участници  бе впечатляваща.

По време на Постерната сесия ПГХХТ Пазарджик представи химични експерименти и workshop.
Благодарим на всички , които взеха  участие в пленарната и постерната сесия, за положения труд  и достойно им представяне. Насладихме се на презентационните умения на участниците, докоснахме се до енергията и ентусиазма на младостта. Станахме свидетели на желанието, целеустремеността и таланта на учениците от Пазарджишка област. Ученици, с които Пазарджик може само да се гордее.
Ученическата конференция показа колко важни са природните науки и каква роля играят в нашето ежедневие.

За нас беше удоволствие, че станахме част от  събитие, което е стъпка по пътя към познанието. Събитие, което ще помним и за което ще разказваме с гордост. С пламък в очите, запален от любов към природните науки, ще си спомняме за Третата областна ученическа конференция по природни науки ,,Пазарджик БИО 2022“

Александра Стоянова,  Анджелина Ангелова  – 11 клас
ЕГ „Бертолт Брехт“
водещи на  на конференцията

Коментарите са изключени за Огънят на знанието пламва на Третата областна ученическа конференция още...

Наследството – памет и отговорност на всеки човек

от на апр..30, 2022, под Ученици

Да си част от голям и славен род, да имаш устойчивостта на неговите български корени и той да ти дава духовна сила за съзидание, творчество и служене на хората – в такава трудна роля се превъплътиха учениците от 10. Д клас на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ гр. Пазарджик. В интегрирания урок по Български език и литература и Биология и здравно образование „Гените Вазови“, проведен на 27.04.2022 г.  и подготвен чрез  проектно- базирания метод, беше пресъздадено откриването на генетичните белези и на най- интересните факти за всеки един член от семейството на Иван Вазов. Наши гости от РУО бяха госпожа Галина Цанева – старши експерт по БЕЛ,  госпожа Весела Тодорова – старши експерт по природни науки и екология, госпожа Александра Полищук – старши експерт ОСО, госпожа Велка Недялкова – директор на ЕГ „Бертолт Брехт“, заместник-директорите госпожа Мария Хаджийска и госпожа Елена Якимова, учители от гимназията и от други учебни заведения в региона.
И за възрастните, и за учениците съвремието се оказва понякога прекалено бързо, динамично, време на изпитания, несигурност  и тревоги, и то  в общество, често раздирано от противоречия. На всеки от нас са нужни опори, които да предлагат духовна закрила и да вдъхват надежда за едно по-добро бъдеще. Родът със своята многобройност ни създава усещането, че сме част от веригата на Времето, защото той принадлежи към утвърдената традиция и чрез стари и млади, чрез наследеното и мечтата за бъдещето създава памет в душите ни и дръзновение.
А в хилядолетната българска история устойчивостта на определени родове е показателна за здравите български корени. Един от най-ярките примери е многобройният Вазов род, оставил ярка следа в няколко епохи и сам превърнал се в „място на паметта“ за народа ни. Децата на Минчо и Съба Вазови са възпитани в патриархалния дух на Българското възраждане и в най-голяма степен представят Българското – чрез творчество, военни победи, служене на обществото.

Произведенията на Иван Вазов в двата етапа на гимназиалното обучение са свързани с идеите за природата, за миналото и паметта. Те утвърждават българските  нравствени добродетели и така хвърлят мост между минало и настояще. Именно чрез осъществяването на интегриран урок между различни научни дисциплини може да се постигне както познаване, така и разбиране на стойността на творчеството му, а и на изключителния принос на неговите братя, превърнали се в строители на Нова България.

(прочети още…)

Коментарите са изключени за Наследството – памет и отговорност на всеки човек още...

Възпитаник на ЕГ „Бертолт Брехт“ – лауреат на Националната олимпиада по френски език

от на апр..15, 2022, под Ученици

Нашият ученик Деян Шиков от XIIЗ клас е удостоен със званието „Лауреат“ на Националната олимпиада по френски език за 2021/2022 учебна година. Той е класиран на трето място в своята възрастова група, с крайна оценка отличен 6.00.

Гордеем се с постиженията на Деян. През годините на своето обучение в гимназията той е бил и лауреат в състезанието „Франкофонски кариери“, финалист в състезанието “AUBG MultiTalent Quest”, стипендиант на Американската фондация за България. Деян има достойно представяне в множество регионални и национални франкофонски форуми.

Благодарение на своите забележителни лични качества и всеотдайност, той е приет в Института по политически науки в Париж (Sciences Po Paris).

Пожелаваме му да бъде здрав, да следва своите мечти и да работи след дипломиране за родината си.

Коментарите са изключени за Възпитаник на ЕГ „Бертолт Брехт“ – лауреат на Националната олимпиада по френски език още...

Франкофония 2022 – “Antistress à la française”

от на апр..14, 2022, под Ученици

Идването на пролетта и месец март за френските паралелки са свързани с дейностти, отбелязващи Деня на Франкофонията и френския език. Тази година вниманието бе насочено към осмокласниците, които за първи път проговарят на френски език, и изучаването на езика ги затруднява много. Затова те бяха въвлечени от „по-старшите“ в една дигитална игра на загадки (escape game), разгадаването на които ще им помогне да се научат да преодоляват стреса от сложния и труден френски език. Така рисуването , спорта, песните и личното творчество, основни мисии за изпълнение в играта, отключиха посланието към осмокласниците, с което те тържествено се заклеха да усвояват френския език, като не спират да се забавляват дори и с помощта на дигитални ресурси на френски език.

Основни участници в предизвикателството бяха учениците от VIII  ж, включени в групата за занимания по интереси „ Млад франкофон”, с ръководител г-жа Доротея Николова.  Загадките задаваха „по-старшите” франкофони, а забавлението беше за всички присъстващи.

Франкофонското събитие уважиха и подкрепиха г-жа Велка Недялкова директор на гимназията, г-жа Мария Хаджийска – зам. директор , г-жа Елена Якимова- зам. директор, колеги учители, обичащи френския език.

През месец март наши ученици взеха участие в различни дейности: състезанията „Предизвикателството на четенето“ и „Маратон по писане“, предложени от Френския културен институт;  конкурс по превод на поезия и проза от френски език, организиран от IV ЕГ „Фнедерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна.

Коментарите са изключени за Франкофония 2022 – “Antistress à la française” още...

Обмен на добра практика на тема „Плазмената мембрана – структура и функция“

от на мар..31, 2022, под Ученици

На 25 март 2022 г., в ЕГ „Бертолт Брехт“ – гр. Пазарджик, бе представен интегриран урок по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда в XI клас, профилирана подготовка. Добрата  практика бе реализирана след участието на учителите Соня Ангелова и Албена Пашова в мобилност по програма Еразъм+, по проект „Природните науки вдъхновяват“, в рамките на който ЕГ „Бертолт Брехт“ е едно от училищата партньори на РУО – Пазарджик.

В открития урок бяха използвани различни методи и подходи – учене чрез „правене“, учене чрез експеримент, изказване и доказване на хипотези, компетентностен подход и други, реализираха се междупредметни връзки между природните науки и приложното изобразително изкуство. Учениците участници споделиха знанията си за структурата и функцията на плазмената мембрана чрез представяне на макети и модели за описване на видовете мембранен транспорт и възприемането на информацията чрез мембранни рецептори.

Гости на събитието бяха госпожа Весела Тодорова – старши експерт по природни науки и екология към РУО – Пазарджик, госпожа Велка Недялкова – директор на ЕГ „Бертолт Брехт“, заместник-директорите госпожа Мария Хаджийска и госпожа Елена Якимова, учители от гимназията и от други учебни заведения в региона.

Коментарите са изключени за Обмен на добра практика на тема „Плазмената мембрана – структура и функция“ още...

25 март – Ден на търпението

от на мар..31, 2022, под Ученици

ЕГ „Бертолт Брехт“ се включи в инициативата на ОСНВ – Благоевград за отбелязване на 25 март – Ден на търпението със следните дейности:

Представители на Ученическия съвет към гимназията празентираха пред всички 8-ми и 9-ти класове необходимостта от разбирателство, търпение и толерантност.

Креативни ученици от 11.клас създадоха постери и оригинално тематично лого, размножено под формата на баджове.

Ученици на г-жа Даниела Перничева изработиха плакат, съдържащ информация за значението на търпението.

Ученици от 9.а клас изготвиха презентация на тема разбирателство и емпатия и я визуализираха чрез интерактивна дъска в едно от фоайетата на гимназията.

В класните стаи учениците написаха върху бялата дъска с едър шрифт “25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО”.

Смятаме, че реализираните инициативи повлияха положително на социалния климат на общуване в училищната среда.

Автори на текста: Ученически съвет при ЕГ

Коментарите са изключени за 25 март – Ден на търпението още...

Партньори
Харесайте ни!

Архив