Author Archive


Представяне работата по проекта и обучение на учители

by on сеп..08, 2022, under Ученици

Третото мултипликационно събитие като част от дейностите по разпространение на проекта се проведе в Пазарджик, България на 9 септември 2022 г. Целта на тази конференция е разпространението на възможностите на виртуалната реалност, идеи за учители в средните училища как да се внедри безплатен софтуер за виртуална реалност и Стратегически план за действие за транснационално партньорство в развитието на образователния процес в Кочани, Лимасол, Пазарджик и Лудбрег чрез използване на иновативни ИКТ базирани методи и най-добри практики. На всички присъстващи бяха дадени материали, за да получат по-добра представа за и дейностите и резултатите по проекта.

Представянето на интелектуалните резултати се извърши от ангажираните и отговорни партньори по проекта, а постиженията бяха представени от учители и екип от най-добрите ученици, които са били пряко ангажирани в дейностите. Те представиха своя опит и ползите от използването на този иновативен и образователен подход, базиран на VR, по време на дейностите по проекта.
Екипът от ЕГ – Ния Байкова 12. в клас, Вера Андреева 12. в клас и Георги Георгиев 12. а клас, който победи в състезанието между ученическите отбори, също присъства на събитието. Те получиха смарт часовници от НПО – „Център за устойчивост и икономически растеж“

След представянето на проекта се повиши и интереса на учителите от гимназията. В лекционната зала бе организирано обучение от Елена Якимова, Диана Джукелова и Гергана Краева на десет учители за работа с очила за виртуална реалност в учебните часове.

За ЕГ „Бертолт Брехт“ това беше първия проект, по който се работеше паралелно и в https://etwinning.net/. За нас е голяма гордост, че двама учители получиха сертификат за качество по работата по проекта. Това са заместник директора на гимназията – госпожа Елена Якимова и старши учител по информационни технологии – Диана Джукелова.

Коментарите са изключени за Представяне работата по проекта и обучение на учители more...

ЕГ „Бертолт Брехт“ беше домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г.

by on юни.20, 2022, under Ученици

От 10 до 15 юни езикова гимназия „Бертолт Брехт“ от гр. Пазарджик беше домакин на международно събитие в рамките на проект VR EDUCATION „Внедряване на образователен подход базиран на виртуална реалност в средните училища“, финансиран от програма Еразъм+. В събитието взеха участие учители, ученици и експерти по иновативно образование от три държави: България, Хърватия и Северна Македония.

По време на това събитие, ученици от трите гимназии, които участват в проекта, ЕГ „Бертолт Брехт“, СОУ „Люпчо Сантов“ от гр. Кочани, Северна Македония и средното училище на гр. Лудбрег от Хърватия се съревноваваха помежду си в рамките на образователна игра Escape Room, разработена специално за проекта и ползваща технологията виртуална реалност. По време на тази игра, учениците попадат във виртуална стая, в която трябва да решат редица задачи по различни предмети, химия, физика, математика, география и английски език и едва след това могат да излязат от стаята. Българският отбор, в състав Ния Байкова, Вера Андреева и Георги Георгиев се представиха най-добре от всички отбори и заеха първо място в играта.

Експерти от Хърватия демонстрираха пред ученици от осми клас на ЕГ „Бертолт Брехт“ какво представлява технологията виртуална  и добавена реалност, как тази иновативна технология може да се ползва за различни образователни цели, какво представлява играта Escape Room и как могат да бъдат инсталирани и други интересни образователни игри на съществуващото оборудване.

Повече за проекта, както и новини за дейностите до момента и такива, които предстоят може да откриете на уебсайта на проект VR EDUCATION: http://virtualrealityedu.eu

Коментарите са изключени за ЕГ „Бертолт Брехт“ беше домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г. more...

„Не бъдете пердета в живота. Бъдете прозорци!“

by on юни.18, 2022, under Ученици

Д-р Цветелина Спиридонова, д.м, изпълнителен директор на лечебни заведения „Хигия“ учреди ежегодна награда в памет и на името на проф.д-р Стайко Спиридонов – историческа личност в здравеопазването. Наградите са за учител и изявени ученици в езикова гимназия „Бертолт Брехт“ – училище с традиции към образованието и възпитанието на поколения българи. Официалната церемония по връчването на наградата се състоя на 17 юни 2022 г., в елитната гимназия, чиито възпитаник е и самата д-р Цветелина Спиридонова, а първи нейни носители станаха г-жа Пенка Иванова, в категория „Най-строг и дисциплиниращ учител“, Стефан Кърджев в категория „Най-инакомислещ, интересен и забавен съученик“ и Зорница Шопова в категория „Лидер сред съучениците“.
„Не бъдете пердета в живота, бъдете прозорци, защото прозорецът е символ на светлина и простор. Вдъхновявайте, давайте хоризонти, увличайте, носете глътката въздух там, където трябва и когато е нужно носете и топлина, защото затвореният прозорец дава точно това – топлина“. С тези думи се обърна д-р Спиридонова към всички дванайсетокласници в залата. „Самата аз съм обградена от приятели – прозорци, като френски веранди и ми е светло, и виждам надалече, за това позволете ми да ви прочета стихотворението на един от тях – г-жа Ива Стоянова, с което искам да ви пожелая винаги да бъдете верни на любовта и на хората, които обичате“, не скри емоцията си д-р Спиридонова. Тя благодари на директора на ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик, г-жа Велка Недялкова за съвместната реализация на инициативата и провеждането на анкетата сред учителите и учениците за излъчване на победителите в трите категории.
https://telemedia.bg/bg/regioni/pazardjik/uchitel-i-dvama-uchenici-sa-pyrvite-nositeli-na-nagrada-na-imeto-na-prof-d-r-stajko-spiridonov?fbclid=IwAR0Fq8eC3fRnk031G4RaUneks1v37RwLqtdfxbibJjCEQGLiO-7UOrbuN0s

Коментарите са изключени за „Не бъдете пердета в живота. Бъдете прозорци!“ more...

ЕГ „Бертолт Брехт“ ще бъде домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г.

by on юни.07, 2022, under Ученици

Езикова Гимназия „Бертолт Брехт“ от гр. Пазарджик ще посрещне учители, ученици и експерти по иновативни образователни практики от три държави: България, Хърватия и Северна Македония в периода от 10 до 15 юни, 2022 г. Събитието представлява краткосрочно обучение и ученически обмен в рамките на проект “Внедряване на образователен подход базиран на виртуална реалност в средните училища” с кратко наименование VR EDUCATION. Проектът се финансира от програма Еразъм+ и е с продължителност от три години – стартира през ноември 2019 г. и ще продължи до октомври 2022 г.
По време на това събитие, ученици от трите гимназии, които участват в проекта, ЕГ „Бертолт Брехт“, СОУ „Люпчо Сантов“ от гр. Кочани, Северна Македония и средното училище на гр. Лудбрег от Хърватия ще сформират три международни отбора, които ще се състезават помежду си в рамките на образователна игра Escape Room, разработена специално за проекта и ползваща технологията виртуална реалност.    
За проект VR EDUCATION:
Основните цели на проекта са:
– да се подобри качеството и атрактивността на образователния процес в общините на Лудбрег – Хърватска, Кочани – Северна Македония, Лимасол – Кипър и Пазарджик – България, чрез разработване и внедряване на иновативна VR-базирана образователна методика;
– да се повишат знанията, компетенциите и уменията на учители и ученици от средните училища по отношение на наличните образователни онлайн VR-инструменти;
– да се постави началото на стратегическо партньорство между различни видове социално-икономически организации за да се подобри качеството на образованието чрез внедряването на добри практики и разработване на иновативни образователни методики.
От българска страна участват два партньора: сдружение „Център за устойчивост и икономическо развитие“ (www.cseg.eu), който участва като технически партньор с експертиза в областта на иновативното образование, базиращо се на съвременни технологии и ЕГ „Бертолт Брехт“ (https://egbb.org) от град Пазарджик като пилотно училище, което прилага и тества иновативния образователен подход, който проектните партньори разработиха през първата година на проекта.
Повече за проекта, както и новини за дейностите до момента и такива, които предстоят може да откриете на уебсайта на проект VR EDUCATION: http://virtualrealityedu.eu

Коментарите са изключени за ЕГ „Бертолт Брехт“ ще бъде домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г. more...

Езикова гимназия „Бертолт Брехт” създава победители

by on юни.02, 2022, under Ученици

На 01.06.2022г. в Лапидариума на Историческия музей в град Пазарджик се проведе празнична церемония по награждаването на отличили се в своята творческа дейност учители и ученици от област Пазарджик. Организатор на събитието бе РУО град Пазарджик. С гордост можем да отбележим, че от пет приза за отлично представяне на Националния кръг на Олимпиадата по български език и литература четири са на ученици от ЕГ „Б. Брехт”! Изключително високи са постиженията на талантливите пера на участниците в това състезание въпреки високата трудност на формата през тази учебна година. Наградите бяха връчени лично от старши експерт г-жа Галина Цанева и аплодирани от Областния управител г-н Андрей Гечев, Заместник-областния управител г-жа Петя Цанкова, проф.д.п.н. г-жа Румяна Танкова, Заместник-ректор на ПУ „Паисий Хилендарски” и Началника на РУО град Пазарджик г-жа Дора Дулчева. С приза на Лауреат на Олимпиадата по БЕЛ за 11. клас бе удостоена Таня Асенова Стойнова от 11. б клас с преподавател г-жа Петя Енкина. Резултатът й от 62.79 точки я поставя на второ място в България по постижения на това престижно състезание. Още двама ученици от 11.клас са първата десетка по успех: Мария Георгиева Симеонова от 11.е клас с преподавател г-жа Петя Енкина и Елиз Сюлейманова Юсеин от 11.а клас с преподавател г-жа Диана Стоева. Грамота за достойно представяне получи и Габриела Ангелова Велева от 12.г клас с преподавател г-жа Весела Топалова. Поздравяваме учениците и техните учители с постигнатия успех и пожелаваме нови творчески победи на онези, които влязоха в ролята на пазители на святото родно слово и на неговата съзидателна сила!

Коментарите са изключени за Езикова гимназия „Бертолт Брехт” създава победители more...

СПЕКТАКЪЛЪТ „ДВОЙКАТА В ДУМИ“ ПОЛУЧИ ШЕСТИЦА ОТ ПУБЛИКАТА НА ГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ НА ЕГ “БЕРТОЛТ БРЕХТ“

by on май.27, 2022, under Ученици

Аплодисменти, светнали очи, цветя, много радостно настроение – така преминаха два часа в зала „Маестро Г. Атанасов“ на 11.05.2022 г. След двегодишно затишие талантите на училището зарадваха отново своите почитатели с концерт, в който имаше песни, танци, музикални изпълнения и … театър!
    Въздействащо се сбогува с училището Здравка Дунгарова от 12. а клас. Кристиян Павлов от 10. ж трогна публиката с две български песни и успешно влезе в ролята на водещ. За първи път чухме гласовете и на Александра Дошева от 9. е и Виктория Станева от 8.е – две славейчета, които обичат музиката повече от всичко. Истинско мечтание се настани в душите на всички по време на двете клавирни изпълнения на Витомир Кръстев от 9. е клас. Артистичното му присъствие очарова публиката. Друг беше профилът на изпълнението на Александър Златарев от 8. в клас на електрическа китара с разтърсваща балада.
      Ловът на думи, които не са платени, бе смисловото ядро в словото на водещите. Нели от 12.е и Кристиян от 10.ж бяха запомняща се двойка.
    За публиката имаше много забавни моменти в играта на момичетата и момчетата от двете театрални групи в гимназията – Театрално студио „Огледало“ с ръководител Диана Стоева и Театрално ателие „Първи стъпки на сцената“ с ръководител Василка Стоянова. Двойката в училищния живот и в непримиримата вражда на един дуел бяха представени вдъхновено, сърцато и с много талант от всички млади театрали.
   В деня на първоучителите Кирил и Методий българското слово създаде един духовен празник. Всички картини добиха плът и сила чрез майсторски подбрания декор, изработен от госпожа Даниела Перничева. Наш сътрудник за мултимедийното представяне на спектакъла беше за пореден път госпожа Диана Джукелова. На сцената  оживяха героите на Иван Вазов, Станислав Стратиев, братя Мормареви, Валери Петров.  Преобразени с костюми и „въоръжени“ с театрални аксесоари, всички млади актьори  играха със страст,  жар и с талант. Заслужени аплодисменти получиха и прекрасните танцьори от Танцов клуб „Импулс“ с треньори Иван и Ваня Александрови, както и от ПТС „Чудесия“ с художествени ръководители Таня и Димитър Димитрови. Да си пожелаем сцената отново да ни събере за нов празник на духа през 2023 г.!
                                                                                      Диана Стоева, Василка Стоянова

Коментарите са изключени за СПЕКТАКЪЛЪТ „ДВОЙКАТА В ДУМИ“ ПОЛУЧИ ШЕСТИЦА ОТ ПУБЛИКАТА НА ГОДИШНИЯ КОНЦЕРТ НА ЕГ “БЕРТОЛТ БРЕХТ“ more...

Успешен да е пътят ви!

by on май.14, 2022, under Ученици

Скъпи зрелостници,
Вие завършвате ЕГ „Бертолт Брехт“ и с това завършва един важен етап от вашето съзряване. Ние, вашите учители, ви помогнахме да изберете правилната посока на своя път, помогнахме ви в търсенето на знания, предадохме ви най-ценното от опита си, подкрепихме ви в моменти на труден избор. Нека избраният от вас път ви доведе до успех! Нека вашата жажда за знания и отдаденост в самоусъвършенстването ви превърнат във високообразовани, мислещи, действащи и свободни личности! Бъдете уверени в себе си и смело следвайте мечтите си! Бъдете умни и дръзки! Създавайте добро и красота! Бъдете отговорни към резултатите! Нека вашето присъствие прави света по-цветен, усмихнат и по-различен! Успешен да е пътят ви!
Велка Недялкова – директор на ЕГ „Бертолт Брехт“

Коментарите са изключени за Успешен да е пътят ви! more...

„Двойката в думи“ – спектакъл на ЕГ

by on май.04, 2022, under Ученици

Предизвикваме те на ДУЕЛ точно в 18:00 часа!!! Не, нека по-добре да е ДВУБОЙ на сцената на зала „Маестро Георги Атанасов“! А може би е по-добре да бъдем ДВОЙКА? Или ДВОЙКА ДУМИ в духа на празника на буквите – 11.05.2022 г.? Те, ДВОЙКИТЕ, са сложна материя … трансформират се в най-причудливи форми … и често предизвикват смях, сълзи, вълнение от всякакво естество. Затова бъди с нас в уречения ден и час и стани част от спектакъла на ЕГ „Бертолт Брехт“ – „ДВОЙКАТА В ДУМИ“!

Коментарите са изключени за „Двойката в думи“ – спектакъл на ЕГ more...

Хуманитарна помощ за Украйна

by on мар..21, 2022, under Ученици

ЕГ „Бертолт Брехт“ се включва в благотворителната инициатива на МОН и Български червен кръст (БЧК) – “Деца помагат на деца” за събиране и изпращане на хуманитарна помощ за децата от българските неделни училища в Украйна.
Даренията, в оригинални опаковки, добре окомплектовани в пакети, ще се събират до 23.03.2022 г. в сградата на училището от педагогическия съветник. Прилагаме списък на артикулите за хуманитарната помощ.
Колкото и малко да е дарението, то може да помогне на дете от българско училище в Украйна. Вашите дарения, благодарение на координацията между МОН, БЧК и Украински червен кръст, ще бъдат доставени до организациите на българи в Украйна, към които функционират български училища.
Разчитаме на Вашето разбиране и солидарност!
Списък с артикули:

1.Ръкавици за еднократна употреба
2.Дезинфектанти
3.Спирт
4.Превързочни материали (бинт, марли, стерилни кърпи,мед. лепенки) 
5.Кислородна вода
6.Прах за пране 
7.Веро 
8.Сапун 
9.Шампоан
10.Душ гел
11.Детски памперси
12.Хигиенизиращи кърпички 
13.Крем
14.Четки за зъби 
15.Пасти за зъби
Коментарите са изключени за Хуманитарна помощ за Украйна more...

Партньори
Харесайте ни!

Архив