НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“

Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“

Интересен финал на дейностите по Модул „Библиотеките като образователна среда“.  

В последните дни на учебната година бяха проведени две заключителни инициативи.

Първата е отново съвместна дейност на нашето училище и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – гр. Пазарджик. На 21.06.2023 г. се проведе открит обобщителен урок в 11Е клас, посветен на темата за живота и смъртта в литературата. Учениците от този клас, заедно със своя учител- г-жа Василка Стоянова, акцентираха върху основните мотиви в литературата, свързани с живота и с любовта като контрапункт на смъртта. Някои от единадесетокласниците представиха с голямо въодушевление проектите си, изработени по избрана от тях творба. Част от учениците бяха използвали не само своята креативност при изработване на табла, книжки, любовно послание, но и презентация с различни ефекти. Оригиналността, която бяха вложили, заедно със знанията си, бяха достойно оценени. Гост на урока беше и Елена Маргова-главен библиотекар в Регионална библиотека ,,Никола Фурнаджиев“.  Тя представи пред учениците и другите гости на урока – госпожа Елена Якимова, зам.-директор по учебната дейност, и госпожа Диана Джукелова, старши учител по информационни технологии, своя подбор на различни произведения по темата на урока – както класики в литературата, така и съвременни произведения, голяма част от които са филмирани. Всички слушаха представянето ѝ с интерес, а накрая тя им подари моливи с послание и симпатични книгоразделители.

     Възможността за приятна среща с творец за учениците се осъществи на същия ден, 21.06. 2023 г., когато  ни гостува авторът Михаил Свирачев, завеждащ  Американския център към Народна библиотека ,,Иван Вазов”- гр. Пловдив. За посрещането му се бяха подготвили единадесетокласнички от нашата гимназия, ръководени от г-жа Василка Стоянова. Момичетата презентираха любопитни факти за живота на г-н Свирачев, също така впечатляващи ревюта и интервюта. От неговия дебютен фентъзи роман ,,Кралски лагер” бяха прочетени откъси, които развълнуваха събралите се да чуят повече за автора. Госпожа Стоянова представи основните послания, сюжетни линии и образи в тази интересна книга, а авторът   Михаил Свирачев сподели своя опит, случки от живота и кариерата си. Учениците получиха отговори на въпросите си, свързани с книгата и с житейския път на госта.  

               

                                                                     Ана-Мария Цветинова, 11 д клас

                                                                     Василка Стоянова, ст. учител по БЕЛ

Поетесата Аксиния Михайлова се среща с ученици от ЕГ „Бертолт Брехт“

14.06.2023 г. 13:35ч. Лекционната зала на ЕГ „ Бертолт Брехт“ се изпълва с ученици. Всички са тук за срещата с нея- поетесата Аксиния Михайлова- преводач и творец, носителка на множество престижни национални и чуждестранни литературни награди, сред които е най-високото отличие за поезия във Франция „Гийом Аполинер“, последвано от наградата „Макс Жакоб“. Удостоена е с наградите „Христо Фотев“ , „Милош Зяпков“ и „Иван Николов“. През юни 2022 г. й е присъдена наградата „Орфеев венец“ за постижения в съвременната българска поезия. Издава седем поетични книги на български език и три книги на френски език. Нейни стихове са публикувани в много държави по света. Превела е над четиридесет книги с поезия и проза.

                Ученици от VIII, IX и XI клас прочетоха нейни стихове на български и на френски език, а лиричните тонове от китарата на Александър Златарев от IXВ клас допълниха съзвучието с поетичното слово. Развълнувана, поетесата сподели своите спомени от Езиковата гимназия във Враца и прочете стихове от последната си книга „Изкуството да се сбогуваш“. Младите читатели и творци сред аудиторията зададоха въпроси за силата на вдъхновението, за поезията като съдба, за магията на превода.  В откровения диалог Аксиния Михайлова разкри своите лични открития и прозрения по отношение на поезията, която според нея е „най-синтезираният, енергиен начин човек да каже много неща, без да бъде директен“, и че само „с една метафора човек може да внуши и да докосне“. Младите читатели съпреживяха „безкрайния празник на думите“ чрез срещата с удивителната Аксиния Михайлова.

Срещата с поетесата се проведе в изпълнение на дейности по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“.

Доротея Николова – ст.учител по френски език

Пенка Христова – ст.учител по български език и литература

Творческа среща с Валентина Радинска

 На 07. 06.2023 година възпитаници на ЕГ „Бертолт Брехт“ се запознаха с един от най-известните съвременни български творци Валентина Радинска. Учениците имаха възможност да се докоснат до нейното стилистично изящно творчество, изпълнено с дълбочина и искреност. Срещата бе проведена в изпълнение на дейностите по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“.

Валентина Радинска е автор на 13 книги със стихове, както и на документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”,претърпял две издания, на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителя на вълците”, както и на сценарии за 3 документални и един телевизионен филм.

Стиховете на Валентина Радинска са преведени на всички европейски езици. Тя е носител на множество национални награди за поезия.

Пред младите хора Валентина Радинска говори почти час. На тях тя разказа за магията на литературата и даде съвет да четат повече книги, защото е важно да се развива чувствителност към малките неща, към всекидневието, към това, което ни заобикаля. На младите си почитатели поетесата обясни, че литературата е начин да интерпретираме света около нас, затова четенето е важно днес, в кризисно време. В края на срещата имаше възможност за въпроси към нея, където възпитаниците на гимназията взеха активно участие.

Елена Бояджиева – старши учител по български език и литература

Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“

В края на месеца на словото и духовността, на 29.05. 2023 г., в Езикова гимназия се проведе среща разговор с Хари Хараламбиев-известен адвокат и поклонник на литературата и изкуството в изпълнение на дейностите по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“.

Гостът бе представен приятелски и с уважение от Никола Иванов-бивш замстник-диектор на училището, литературен критик. В ролята на интервюиращи бяха Мария и Елиз- изявени ученици в областта на литературното слово.

Хари Хараламбиев сподели интересни моменти от своята професионална биография, коментира пресечната точка между правото и художественото слово, проблемите на българската езикова грамотност, общуването с литературата и изкуството.

Определил себе си като общителен самотник, господин Хараламбиев сподели, че чувството, което е водещо за него, е човеколюбието.

Подарените стихосбирки

В дух на приятелство и непосредствено общуване премина разговорът с ученици от 10. и 11. клас.

Като подарък за гостуването господин Хараламбиев прие сърдечно стихосбирки с първите поетични опити на Елиз Юсеин и Яница Ангелова.

Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“

И библиотеката е място за учене

Работата по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ продължава в нашето училище и през месец май. По случай празника на българските букви, просвета и култура се проведе еднодневна екскурзия с учебна цел – запознаване с възможностите на Народна библиотека „Иван Вазов“ – град Пловдив. В нея участваха 47 ученици от 10. б, 10. е, 11. д, 11. е, 11.ж и 11.з клас и 3-ма учители. С любезното съдействие на госпожа Маринова, главен библиотекар в Справочно-библиотекарски и информационен отдел към Народната библиотека, и нейните колеги, нашите ученици се запознаха с каталозите на библиотеката, разгледаха различните читални, запознаха се с възможностите на Американския отдел и Немската читалня. Особен интерес предизвикаха различните материали в читалните по изкуствата – автентични театрални афиши от началото на 20.век, грамофонни плочи, ноти. За всички беше особено впечатляващо и посещението в Отдела по дигитализация. Там освен копие на първия български вестник „Марица“, издаван веднага след Освобождението, нагледно бе представено и как се извършва съхраняването на стари вестници и списания и превръщането им в информационни дигитални носители. За всички участници в тази екскурзия остава незабравим спомен за едно място на българската духовност, а за част от учениците – и мечта да се върнат отново в залите на библиотеката вече като студенти.  

Василка Стоянова, ст. учител по БЕЛ

Посетители 805 , За деня 3 


Партньори
Харесайте ни!

Архив