ЕГ „Бертолт Брехт“ с печелившо предложение за европейска гражданска инициатива в проект на “Модел Европейски съюз София 2021”

от на май.17, 2021, под Ученици

ЕГ „Бертолт Брехт“ с печелившо предложение за европейска гражданска инициатива в проект на “Модел Европейски съюз София 2021”.

През изминалите няколко седмици учениците на Езикова гимназия взеха участие в проект на Европейска гражданска инициатива /ECI / по покана на “ Модел Европейски съюз София 2021”. Тяхната работа беше свързана с дебатирането по нашумели проблеми, с които тийнейджърите в днешно време се сблъскват. Учениците от нашето училище се конкурираха с няколко други училища от различни области в България.

Екипът на Езикова гимназия разработи идея, която ще помогне на младите, недостатъчно ориентирани хора, да направят своя избор за бъдещата си реализация. Тяхното предложение беше свързано със създаването на специален софтуер, чрез който, според въведените от младежите данни, се изготвя списък с подходящите за тях специалности и университети.

След едномесечно гласуване, тяхната идея- “Steering youthwith the necessary resources on their career path” спечели първо място.

За нея са гласували над 270 души от 8 различни държави в Еропа. На онлайн церемонията по обявяването на резултатите от вота, която се проведе на 08.05.2021 година, присъстваха екипът на “Модел Европейски съюз София 2021 “и неговият генерален директор- Мария Иванова, Цветелина Пенкова, член на европейския парламент, както и Марко Боко, Представителството на Европейския парламент в Хърватия, които поздравиха нашите ученици със заслужената награда.

Освен че спечели призовото място, тяхната идея се превърна в официална тема, която ще бъде дебатирана в международна симулация на процеса за вземане на решения на ЕС през октомври  2021 година. Тя ще бъде представена  под формата на проектозакон на Европейския парламент.

Участиниците, представили се отлично в този проект са Мария Маркова, Зорница Шопова, Латинка Минкова, Деян Шиков, Йоана – Преслава Арабаджийска, Нели Божкова, Валерия Терзиева, Ана- Мария Цветинова, Патрисия Рупова. Техните амбициозни ръководители са Гергана Краева и Спасина Станева. Нека им пожелаем успех и в следващото предизвикателство!

АВТОР: НЕЛИ БОЖКОВА,11 Е

споделяне в социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори
Харесайте ни!

Архив