Author Archive

XVI НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

by on мар..23, 2023, under Ученици

Уважаеми гости, скъпи ученици и преподаватели, мили колеги и приятели,
ДОБРЕ ДОШЛИ в Пазарджик на XVI национална олимпиада по немски език,
чиито домакини са РУО Пазарджик и ЕГ „Бертолт Брехт“!
Тържественото откриване е с начало 17:00 часа
на 31.03.2023 година в зала „Маестро Г. Атанасов“.
Ще говорим с езика на немските поети от 12 до 21 век в превод и оригинал.
WILLKOMMEN!        
VIEL SPAβ UND ERFOLG!

Коментарите са изключени за XVI НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК more...

ПЪРВА НАГРАДА ЗА РИСУНКА

by on фев..20, 2023, under Ученици

Първа награда за Радина Петрова от 11б клас в ученически конкурс за рисунка по стихотворението на Дамян Дамянов: „Лежа в трева…“ !
В организирания от ПХГ „Дамян Дамянов“ гр. Сливен конкурс рисунката с графичен таблет на Ради е победител в трета възрастова група (X, XI, XII клас). Състезанието е по случай 88 години от рождението на Дамян Дамянов, като участниците в него трябва да предложат подходяща собствена илюстрация по конкретни стихове на поета.
Това е поредният успех на единадесетокласничката в полето на изобразителното изкуство и литературата, а рисунката на Радина е вдъхновяваща не по-малко от текста на Дамянов „Лежа в трева“,

ЛЕЖА В ТРЕВА, със небеса завит
Под мен – пръстта, пространството – над мене.
Далечен облак горе сам върви,
отдолу шепне корен глух, подземен.
А помежду им – аз. Ни тук, ни там.
Нито едното. Все пак – слят и с двете.
Един безбожник, чийто божи храм
са все пак те – земята и небето.
И хвърлил всичко: страсти, грехове,
съблякъл суетата като кожа,
аз чувам как земята ме зове,
но и небето, – с един глас безбожен.
По-тежък от пръстта, от дъх по-лек,
в гърдите сбрал и корени, и вятър,
аз всъщност си почивам… Аз, човек,
делен между небето и земята,
които все воюват в битка зла,
и даже и в почивката се борят.
Какво съм всъщност аз – дърво с крила
или крила завързани за корен?…
(стихосбирка „Всеки делник има красота“, Профиздат, 1985 г.

Коментарите са изключени за ПЪРВА НАГРАДА ЗА РИСУНКА more...

Стипендии за II срок

by on фев..14, 2023, under Ученици

Започна процедурата за подаване на заявления за стипендии през втори срок на учебната 2022/2023 година, реда, по който ще се попълват и предават необходимите документи и начина на изплащане.
За повече информация: https://egbb.org/?page_id=7375

Коментарите са изключени за Стипендии за II срок more...

Успех в Национален ученически конкурс

by on ян..10, 2023, under Ученици

„Европейци сме, ама все не сме дотам!“ е темата на есето, с което седемнайсетгодишната Василена се нареди сред най-добрите в Националния ученически  конкурс за есе във връзка със 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. От общо 155 участници от цялата страна,  разделени в три възрастови групи, съчинението на нашата ученичка получи поощрителна награда в категория 11 – 12 клас. Успехът на Василена Байлова от 11Б е доказателство за усилената работа на учениците на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ и пореден повод за гордост. Пожелаваме на единадесетокласничката много и още по-големи успехи в полето на словото, с което да опровергаем Алековите думи – „Европейци сме, ама все не сме дотам!“.

Коментарите са изключени за Успех в Национален ученически конкурс more...

Специалната награда на Деветия Национален конкурс „Въведение Богородично“

by on ное..30, 2022, under Ученици

Спас Мерджов е в 9 а клас и освен немския език има и друга страст – рисуването. Участва в школа по рисуване от 5 клас. Неговият усет към детайла и деликатно акцентиране кара картините му да „говорят“. Те излъчват духовна сила, защото той твори с непринудена, вътрешна естетика, през които прозират невидимите измерения и състояния на духа. Точно този духовен усет прави картините му по-различни и благодарение на това спечели Специалната награда на Деветия Национален конкурс „Въведение Богородично“, където бе отличен лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за рисунката си в раздел „Рисунки и икони“.

Целите на конкурса за рисунка и литературна творба са да стимулира творческите заложби и изяви на учениците да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник; да вникнат в ролята и важността на семейството – да съхранява любовта, да възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, както малката Мария – Св. Богородица, за да може човек най-пълноценно да изпълни своята мисия в света.

Пожелаваме на Спас все така да радва семейството, близките, дава надежда и осмисля труда на всички учители!

Коментарите са изключени за Специалната награда на Деветия Национален конкурс „Въведение Богородично“ more...


Представяне работата по проекта и обучение на учители

by on сеп..08, 2022, under Ученици

Третото мултипликационно събитие като част от дейностите по разпространение на проекта се проведе в Пазарджик, България на 9 септември 2022 г. Целта на тази конференция е разпространението на възможностите на виртуалната реалност, идеи за учители в средните училища как да се внедри безплатен софтуер за виртуална реалност и Стратегически план за действие за транснационално партньорство в развитието на образователния процес в Кочани, Лимасол, Пазарджик и Лудбрег чрез използване на иновативни ИКТ базирани методи и най-добри практики. На всички присъстващи бяха дадени материали, за да получат по-добра представа за и дейностите и резултатите по проекта.

Представянето на интелектуалните резултати се извърши от ангажираните и отговорни партньори по проекта, а постиженията бяха представени от учители и екип от най-добрите ученици, които са били пряко ангажирани в дейностите. Те представиха своя опит и ползите от използването на този иновативен и образователен подход, базиран на VR, по време на дейностите по проекта.
Екипът от ЕГ – Ния Байкова 12. в клас, Вера Андреева 12. в клас и Георги Георгиев 12. а клас, който победи в състезанието между ученическите отбори, също присъства на събитието. Те получиха смарт часовници от НПО – „Център за устойчивост и икономически растеж“

След представянето на проекта се повиши и интереса на учителите от гимназията. В лекционната зала бе организирано обучение от Елена Якимова, Диана Джукелова и Гергана Краева на десет учители за работа с очила за виртуална реалност в учебните часове.

За ЕГ „Бертолт Брехт“ това беше първия проект, по който се работеше паралелно и в https://etwinning.net/. За нас е голяма гордост, че двама учители получиха сертификат за качество по работата по проекта. Това са заместник директора на гимназията – госпожа Елена Якимова и старши учител по информационни технологии – Диана Джукелова.

Коментарите са изключени за Представяне работата по проекта и обучение на учители more...

ЕГ „Бертолт Брехт“ беше домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г.

by on юни.20, 2022, under Ученици

От 10 до 15 юни езикова гимназия „Бертолт Брехт“ от гр. Пазарджик беше домакин на международно събитие в рамките на проект VR EDUCATION „Внедряване на образователен подход базиран на виртуална реалност в средните училища“, финансиран от програма Еразъм+. В събитието взеха участие учители, ученици и експерти по иновативно образование от три държави: България, Хърватия и Северна Македония.

По време на това събитие, ученици от трите гимназии, които участват в проекта, ЕГ „Бертолт Брехт“, СОУ „Люпчо Сантов“ от гр. Кочани, Северна Македония и средното училище на гр. Лудбрег от Хърватия се съревноваваха помежду си в рамките на образователна игра Escape Room, разработена специално за проекта и ползваща технологията виртуална реалност. По време на тази игра, учениците попадат във виртуална стая, в която трябва да решат редица задачи по различни предмети, химия, физика, математика, география и английски език и едва след това могат да излязат от стаята. Българският отбор, в състав Ния Байкова, Вера Андреева и Георги Георгиев се представиха най-добре от всички отбори и заеха първо място в играта.

Експерти от Хърватия демонстрираха пред ученици от осми клас на ЕГ „Бертолт Брехт“ какво представлява технологията виртуална  и добавена реалност, как тази иновативна технология може да се ползва за различни образователни цели, какво представлява играта Escape Room и как могат да бъдат инсталирани и други интересни образователни игри на съществуващото оборудване.

Повече за проекта, както и новини за дейностите до момента и такива, които предстоят може да откриете на уебсайта на проект VR EDUCATION: http://virtualrealityedu.eu

Коментарите са изключени за ЕГ „Бертолт Брехт“ беше домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г. more...

„Не бъдете пердета в живота. Бъдете прозорци!“

by on юни.18, 2022, under Ученици

Д-р Цветелина Спиридонова, д.м, изпълнителен директор на лечебни заведения „Хигия“ учреди ежегодна награда в памет и на името на проф.д-р Стайко Спиридонов – историческа личност в здравеопазването. Наградите са за учител и изявени ученици в езикова гимназия „Бертолт Брехт“ – училище с традиции към образованието и възпитанието на поколения българи. Официалната церемония по връчването на наградата се състоя на 17 юни 2022 г., в елитната гимназия, чиито възпитаник е и самата д-р Цветелина Спиридонова, а първи нейни носители станаха г-жа Пенка Иванова, в категория „Най-строг и дисциплиниращ учител“, Стефан Кърджев в категория „Най-инакомислещ, интересен и забавен съученик“ и Зорница Шопова в категория „Лидер сред съучениците“.
„Не бъдете пердета в живота, бъдете прозорци, защото прозорецът е символ на светлина и простор. Вдъхновявайте, давайте хоризонти, увличайте, носете глътката въздух там, където трябва и когато е нужно носете и топлина, защото затвореният прозорец дава точно това – топлина“. С тези думи се обърна д-р Спиридонова към всички дванайсетокласници в залата. „Самата аз съм обградена от приятели – прозорци, като френски веранди и ми е светло, и виждам надалече, за това позволете ми да ви прочета стихотворението на един от тях – г-жа Ива Стоянова, с което искам да ви пожелая винаги да бъдете верни на любовта и на хората, които обичате“, не скри емоцията си д-р Спиридонова. Тя благодари на директора на ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик, г-жа Велка Недялкова за съвместната реализация на инициативата и провеждането на анкетата сред учителите и учениците за излъчване на победителите в трите категории.
https://telemedia.bg/bg/regioni/pazardjik/uchitel-i-dvama-uchenici-sa-pyrvite-nositeli-na-nagrada-na-imeto-na-prof-d-r-stajko-spiridonov?fbclid=IwAR0Fq8eC3fRnk031G4RaUneks1v37RwLqtdfxbibJjCEQGLiO-7UOrbuN0s

Коментарите са изключени за „Не бъдете пердета в живота. Бъдете прозорци!“ more...

ЕГ „Бертолт Брехт“ ще бъде домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г.

by on юни.07, 2022, under Ученици

Езикова Гимназия „Бертолт Брехт“ от гр. Пазарджик ще посрещне учители, ученици и експерти по иновативни образователни практики от три държави: България, Хърватия и Северна Македония в периода от 10 до 15 юни, 2022 г. Събитието представлява краткосрочно обучение и ученически обмен в рамките на проект “Внедряване на образователен подход базиран на виртуална реалност в средните училища” с кратко наименование VR EDUCATION. Проектът се финансира от програма Еразъм+ и е с продължителност от три години – стартира през ноември 2019 г. и ще продължи до октомври 2022 г.
По време на това събитие, ученици от трите гимназии, които участват в проекта, ЕГ „Бертолт Брехт“, СОУ „Люпчо Сантов“ от гр. Кочани, Северна Македония и средното училище на гр. Лудбрег от Хърватия ще сформират три международни отбора, които ще се състезават помежду си в рамките на образователна игра Escape Room, разработена специално за проекта и ползваща технологията виртуална реалност.    
За проект VR EDUCATION:
Основните цели на проекта са:
– да се подобри качеството и атрактивността на образователния процес в общините на Лудбрег – Хърватска, Кочани – Северна Македония, Лимасол – Кипър и Пазарджик – България, чрез разработване и внедряване на иновативна VR-базирана образователна методика;
– да се повишат знанията, компетенциите и уменията на учители и ученици от средните училища по отношение на наличните образователни онлайн VR-инструменти;
– да се постави началото на стратегическо партньорство между различни видове социално-икономически организации за да се подобри качеството на образованието чрез внедряването на добри практики и разработване на иновативни образователни методики.
От българска страна участват два партньора: сдружение „Център за устойчивост и икономическо развитие“ (www.cseg.eu), който участва като технически партньор с експертиза в областта на иновативното образование, базиращо се на съвременни технологии и ЕГ „Бертолт Брехт“ (https://egbb.org) от град Пазарджик като пилотно училище, което прилага и тества иновативния образователен подход, който проектните партньори разработиха през първата година на проекта.
Повече за проекта, както и новини за дейностите до момента и такива, които предстоят може да откриете на уебсайта на проект VR EDUCATION: http://virtualrealityedu.eu

Коментарите са изключени за ЕГ „Бертолт Брехт“ ще бъде домакин на международно събитие за обучение и ученически обмен по международен проект VR EDUCATION , програма Еразъм+ от 10 до 15 юни 2022 г. more...

Партньори
Харесайте ни!

Архив