Author Archive

ЕГ „Бертолт Брехт“ – домакин на Годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България

by on ян..26, 2023, under Ученици

На 20 и 21 януари 2023 г. Езикова гимназия „Бертолт Брехт” – гр. Пазарджик бе домакин на Годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Темата на форума бе „Предизвикателствата на новите формати на ДЗИ и на изпитите за установяване на ниво на владеене на френски език спрямо Европейската езикова рамка“. Конференцията, която събра почти 70 преподаватели от цялата страна, бе осъществена с подкрепата на Френския институт в България, Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа и Международната федерация на преподавателите по френски език.

Участниците бяха тържествено посрещнати в Грандхотел „Хебър“ от директора на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ г-жа Велка Недялкова, от кмета на община Пазарджик  г-н Тодор Попов и от старши експерта по чужд език и майчин език към РУО-Пазарджик г-жа Снежанка Иванова. Конференцията бе открита от председателя на АПФБ г-жа Вяра Любенова, която акцентира върху традициите на Пазарджик във франкофонията, езиковото и културното многообразие на града и приноса на видни граждани за развитието на културния и езиковия обмен между България и франкофонските страни. Специален гост на церемонията по откриването бе Нейно Превъзходителство Закиа ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България и председател на Групата на посланиците франкофони. Приветствени речи изнесоха и Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничеството към Френския институт в България и г-н Емануел Самсон – директор на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа.

            Програмата включваше три обучителни ателиета, разпределени в двата дни: „Държавни зрелостни изпити по чужд език (френски) за учебната 2022-2023 година – структура, съдържание, формат“ с водещ доц. д-р Жана Кръстева, СУ „Свети Климент Охридски“‘, „Новите формати, новата скала за оценяване и допълнителният модул към изпита за констатиране на ниво на владеене на френски език DELF” с водещ Магали Желева, директор на езиковите курсове към Френския институт в България, и „Ателие за динамична и колективна рефлексия“ с водещ Елен Бюисон.

Гостите посетиха Катедралната църква „Св. Богородица“ и на Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в град Пазарджик.

Актуалната тематиката на обучението и добрата работна атмосфера в ателиетата създадоха необходимите условия за споделянето на опит между учители от цялата страна и за ефективното надграждане на знания и умения във важни за преподавателите по френски език сфери на дейност.

Коментарите са изключени за ЕГ „Бертолт Брехт“ – домакин на Годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България more...

Приключи първия етап на проекта „Обичам моето училище“

by on ян..18, 2023, under Ученици

През 2022г. успешно приключихме първи етап от проекта „Обичам моето училище“ на английската благотворителна организация ЛайтСорс  на първи етаж на училището.

Децата ни се чувстват много по-щастливи и мотивирани да постигат успехи в новата, уютна интериорна среда.

Сърдечно благодарим на всички учители, ученици и родители, които се включиха доброволно в проекта.

 

През 2023г. предстои реновирането на втория етаж на училището..

 

Коментарите са изключени за Приключи първия етап на проекта „Обичам моето училище“ more...

Коледен концерт

by on ян..06, 2023, under Ученици

В дните преди Коледа всеки търси своето добро. Очаква, надява се и вярва в чудото на Рождеството.

Ние, учениците и учителите от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“, сътворихме „Рецепта за Коледа“ такава, каквато само ние умеем- емоционална, истинска, приказна.

      

На сцената на ДКТ „Константин Величков“ на 22.12.2022 г. оживяха вечните герои, теми и истини за живота, за вярата и любовта. Актьорските си умения показаха над четиридесет ученици и обединиха в едно слово, музика и танц.  Откриха тайните съставки на щастието-ентусиазъм, отдаденост и настроение. Празникът подправиха с автентичен български дух ПТС „Чавдар“, а щипка грация и финес добавиха гимнастичките от СКХГ „Далия Старс“ – град Пещера.

         След Коледния спектакъл душите ни са пълни и всеки очаква Коледното си чудо.

„А чудото е много лична работа!“

Коментарите са изключени за Коледен концерт more...

Коледни думи за доброто, които променят и удовлетворяват

by on дек..23, 2022, under Ученици

В навечерието на светлите коледни празници ученичката Ана-Мария Цветинова от 11 д клас донесе поредния успех за Езикова гимназия „Бертолт Брехт“.

Тя спечели първо място на организирания от Ротари клуб Пазарджик конкурс за есе на тема „Какво е доброто?“.

 Целта на конкурса е да се включат ученици на различни възрасти, които да призоват, чрез своите есета, повече хора да повярват и да избират доброто. На 17.12.2022г. по време на Коледния бал на Ротари  се проведе тържествена церемония, на която бяха наградени отличените ученици от различни възрасти.

От всяко спечелило есе бяха избрани  и прочетени на гостите най-важните думи. Вечерта бе изпълнена с много усмивки, чудесно настроение и стимул за нови добринки преди рождественските празници.

Коментарите са изключени за Коледни думи за доброто, които променят и удовлетворяват more...


Съобщение

by on сеп..28, 2022, under Ученици

Уважаеми ученици и родители, Съгласно заповед на министъра на образованието и науката 3 октомври 2022 г. (понеделник) е неучебен ден поради наличието в училището на изборни секции, разкрити по реда и условията на Изборния кодекс.

От Ръководството

Коментарите са изключени за Съобщение more...

Откриване на новата учебна година

by on сеп..12, 2022, under Ученици

Ромоли човешкият поток, под  тополите се ражда есен……..

                                                                 

 Скъпи ученици, уважаеми родители,

Топлотата на първите есенни дни ни събира отново в двора на ЕГ „Бертолт Брехт“ за откриването на новата 2022/ 2023 учебна година. Добре дошли на 15.09.2022 г. от  09.00 часа, за да чуем заедно първия училищен звънец и да посрещнем тържествено новоприетите гимназисти от осми клас.

Едно специално предложение отправяме към всички вас:  учителите да бъдат приветствани с цвете в саксия! Така ще допринесете за създаване на естетически красива и привлекателна учебна среда!

От ръководството и педагогическия екип на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“

Коментарите са изключени за Откриване на новата учебна година more...

Информация за еднократна помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2022/2023 година

by on авг..10, 2022, under Ученици

Информация за еднократна помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2022/2023 година  – ТУК

Коментарите са изключени за Информация за еднократна помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2022/2023 година more...

Свободни места в ЕГ „Бертолт Брехт“ след трети етап на класиране

by on авг..05, 2022, under Ученици

Свободни места в ЕГ „Бертолт Брехт“ след трети етап на класиране:

  • профил „Чужди езици“ – английски език с немски език – 1 място;
  • профил „Чужди езици“ – френски език с английски език – 1 място.

Кандидатстването за свободните места става по следния ГРАФИК

Коментарите са изключени за Свободни места в ЕГ „Бертолт Брехт“ след трети етап на класиране more...

„Природните науки вдъхновяват“

by on юли.06, 2022, under Ученици

Под този наслов се проведоха два открити интегрирани урока в ЕГ „Бертолт Брехт“ на 28.06.2022г.      Първият урок е „За животните с любов“. Под ръководството на Павлина Филипова и Елена Благоева учениците от 10 Г клас смесиха знания и умения по биология и химия. Идеята на урока беше да се запознаят гостите с отговорността да имаш и да отглеждаш домашен любимец. За един учебен час учениците показаха клипове, проучвания, презентации, интервюта в ученическото интегрирано телевизионно студио. Разказаха какви домашни любимци трябва да изберат хората според характера и начина си на живот. Представиха актуалните храни за кучета и котки, както и какви са ползите и вредите от мазнините, белтъците, въглехидратите и витамините в ястията на любимците ни.

Доброволците ни запознаха с дейността си в приюта за кучета и котки. Адвокат Банчев (Александър Банчев – 10 г) ни информира как да постъпим, ако видим бедстващо и измъчвано животинче. Вдъхновени от финландската образователна система двете учителки бяха избрали иновативни методи за изследване и преподаване на видовете хранителни вещества, техните свойства и употребата им.

Учениците се  вълнуваха и забавляваха, защото всеки можеше да покаже своя домашен любимец.

Вторият урок „Български кулинарник“ спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес за интегриран урок с най-много ученици. Учителите Ирина Додникова, Васка Кузева, Мариела Цикалова и Елена Благоева и целият випуск на 10 клас проучиха, отпечатаха в своеобразни „книги“ и представиха български традиционни храни. Всеки клас представи чрез презентация къде и кога в България започват да се изработват лютеница, ракия и вино, хляб, сирене и кашкавал, кисело мляко, кисело зеле, смилянски боб и луканка.

 

Поднесоха информация какви вълшебни хранителни съставки има в тези храни, как влияят на човека и защо продължаваме да ги обичаме и предпочитаме. Издириха различни рецепти с тези храни и изучиха технологията за изработването им.

 

В този проектно – базиран урок се интегрираха предметите история, география, химия и технологии, за да покажат на учениците връзката между науката и любимата храна. Гостите имаха възможност да посетят дюкянчето на всеки клас и да се запознаят с неговия продукт. Получи се един празник в края на учебната година.

Коментарите са изключени за „Природните науки вдъхновяват“ more...

Партньори
Харесайте ни!

Архив