Успешно представяне на международните младежки дебати Jugend debattiert

от на май.31, 2023, под Ученици

Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ отбеляза поредното постижение на национално ниво чрез успешното представяне на ученичката Йоана Михайлова от 11 Б клас в регионалния кръг на състезанието „Международни младежки дебати на немски език Jugend debattiert“, проведен през месец април.2023 година. Състезанието е финален етап на един проект, който се осъществява в езиковите гимназии в България с подкрепата на Гьоте-институт и Централата на Федерална република Германия за училищно дело в чужбина.
В регионалния кръг Йоана Михайлова се състезаваше в умението да се дебатира на немски език по темата „ Трябва ли да бъде въведена задължителна оценка за социалното поведение на учениците“ наред с 40 участници от страната и убедително спечели място измежду 16-те класирани за участие в Националния кръг
Със своето успешно участие Йоана Михайлова защити безспорния авторитет на Езикова гимназия като училище, осигуряващо високо ниво на чуждоезиково обучение и даващо шансове на своите ученици за участие в авторитетни проекти и състезания на национално ниво.
През настоящата учебна година Йоана Михайлова има и още едно успешно участие в Национален кръг на състезание по немски език , организирано от издателство КЛЕТ.
Желаем от сърце бъдещи успехи на Йоана!

Коментарите са изключени за Успешно представяне на международните младежки дебати Jugend debattiert още...

И библиотеката е място за учене

от на май.31, 2023, под Ученици

Работата по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ продължава в нашето училище и през месец май. По случай празника на българските букви, просвета и култура се проведе еднодневна екскурзия с учебна цел – запознаване с възможностите на Народна библиотека „Иван Вазов“ – град Пловдив. В нея участваха 47 ученици от 10. б, 10. е, 11. д, 11. е, 11.ж и 11.з клас и 3-ма учители.

С любезното съдействие на госпожа Маринова, главен библиотекар в Справочно-библиотекарски и информационен отдел към Народната библиотека, и нейните колеги, нашите ученици се запознаха с каталозите на библиотеката, разгледаха различните читални, запознаха се с възможностите на Американския отдел и Немската читалня. Особен интерес предизвикаха различните материали в читалните по изкуствата – автентични театрални афиши от началото на 20.век, грамофонни плочи, ноти. За всички беше особено впечатляващо и посещението в Отдела по дигитализация.

Там освен копие на първия български вестник „Марица“, издаван веднага след Освобождението, нагледно бе представено и как се извършва съхраняването на стари вестници и списания и превръщането им в информационни дигитални носители. За всички участници в тази екскурзия остава незабравим спомен за едно място на българската духовност, а за част от учениците – и мечта да се върнат отново в залите на библиотеката вече като студенти.

 Василка Стоянова, ст. учител по БЕЛ

Коментарите са изключени за И библиотеката е място за учене още...

Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура

от на май.24, 2023, под Ученици

За най-светлия български празник – 24 май – Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура – по традиция Министерството на образованието и науката присъжда Почетното отличие „Неофит Рилски“. То е най-престижното в сферата на образованието и е най-висок знак за почит към труда на учителя. Тази година наградата „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование получи госпожа Диана  Стоева от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“- гр. Пазарджик. Отличието е заслуженото признание за усилията, търпеливия труд, любовта към родното слово и всеотдайната работа с учениците. Наградата  е най-яркото доказателство, че за госпожа Стоева, носител и на диплом от РУО – Пазарджик за тази учебна година, учителската професия е истинско призвание. Пожелаваме й здраве, духовни сили и нови успехи на благородното поприще.

Коментарите са изключени за Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура още...

Концертът на Езикова гимназия „Пулсът на времето”-спектакъл, който оставя следа в сърцето

от на май.24, 2023, под Ученици

Пролетният концерт на учениците от Езикова гимназия „Б. Брехт” събра на сцената на ДКТ „К. Величков” талантливите танцьори, певци и актьори на училището в една феерия от цветове, гласове, слово и музика! Да премерят пулса на времето- това беше амбицията на вдъхновените момчета и момичета от театралните групи „Огледало” и „Първи стъпки на сцената”, които представиха сцени от повестта „Българи от старо време” на Л. Каравелов и от романа „Вчера” на Владо Даверов. Минало, настояще и мечти за бъдещето се сливат само в едно пространство- сърцето! Играта на младите актьори накара публиката да отвори сърцето си за този празник на Словото. Сценаристи и режисьори на спектакъла бяха г-жа Василка Стоянова и г-жа Диана Стоева. 

Аплодисментите взривиха залата и при музикалните изпълнения на пианиста Витомир Кръстев, на китариста Александър Златарев, на певците Кристиян Павлов, Виктория Станева, Селена Гайдова, Мина Душева и Георги Джалъзов. Опитаха се да потропнат ръченица хаджи Генчо и дядо Либен, но истинските танцьори на сцената бяха от танцовия състав „Чавдар”, Денсформацията за хип-хоп „Маджик” и клуб „Импулс”. Заключителният акорд на вечерта реализираха гимнастичките от „Далия старс” с треньор г-жа Маргарита Николова. 

Специално за концерта бе подготвено и интервю с преподаватели и ученици за учителя в нашите духовни биографии. Така от сцената прозвучаха имената на учители от миналото на Езикова гимназия, за което благодарим на Стефан Благоев. Технически спектакълът бе реализиран със съдействието на г-жа Диана Джукелова и г-н Иван Дойкин. 

Да им благодарим и да пожелаем на всички- участници и ръководители, да бъдат здрави и все така всеотдайни в служенето на идеята да премерваме точно пулса на времето!

Коментарите са изключени за Концертът на Езикова гимназия „Пулсът на времето”-спектакъл, който оставя следа в сърцето още...

Ученически обмен между Пазарджик и Дортмунд

от на май.10, 2023, под Ученици

Endlich! Най-после! Тази година Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ успя да възобнови една прекрасна традиция за ученически обмен с партньорски училища от немско езични страни – неповторима възможност за практическо приложение на изучавания чужд език, обмяна на знания, опит, нови впечатления и позитивни емоции.
От 1. май до 5. май училището ни беше любезен домакин на група ученици и учители от гимназия „Ан дер Швайцер Алее“ в гр. Дортмунд, Германия.
Предложихме интензивна и разнообразна програма за нашите гости с акцент върху актуална проблематика не само в България и Германия, а и в глобален мащаб: Устойчиво развитие.
Гостите и нашите ученици – домакини участваха в смесени работни групи с конкретни практически задачи за сравнителен анализ на проблемни области, както и за търсене  и намиране на работещи решения. Резултатите от съвместния проект бяха представени на Четвъртата Областна ученическа конференция по природни науки, чиито инициатор и домакин също е  Езиковата.
Благодарим на родителите, отворили домовете и сърцата си за връстниците на техните деца – вече и наши общи приятели.
През есента това ползотворно сътрудничество ще продължи с гостуване на нашите ученици и учители в гр. Дортмунд, което ще бъде финансирано със средства по Програма Еразъм+ на Европейската комисия.
Поместваме снимки от учебната и културната програма – доказателство и пример за толерантно междукултурно общуване, традиционно българско гостоприемство, топъл спомен от нови впечатления и надежда за дълготрайно партньорство и приятелство.

Коментарите са изключени за Ученически обмен между Пазарджик и Дортмунд още...

Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет

от на май.09, 2023, под Ученици

В периода от 18 април до 3 май 2023 година, ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик взе активно участие в Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията беше посетена двукратно от прокурори от Окръжна прокуратура – Пазарджик, които изнесоха лекции пред ученици от VIII до XI клас относно Конституцията и съдебната власт.

На 3 май 2023 година, шестима единадесетокласници бяха допуснати да наблюдават съдебно заседание по покана на госпожа Албена Кузманова – Окръжен прокурор. Амбициозните бъдещи юристи имаха възможността да видят какви доказателства се представят в хода на заседанието и как съдията и съдебните заседатели взимат своето решение. Подобни инициативи имат за цел да помогнат на младите хора да разберат как функционира съдебната система и да осъзнаят важността на правосъдието за обществото.

Автор: Ивелина Андреева – Председател на Ученическия съвет

Коментарите са изключени за Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет още...

IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г.

от на май.05, 2023, под Ученици

Днес се проведе IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. на тема: „Природните науки – сърцето на устойчивото развитие“

Конференцията се организира и провежда от РУО – Пазарджик и ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик с любезното съдействие на Община Пазарджик.

Участваха ученици и екипи от 14 училища от област Пазарджик, които:

– представиха авторски идеи и интерпретации на определени теми, въз основа на извършени изследвания, целящи решаването на екологични и здравословни проблеми;

-защитаваха собствени позиции по актуални за обществото ни проблеми;  

-презентираха проектна и изследователска дейност и  инициативи за опазване на околната среда и биоразнообразието;

-развиха умения за екипна работа чрез презентиране и популяризиране на проектен опит и практики  в областта на природните науки.

 Откриването на областната конференция започна  със  символично  запалване  на  огъня на познанието от Велка Недялкова, директор на ЕГ “Бертолт Брехт“. На конференцията присъстваха Весела Тодорова, старши експерт по природни науки и екология, експерти от РУО гр. Пазарджик, доктор Димитър Савов, директор на РЗИ , директори на училища, учители и ученици.

Представянето на проектите се превърна в своеобразен триумф на знанието, креативноста и вдъхновението.  Обмена на идеи и знания от различните участници  бе впечатляваща.

По време на Постерната сесия ПГХХТ – гр. Пазарджик представи химични експерименти и workshop.

Благодарим на всички, които взеха  участие в пленарната и постерната сесии, за положения труд и за достойното представяне.

Коментарите са изключени за IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. още...

Пулсът на времето

от на май.03, 2023, под Ученици

Скъпи приятели на словото, музиката и танца, чувате ли стрелките на часовника? Остават 130 часа до началото на празничния спектакъл на учениците от Езикова гимназия „Бертолт Брехт”!

Усещате ли туптенето ? Това е пулсът на времето, в което се срещат минало и настояще!

Чувате ли барабаните? Това е ритъмът на танца, с който ще покорим сърцата ви!Очакваме ви с нетърпение на 09.05.2023г. /вторник/ в 18:00 часа в залата на ДТ „К. Величков” град Пазарджик!

Кои сме ние? Най- артистичните, най- веселите, най- талантливите, най- вдъхновените !!!

Коментарите са изключени за Пулсът на времето още...

Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!”

от на апр..27, 2023, под Ученици

„Обичам те, татко!” Изборът между дълга и егоизма- Това е темата на един интегриран урок обобщение по философия и литература, който подготвиха талантливите ученици от 9.е клас и техните учители Ангелина Делийска и Диана Стоева. На 21.04 се проведе един интригуващ час за същността и противоречивостта на родовите отношения.

Учениците представиха уменията си както в индивидуална проучвателна и аналитична дейност по двата предмета, така и в екипната работа на интерпретатори, на участници в ролева игра, student teaching и драматизация. В часа бяха използвани материали, изработени от членовете на екипите- картина, схематични изображения, графики, икона, дървени сърца и свитъци. Някои от тези предмети гостите на часа получиха като подаръци. Младите философи изследваха важността на избора на ценности, които да служат като ориентир в отношенията родители-деца. Извеждането на идеята за мярата като добродетел стана възможно и чрез примерите на младите литератори, които съизмериха родовите отношения в митовете, фолклора и литературата на реализма. Бяха демонстрирани отлични речеви умения за излагане на позиция, аргументиране и участие в спор. 

Ласкави бяха отзивите на експертите от РУО-Пазарджик и на учители от цялата област. Желаем на амбициозните ученици и на техните преподаватели нови предизвикателства и нови успехи по пътя на знанието! 

Коментарите са изключени за Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!” още...

Заслужено признание за словото в ЕГ „Бертолт Брехт“

от на апр..21, 2023, под Ученици

„Следа от ръка“ е първата поетична книга на Елиз Юсеин, ученичка от XII А клас. На Великден се появи нова, ярка следа от талантливата ѝ ръка. След  проведения Национален кръг на олимпиадата по български език и литература на 09.04.2023 г. във Велинград бъдещата абитуриентка завоюва високото отличие ЛАУРЕАТ, присъдено на петте най-добри ученици в България.

За първи път на Националния кръг  на олимпиадата по български език и литература от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“се явиха седем ученици: Теодор Кишов от IXГ  клас, Елица Тарашева от XIA, Елиз Юсеин и Зорница Телбизова от XIIА, Таня Стойнова от XIIБ,  Александра Стоянова от XIIД и Мария Симеонова от XIIЕ клас.

За училището ни е изключителна гордост достойното представяне на учениците. Следите на одухотворените ни деца са ярки и проправят пътеки към красивото и доброто.

На добър час, млади хора!

Коментарите са изключени за Заслужено признание за словото в ЕГ „Бертолт Брехт“ още...

Партньори
Харесайте ни!

Архив