ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Годишен концерт 2019

от на май.23, 2019, под Ученици

На 14.05.2019г. се състоя годишният концерт на гимназията под заглавието ,,Мила родна картинка“, един наистина невероятно колоритен спектакъл. За избора на темата на представлението ръководителките на двете театрални студиа- госпожа Василка Стоянова и госпожа Диана Стоева- споделят, че се обвързва с отдаването на заслужено признание по повод на 70-тата годишнина от смъртта на писателя Елин Пелин. Авторът има обемно творчество, с богато жанрово разнообразие- от стихове до приказки, разкази и повести, но едно е общото между тях, а именно стремежът към искреното представяне на българския живот, с неговата многоликост, наситеност, чувството за уют и топлота.

Основните мотиви са свързани именно с разкриването на силата българската душевност, жизнелюбие, мястото на приятелите, семейството, търсенията на неизвестното и любовта като градивна сила на битието. Точно на това внушение беше заложено тази година, връщането към корените на българина. Учениците разиграха сцени по различни Пелинови разкази, съпроводени от изпълнения на народни песни и танци, като в същото време беше внесена съвременна нотка чрез няколко в стил поп музикални и танцови етюда.
След концерта попитахме младите актьори какво е чувството да са пред публика. Те разказаха, че усещането на сцена ( както винаги) за тях е незабравим момент, изпълнен с много емоции и безкрайно вълнение, но същевременно душевно спокойствие, защото имат възможността да изразяват себе си, докато се превъплъщават в роля. Народната тематика ги е накарала да се почувстват свързани с миналото и да затвърдят българското по един модерен начин с хумористичен акцент.

В допълнение на въпроса за мотивацията за подобна дейност г-жа Стоева и г-жа Стоянова единодушно се съгласяват, че причината е работата с децата, имащи огромен потенциал, наблюдението на развиващата се в процеса екипна работа и самият резултат от пречупването на класическите текстове през личната призма на възпитаниците им.
За финал можем да кажем само едно голямо БРАВО! С нетърпение очакваме следващата ви изява!
Христина Касапчева, 11.а

бутон за споделяне


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter