„Природните науки вдъхновяват“

от на юли.06, 2022, под Ученици

Под този наслов се проведоха два открити интегрирани урока в ЕГ „Бертолт Брехт“ на 28.06.2022г.      Първият урок е „За животните с любов“. Под ръководството на Павлина Филипова и Елена Благоева учениците от 10 Г клас смесиха знания и умения по биология и химия. Идеята на урока беше да се запознаят гостите с отговорността да имаш и да отглеждаш домашен любимец. За един учебен час учениците показаха клипове, проучвания, презентации, интервюта в ученическото интегрирано телевизионно студио. Разказаха какви домашни любимци трябва да изберат хората според характера и начина си на живот. Представиха актуалните храни за кучета и котки, както и какви са ползите и вредите от мазнините, белтъците, въглехидратите и витамините в ястията на любимците ни.

Доброволците ни запознаха с дейността си в приюта за кучета и котки. Адвокат Банчев (Александър Банчев – 10 г) ни информира как да постъпим, ако видим бедстващо и измъчвано животинче. Вдъхновени от финландската образователна система двете учителки бяха избрали иновативни методи за изследване и преподаване на видовете хранителни вещества, техните свойства и употребата им.

Учениците се  вълнуваха и забавляваха, защото всеки можеше да покаже своя домашен любимец.

Вторият урок „Български кулинарник“ спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес за интегриран урок с най-много ученици. Учителите Ирина Додникова, Васка Кузева, Мариела Цикалова и Елена Благоева и целият випуск на 10 клас проучиха, отпечатаха в своеобразни „книги“ и представиха български традиционни храни. Всеки клас представи чрез презентация къде и кога в България започват да се изработват лютеница, ракия и вино, хляб, сирене и кашкавал, кисело мляко, кисело зеле, смилянски боб и луканка.

 

Поднесоха информация какви вълшебни хранителни съставки има в тези храни, как влияят на човека и защо продължаваме да ги обичаме и предпочитаме. Издириха различни рецепти с тези храни и изучиха технологията за изработването им.

 

В този проектно – базиран урок се интегрираха предметите история, география, химия и технологии, за да покажат на учениците връзката между науката и любимата храна. Гостите имаха възможност да посетят дюкянчето на всеки клас и да се запознаят с неговия продукт. Получи се един празник в края на учебната година.

spodelime


Коментирането е забранено.

Партньори
Харесайте ни!

Архив