ЕГ „Бертолт Брехт“ – домакин на Годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България

от на ян..26, 2023, под Ученици

На 20 и 21 януари 2023 г. Езикова гимназия „Бертолт Брехт” – гр. Пазарджик бе домакин на Годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Темата на форума бе „Предизвикателствата на новите формати на ДЗИ и на изпитите за установяване на ниво на владеене на френски език спрямо Европейската езикова рамка“. Конференцията, която събра почти 70 преподаватели от цялата страна, бе осъществена с подкрепата на Френския институт в България, Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа и Международната федерация на преподавателите по френски език.

Участниците бяха тържествено посрещнати в Грандхотел „Хебър“ от директора на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ г-жа Велка Недялкова, от кмета на община Пазарджик  г-н Тодор Попов и от старши експерта по чужд език и майчин език към РУО-Пазарджик г-жа Снежанка Иванова. Конференцията бе открита от председателя на АПФБ г-жа Вяра Любенова, която акцентира върху традициите на Пазарджик във франкофонията, езиковото и културното многообразие на града и приноса на видни граждани за развитието на културния и езиковия обмен между България и франкофонските страни. Специален гост на церемонията по откриването бе Нейно Превъзходителство Закиа ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България и председател на Групата на посланиците франкофони. Приветствени речи изнесоха и Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничеството към Френския институт в България и г-н Емануел Самсон – директор на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа.

            Програмата включваше три обучителни ателиета, разпределени в двата дни: „Държавни зрелостни изпити по чужд език (френски) за учебната 2022-2023 година – структура, съдържание, формат“ с водещ доц. д-р Жана Кръстева, СУ „Свети Климент Охридски“‘, „Новите формати, новата скала за оценяване и допълнителният модул към изпита за констатиране на ниво на владеене на френски език DELF” с водещ Магали Желева, директор на езиковите курсове към Френския институт в България, и „Ателие за динамична и колективна рефлексия“ с водещ Елен Бюисон.

Гостите посетиха Катедралната църква „Св. Богородица“ и на Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в град Пазарджик.

Актуалната тематиката на обучението и добрата работна атмосфера в ателиетата създадоха необходимите условия за споделянето на опит между учители от цялата страна и за ефективното надграждане на знания и умения във важни за преподавателите по френски език сфери на дейност.

бутон за социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори
Харесайте ни!

Архив