Author Archive

И библиотеката е място за учене

by on май.31, 2023, under Ученици

Работата по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ продължава в нашето училище и през месец май. По случай празника на българските букви, просвета и култура се проведе еднодневна екскурзия с учебна цел – запознаване с възможностите на Народна библиотека „Иван Вазов“ – град Пловдив. В нея участваха 47 ученици от 10. б, 10. е, 11. д, 11. е, 11.ж и 11.з клас и 3-ма учители.

С любезното съдействие на госпожа Маринова, главен библиотекар в Справочно-библиотекарски и информационен отдел към Народната библиотека, и нейните колеги, нашите ученици се запознаха с каталозите на библиотеката, разгледаха различните читални, запознаха се с възможностите на Американския отдел и Немската читалня. Особен интерес предизвикаха различните материали в читалните по изкуствата – автентични театрални афиши от началото на 20.век, грамофонни плочи, ноти. За всички беше особено впечатляващо и посещението в Отдела по дигитализация.

Там освен копие на първия български вестник „Марица“, издаван веднага след Освобождението, нагледно бе представено и как се извършва съхраняването на стари вестници и списания и превръщането им в информационни дигитални носители. За всички участници в тази екскурзия остава незабравим спомен за едно място на българската духовност, а за част от учениците – и мечта да се върнат отново в залите на библиотеката вече като студенти.

 Василка Стоянова, ст. учител по БЕЛ

Коментарите са изключени за И библиотеката е място за учене more...

Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет

by on май.09, 2023, under Ученици

В периода от 18 април до 3 май 2023 година, ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик взе активно участие в Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията беше посетена двукратно от прокурори от Окръжна прокуратура – Пазарджик, които изнесоха лекции пред ученици от VIII до XI клас относно Конституцията и съдебната власт.

На 3 май 2023 година, шестима единадесетокласници бяха допуснати да наблюдават съдебно заседание по покана на госпожа Албена Кузманова – Окръжен прокурор. Амбициозните бъдещи юристи имаха възможността да видят какви доказателства се представят в хода на заседанието и как съдията и съдебните заседатели взимат своето решение. Подобни инициативи имат за цел да помогнат на младите хора да разберат как функционира съдебната система и да осъзнаят важността на правосъдието за обществото.

Автор: Ивелина Андреева – Председател на Ученическия съвет

Коментарите са изключени за Участие на ЕГ „Бертолт Брехт“ в образователна програма на Висшия съдебен съвет more...

IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г.

by on май.05, 2023, under Ученици

Днес се проведе IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. на тема: „Природните науки – сърцето на устойчивото развитие“

Конференцията се организира и провежда от РУО – Пазарджик и ЕГ „Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик с любезното съдействие на Община Пазарджик.

Участваха ученици и екипи от 14 училища от област Пазарджик, които:

– представиха авторски идеи и интерпретации на определени теми, въз основа на извършени изследвания, целящи решаването на екологични и здравословни проблеми;

-защитаваха собствени позиции по актуални за обществото ни проблеми;  

-презентираха проектна и изследователска дейност и  инициативи за опазване на околната среда и биоразнообразието;

-развиха умения за екипна работа чрез презентиране и популяризиране на проектен опит и практики  в областта на природните науки.

 Откриването на областната конференция започна  със  символично  запалване  на  огъня на познанието от Велка Недялкова, директор на ЕГ “Бертолт Брехт“. На конференцията присъстваха Весела Тодорова, старши експерт по природни науки и екология, експерти от РУО гр. Пазарджик, доктор Димитър Савов, директор на РЗИ , директори на училища, учители и ученици.

Представянето на проектите се превърна в своеобразен триумф на знанието, креативноста и вдъхновението.  Обмена на идеи и знания от различните участници  бе впечатляваща.

По време на Постерната сесия ПГХХТ – гр. Пазарджик представи химични експерименти и workshop.

Благодарим на всички, които взеха  участие в пленарната и постерната сесии, за положения труд и за достойното представяне.

Коментарите са изключени за IV-та Областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2023г. more...

Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!”

by on апр..27, 2023, under Ученици

„Обичам те, татко!” Изборът между дълга и егоизма- Това е темата на един интегриран урок обобщение по философия и литература, който подготвиха талантливите ученици от 9.е клас и техните учители Ангелина Делийска и Диана Стоева. На 21.04 се проведе един интригуващ час за същността и противоречивостта на родовите отношения.

Учениците представиха уменията си както в индивидуална проучвателна и аналитична дейност по двата предмета, така и в екипната работа на интерпретатори, на участници в ролева игра, student teaching и драматизация. В часа бяха използвани материали, изработени от членовете на екипите- картина, схематични изображения, графики, икона, дървени сърца и свитъци. Някои от тези предмети гостите на часа получиха като подаръци. Младите философи изследваха важността на избора на ценности, които да служат като ориентир в отношенията родители-деца. Извеждането на идеята за мярата като добродетел стана възможно и чрез примерите на младите литератори, които съизмериха родовите отношения в митовете, фолклора и литературата на реализма. Бяха демонстрирани отлични речеви умения за излагане на позиция, аргументиране и участие в спор. 

Ласкави бяха отзивите на експертите от РУО-Пазарджик и на учители от цялата област. Желаем на амбициозните ученици и на техните преподаватели нови предизвикателства и нови успехи по пътя на знанието! 

Коментарите са изключени за Интригуващ интегриран урок по философия и литература – „Обичам те, татко!” more...

Заслужено признание за словото в ЕГ „Бертолт Брехт“

by on апр..21, 2023, under Ученици

„Следа от ръка“ е първата поетична книга на Елиз Юсеин, ученичка от XII А клас. На Великден се появи нова, ярка следа от талантливата ѝ ръка. След  проведения Национален кръг на олимпиадата по български език и литература на 09.04.2023 г. във Велинград бъдещата абитуриентка завоюва високото отличие ЛАУРЕАТ, присъдено на петте най-добри ученици в България.

За първи път на Националния кръг  на олимпиадата по български език и литература от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“се явиха седем ученици: Теодор Кишов от IXГ  клас, Елица Тарашева от XIA, Елиз Юсеин и Зорница Телбизова от XIIА, Таня Стойнова от XIIБ,  Александра Стоянова от XIIД и Мария Симеонова от XIIЕ клас.

За училището ни е изключителна гордост достойното представяне на учениците. Следите на одухотворените ни деца са ярки и проправят пътеки към красивото и доброто.

На добър час, млади хора!

Коментарите са изключени за Заслужено признание за словото в ЕГ „Бертолт Брехт“ more...

Съобщение

by on апр..20, 2023, under Ученици

Актуална информация за конкурси, състезания, турнири, участия и др. може да се намери в „Конкурси и състезания“ на меню „Дейности“.

Коментарите са изключени за Съобщение more...

Здраве за всички

by on апр..07, 2023, under Ученици

Днес празнуват всички здравни работници. По света 7-и април е познат като Ден на здравето, а в България се празнува от 1964 година като професионален празник на лекари, медицински сестри, фармацевти и лаборанти. По покана на Д-р Цветелина Спиридонова, учениците на ЕГ „Бертолт Брехт“ с профил химия и ООС посетиха МБАЛ  „ХИГИЯ“ гр. Пазарджик. Проведе се среща разговор между младите кандидтстуденти и вече признатите доктори специалисти работещи в клиниката. Лекарите споделиха част от своя житейски опит, дадоха полезни съвети на бъдещите си колеги. Изключително топло и приятелско отношение се усещаше през цялото време.

Учениците имаха възможност да видят отблизо работата на кардиолози, хирурзи, педиатри, акушери.  

Да си лекар е призвание, за което се изисква голямо сърце и много любов към хората, за да излекуваш болката им и да им вдъхнеш надежда и увереност да продължат да живеят.

Това е денят, в който  и ние изразяваме към Вас нашата признателност за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност. Това е денят, в който Ви казваме – благодаря от цялото си сърце!

Коментарите са изключени за Здраве за всички more...

Седмица на Франкофонията в ЕГ „Бертолт Брехт“

by on апр..04, 2023, under Ученици

Седмицата между 20-ти и 24-ти март бе наситена с множество франкофонски дейности. На 20-ти март бе проведен интегриран урок по български език и литература и френски език в 8ж клас „Фразите и словото“, вдъхновен и ръководен от г-жа Доротея Николова – френски език и г-жа Пенка Христова – български език и литература. Това бе естественият завършек на неколкомесечната изследователска дейност на най-младите франкофони в гимназията – 8ж клас, които усърдно търсиха съответствия на фразеологизми в двата езика.

            Тържественото отбелязване на Деня на Франкофонията се състоя на 22-ри март, в лекционната зала на гимназията. Традиционно, с песен, слово и танц, участваха талантливи ученици от всички френски паралелки. Напътствани от своите учители по френски език – г-жа Иванка Караниколова, г-жа Елена Якимова, г-жа Доротея Николова и г-жа Галина Филиповска,  те представиха диалози, закачливи скечове и стихове на изящния и мелодичен език. Театралното ателие „Първи стъпки на сцената“, ръководено от г-жа Василка Стоянова, представи откъс от „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников.

Специални гости на събитията бяха г-жа Велка Недялкова – директор на гимназията, г-жа Мария Хаджийска и г-жа Елена Якимова – заместник-директори, представители на РУО-Пазарджик – г-жа Галина Цанева – старши експерт по български език и литература,  г-жа Снежанка Иванова – старши експерт по чужд език и майчин език.

 Представителните изяви уважиха колеги, родители и ученици, влюбени във френския език и култура.

Коментарите са изключени за Седмица на Франкофонията в ЕГ „Бертолт Брехт“ more...

Bulgarian Creative Writing Competition

by on фев..15, 2023, under Ученици

За поредна година впечатляващ брой ученици от Езикова Гимназия „Бертолт Брехт“ се включиха в престижното състезание по творческо писане на английски език (Bulgarian Creative Writing Competition), организирано от  Корпуса на мира / COR Plus / със съдействието на Американското посолство в България и Британския съвет. И за пореден път имаме повод да се гордеем с нивото на английски език и богатото въображение на нашите ученици. Всички 64 участници получиха сертификати за отлично представяне в състезанието, като Християна Кабашка 9 Е и Александра Стоянова 12 Д клас се класираха за национален финал. Александра Стоянова доказа, че има необикновен талант да пише на английски език и грабна третото място в най-оспорваната възрастова група – 12 клас.

Тя присъства на Националната церемония по награждаването в гр. София, където пред многобройна аудитория прочете своя поезия.

Пожелаваме на младата надежда Християна и на доказалата се вече като творец Александра много поводи за вдъхновение и себегордост в бъдещите им участия.

За всички останали креативни участници – участвайте, творете и късмет следващата година!

Коментарите са изключени за Bulgarian Creative Writing Competition more...

„ Liebeslyrik ist zeitlos “

by on фев..11, 2023, under Ученици

Няма ограничения във времето за бисерните слова на любовта. Няма граници за чувствената, жертвената, изгарящата любов, излязла от дълбините на душата на големите майстори на словото, изваяли я със златни букви в съзнанието на поколенията.

С гордост и достойнство си спомняме днес – 10.02.2023 г.– отново вълшебните думи, излезли изпод перото на великия Брехт:

„ … Ти знаеш, нужен ли си някому, не си свободен,

Така било е винаги. А  нужна си ми ти.

                                      …

 

Ще кажа аз, но в същност казвам – ние!“…

 

                                ***

                   

 „…Du weißt es: wer gebraucht wird, ist nicht frei.
 Ich aber brauche dich, wie’s immer sei.

                                    …

 

 Ich sage ich und könnt auch sagen  –  wir!“…

 

        В празничния ден за Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ се потопихме в еуфорията на любовната лирика на немските класици с първата представителна изява на Ателие за словесно- изпълнителско изкуство и актьорско майсторство на немски език „Schauspielwelt” с ръководител госпожа Стефка Ганчева.

 

Празничният рецитал, под надслов „ Liebeslyrik ist zeitlos”, завърши с аплодисменти, прегръдки и щастливи усмивки сред една вълнуваща атмосфера, заредена с енергията на любовта.

Предизвикателствата продължават!

Коментарите са изключени за „ Liebeslyrik ist zeitlos “ more...

Партньори
Харесайте ни!

Архив