Author Archive


УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ

by on юли.12, 2023, under Ученици

Уважаеми родители и ученици,

Ученическата  униформа ще бъде задължителна за учениците от ЕГ „Бертолт Брехт“ от началото на 2023/2024 учебна година.  Тя съдържа ежедневна и официална визия.

Задължителните елементи от горната част на униформата са:

 • Ежедневна визия: тениска с къс/дълъг ръкав и суитшърт с логото на гимназията.

Цветови варианти: тениска- тъмносиня или лилава, суитшърт – тъмносин.

 • Официална визия – за тържественото откриване и закриване на учебната година, за официални празници,  при участие в представителни инициативи: светлосиня риза и вратовръзка с логото на гимназията.

Долната част от визията на учениците задължително включва:

 • едноцветен тъмен панталон – дълъг или ¾ над коляното, без никакви украсителни елементи- надписи, цепки, кръпки, дупки и др. ;
 • едноцветна тъмна пола – не по- къса от ¾ над коляното;
 • не се позволява носенето на спортни клинове и анцузи, освен в часовете по физическо възпитание и спорт.

Ученик, който се яви в училището без униформа, както и в неприличен външен вид, се отстранява от дежурния учител на входа до отпадане на основанието за отстраняването му.

На училищния сайт ще бъде обявена допълнителна информация относно закупуването на елементи от горната част на ученическата униформа.

Коментарите са изключени за УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ more...

Записване на ученици в VIII клас в ЕГ „Бертолт Брехт“ за 2023/2024 учебна година

by on юли.12, 2023, under Ученици

1. Прием:

ЕГ „Бертолт Брехт“ приема ученици в паралелки с профил „ЧУЖДИ ЕЗИЦИ“, както следва:

 • немски език, английски език – 4 паралелки
 • английски език, немски език – 2 паралелки
 • френски език, английски език – 1 паралелка

2. График за записване

2.1. Записване на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране

от 13 до 17 юли 2023 г. /без събота и неделя/,

от 8:30 до 17:00 ч.

2.2. Записване на приетите ученици на втори етап на класиране

от 20 до 24 юли 2023 г. /без събота и неделя/,

от 8:30 до 16:30 ч.

2.3. Записване на приетите ученици на трети етап на класиране

от 1 до 2 август 2023 г.,

от 8:30 до 16:30 ч.

2.4. Записване на приетите ученици на четвърти етап на класиране

от 11 до 14 август 2023 г. /без събота и неделя/,,

от 8:30 до 16:30 ч.

2.5. Попълване на незаетите места след четвърти етап на класиране става  в периода до 10 септември 2023 г. /очаквайте допълнителна информация/.

4. Необходими документи за записване

 • Заявление до директора /бланка образец, предоставя се при записването на ученика в ЕГ „Бертолт Брехт“/;
 • Оригинал на свидетелството за основно образование;
 • Талон за здравното и имунизационното състояние на ученика към момента на записването /издава се от личния лекар/.
Коментарите са изключени за Записване на ученици в VIII клас в ЕГ „Бертолт Брехт“ за 2023/2024 учебна година more...

Пулсът на времето отчита пореден възхитителен успех на учениците и учителите от Езикова гимназия „Б. Брехт”

by on юли.07, 2023, under Ученици

На 29.06.2023 г. по инициатива на РУО – Пазарджик в Лапидариума на Историческия музей в града се проведе тържествено награждаване на най-талантливите ученици, победители в олимпиади и състезания, както и на техните учители. На празника бяха поканени всички ученици с достойно представяне и лауреати в извънкласните дейности със състезателен характер в област Пазарджик. Много радостен е фактът, че най-многобройно бе представителството на Езикова гимназия „Б. Брехт”.

Началникът на РУО-Пазарджик г-жа Дора Дулчева и старши експертите лично приветстваха отличените и връчиха грамотите за постигнати високи резултати при подготовката и участието в Националния кръг на олимпиадите по български език и литература, немски език, английски език и  френски език. Вдъхновени и озарени, 14 ученици от нашето училище бяха аплодирани от публиката. Сред тях има един Национален лауреат от Олимпиадата по БЕЛ- Елиз Юсеин от 12.а клас и един ученик с две номинации- от олимпиадите по БЕЛ и немски език- Теодор Кишов от 9.г клас.  

За специален принос към образованието в град Пазарджик бяха наградени учителите на отличените ученици- вдъхновители на трудния път за познаване на творческата сила на Словото.  Специални грамоти получиха и изявилите се със своите иновативни проекти организатори на Областната конференция по природни науки. В тази категория на наградените на сцената излязоха учителите по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия. Общо 17 учители от нашето училище представиха българския учител като творческа личност с амбиция, организационен и педагогически талант.

Гордеем се с нашите победители- умни, надарени и борбени! Поздравяваме с успеха всички наградени! Благодарим им, че за пореден път доказаха, че Езикова Гимназия „Б. Брехт” възпитава и обучава младите хора, които творят пулса на времето! На всички- учители и ученици, желаем нови творчески успехи!

Коментарите са изключени за Пулсът на времето отчита пореден възхитителен успех на учениците и учителите от Езикова гимназия „Б. Брехт” more...

Едно пътешествие назад към родните корени чрез театъра

by on юни.12, 2023, under Ученици

    И в края на учебната година, когато ритъмът на училищния живот става все по-забързан заради сериозните изпитвания, класни и контролни работи, сериозна част от учениците на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ отделиха за една чакана среща с магията на театъра. На 05.06.2023 г. за втори път актьорът Илиян Марков, възпитаник на родната гимназия от випуск 2007 г., представи своя великолепен моноспектакъл „Дърво без корен“ по текстове на Николай Хайтов. След миналогодишната среща с него тази година останахме още по-силно впечатлени от този модерен и в същото време толкова необходим  прочит на класическите вече текстове. Превъплъщенията на Илиян в ролите на три различни разказа оживиха пред зрителите героите на родопския мъдрец Хайтов с техните тревоги, сложни отношения и драматични човешки съдби. На следващия ден беше организирана среща с актьора с двете театрални групи в гимназията – Театрално студио „Огледало“ с ръководител Диана Стоева, част от което през годините е бил и самият Илиян Марков, и Театрално ателие „Първи стъпки на сцената“ с ръководител Василка Стоянова.

 

С младежка непосредственост и искреност актьорът отговори на различни въпроси  на учениците и разказа за създаването на това интересно представление. Той сподели за своята дълбока връзка с родното чрез спомените от дългите лета на село при баба и дядо. Светът на българското оживя чрез отношението на Илиян към текстовете, към спомените и от училищния живот, към новите предизвикателства пред самия него вече и в ролята на родител. Според него амбициозният проект за създаването на моноспектакъла „Дърво без корен“ е отклик както на почит към сигурността и светлината на детските спомени, така  и на тревогите от днешното ежедневие, което подчинява съвременния човек с  различните технологии, сблъсква го с все повече отчуждение в обществото и поставя сериозни изпитания пред младите. За нашите ученици срещата с Илиян Марков остави следа от досега с един истински човек и творец, за когото родното са корени, които дават възможност дори да полетиш.

Василка Стоянова, старши учител по БЕЛ

Коментарите са изключени за Едно пътешествие назад към родните корени чрез театъра more...

Творческа среща с Валентина Радинска

by on юни.11, 2023, under Ученици

 На 07. 06.2023 година възпитаници на ЕГ „Бертолт Брехт“ се запознаха с един от най-известните съвременни български творци Валентина Радинска. Учениците имаха възможност да се докоснат до нейното стилистично изящно творчество, изпълнено с дълбочина и искреност. Срещата бе проведена в изпълнение на дейностите по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“.

Валентина Радинска е автор на 13 книги със стихове, както и на документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”,претърпял две издания, на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителя на вълците”, както и на сценарии за 3 документални и един телевизионен филм.

Стиховете на Валентина Радинска са преведени на всички европейски езици. Тя е носител на множество национални награди за поезия.

Пред младите хора Валентина Радинска говори почти час. На тях тя разказа за магията на литературата и даде съвет да четат повече книги, защото е важно да се развива чувствителност към малките неща, към всекидневието, към това, което ни заобикаля. На младите си почитатели поетесата обясни, че литературата е начин да интерпретираме света около нас, затова четенето е важно днес, в кризисно време. В края на срещата имаше възможност за въпроси към нея, където възпитаниците на гимназията взеха активно участие.

Елена Бояджиева – старши учител по български език и литература

Коментарите са изключени за Творческа среща с Валентина Радинска more...

И библиотеката е място за учене

by on май.31, 2023, under Ученици

Работата по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ продължава в нашето училище и през месец май. По случай празника на българските букви, просвета и култура се проведе еднодневна екскурзия с учебна цел – запознаване с възможностите на Народна библиотека „Иван Вазов“ – град Пловдив. В нея участваха 47 ученици от 10. б, 10. е, 11. д, 11. е, 11.ж и 11.з клас и 3-ма учители.

С любезното съдействие на госпожа Маринова, главен библиотекар в Справочно-библиотекарски и информационен отдел към Народната библиотека, и нейните колеги, нашите ученици се запознаха с каталозите на библиотеката, разгледаха различните читални, запознаха се с възможностите на Американския отдел и Немската читалня. Особен интерес предизвикаха различните материали в читалните по изкуствата – автентични театрални афиши от началото на 20.век, грамофонни плочи, ноти. За всички беше особено впечатляващо и посещението в Отдела по дигитализация.

Там освен копие на първия български вестник „Марица“, издаван веднага след Освобождението, нагледно бе представено и как се извършва съхраняването на стари вестници и списания и превръщането им в информационни дигитални носители. За всички участници в тази екскурзия остава незабравим спомен за едно място на българската духовност, а за част от учениците – и мечта да се върнат отново в залите на библиотеката вече като студенти.

 Василка Стоянова, ст. учител по БЕЛ

Коментарите са изключени за И библиотеката е място за учене more...

Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет

by on май.09, 2023, under Ученици

В периода от 18 април до 3 май 2023 година, ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик взе активно участие в Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията беше посетена двукратно от прокурори от Окръжна прокуратура – Пазарджик, които изнесоха лекции пред ученици от VIII до XI клас относно Конституцията и съдебната власт.

На 3 май 2023 година, шестима единадесетокласници бяха допуснати да наблюдават съдебно заседание по покана на госпожа Албена Кузманова – Окръжен прокурор. Амбициозните бъдещи юристи имаха възможността да видят какви доказателства се представят в хода на заседанието и как съдията и съдебните заседатели взимат своето решение. Подобни инициативи имат за цел да помогнат на младите хора да разберат как функционира съдебната система и да осъзнаят важността на правосъдието за обществото.

Автор: Ивелина Андреева – Председател на Ученическия съвет

Коментарите са изключени за Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет more...

IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г.

by on май.05, 2023, under Ученици

Днес се проведе IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. на тема: „Природните науки – сърцето на устойчивото развитие“

Конференцията се организира и провежда от РУО – Пазарджик и ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик с любезното съдействие на Община Пазарджик.

Участваха ученици и екипи от 14 училища от област Пазарджик, които:

– представиха авторски идеи и интерпретации на определени теми, въз основа на извършени изследвания, целящи решаването на екологични и здравословни проблеми;

-защитаваха собствени позиции по актуални за обществото ни проблеми;  

-презентираха проектна и изследователска дейност и  инициативи за опазване на околната среда и биоразнообразието;

-развиха умения за екипна работа чрез презентиране и популяризиране на проектен опит и практики  в областта на природните науки.

 Откриването на областната конференция започна  със  символично  запалване  на  огъня на познанието от Велка Недялкова, директор на ЕГ “Бертолт Брехт“. На конференцията присъстваха Весела Тодорова, старши експерт по природни науки и екология, експерти от РУО гр. Пазарджик, доктор Димитър Савов, директор на РЗИ , директори на училища, учители и ученици.

Представянето на проектите се превърна в своеобразен триумф на знанието, креативноста и вдъхновението.  Обмена на идеи и знания от различните участници  бе впечатляваща.

По време на Постерната сесия ПГХХТ – гр. Пазарджик представи химични експерименти и workshop.

Благодарим на всички, които взеха  участие в пленарната и постерната сесии, за положения труд и за достойното представяне.

Коментарите са изключени за IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. more...

Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!”

by on апр..27, 2023, under Ученици

„Обичам те, татко!” Изборът между дълга и егоизма- Това е темата на един интегриран урок обобщение по философия и литература, който подготвиха талантливите ученици от 9.е клас и техните учители Ангелина Делийска и Диана Стоева. На 21.04 се проведе един интригуващ час за същността и противоречивостта на родовите отношения.

Учениците представиха уменията си както в индивидуална проучвателна и аналитична дейност по двата предмета, така и в екипната работа на интерпретатори, на участници в ролева игра, student teaching и драматизация. В часа бяха използвани материали, изработени от членовете на екипите- картина, схематични изображения, графики, икона, дървени сърца и свитъци. Някои от тези предмети гостите на часа получиха като подаръци. Младите философи изследваха важността на избора на ценности, които да служат като ориентир в отношенията родители-деца. Извеждането на идеята за мярата като добродетел стана възможно и чрез примерите на младите литератори, които съизмериха родовите отношения в митовете, фолклора и литературата на реализма. Бяха демонстрирани отлични речеви умения за излагане на позиция, аргументиране и участие в спор. 

Ласкави бяха отзивите на експертите от РУО-Пазарджик и на учители от цялата област. Желаем на амбициозните ученици и на техните преподаватели нови предизвикателства и нови успехи по пътя на знанието! 

Коментарите са изключени за Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!” more...

Партньори
Харесайте ни!

Архив