Среща със Здравка Евтимова

от на мар..29, 2024, под Ученици

„Книгите са като хората – едни те изоставят, други ти се усмихват като учителката от занималнята. Ти избираш накъде да тръгнеш. Дали да станеш параход и цялата вода на света да е твоя.Това правят някои книги за тебе.“
Това е цитат от разказа „Докато чакаме черешите да узреят” от новата книга „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова, която самата тя представи на 27.03.2024г. в ЕГ „Бертолт Брехт“. Нейните книги правят точно тази магия – дават ти правото да избереш. Луничавите разкази дават хоризонт и ние с параходите плуваме стремително натам, защото им вярваме.
Подобно на героинята си – Райна Майсторлиева – Здравка Евтимова е майстор на думите и рисува света, видян от брега на Струма, от родния Перник. В този сват жените с лунички носят особена сила – могат да лекуват, могат и тровят с билки. А енергията, която с невидими лъчи огрява и Струма, и Перник, и сърцата на луничавите, е любовта.
За учениците на нашето училище срещата с творец от такава величина се превърна в същински празник, за който дълго ще се говори. Разделихме се с пълни очи и сърца. Ние получихме книга с автограф, а на госпожа Евтимова подарихме картина, нарисувана по време на разговора с нея от Дани Динчева (12. Б), тромпет за песен, бинокъл за детска мечта и ранни червени череши за любов – всички ръчно направени от четящите десетокласници.
Нарекохме я книгата да бъде силна, да вари отвари, да бъде красива и мноого чепата, да я четат и препрочитат, да търсят и да намират в нея своите параходи и безкрайни морета всички хора. А на създателката й казахме:
-Светло си го написала! Ти си от злато, госпожо! От сърце благодарим!

бутон за социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори
Харесайте ни!

Архив