ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

“ Атомът не е войник, той е помощник!“

от на май.12, 2019, под Ученици

,,Атомът не е войник, а помощник’’ – Европейски ядрени центрове
Интегриран урок по история, физика, биология и химия

На 9 май 2019 ( ден на Европа) учениците от 11.б клас проведоха интегриран урок по история, физика, биология и химия на тема ,,Атомът не е войник, а помощник’’ – Европейски ядрени центрове. Идеята беше осъществена под ръководството на госпожите Елена Благоева, Соня Ангелова, Мариела Цикалова и Поля Филипова.

Всички гости получиха букетче от магданоз преди началото на урока, което, ако трябва да съм честна, малко ме изненада. Имаше и официално обявен дрескод – присъствието на белия цвят беше задължително.

Учениците ни запознаха с енергията и видовете елементарни частици, технологиите, които се произвеждат в Церн, тяхното приложение и историята на обединения институт по ядрени изследвания ( ОИЯИ ) в Дубна. Чрез анимация единадесетокласниците ни представиха интересна информация, придружена от виртуална разходка в Церн. Същевременно разгледаха физиологичното действие на радиацията и нейните положителни и отрицателни въздействия върху живите организми. Учениците ни разказаха и за успехите и постиженията на българските учени в двата центъра. Беше представен и забавен новинарски блог , воден от Марина Мирчева и Красимир Ташков, чухме важни новини от Чернобил. Трима небрежни учени създадоха световна катастрофа чрез експеримент. Идеята на експеримента беше да ни покаже, че не бива да сме невнимателни и небрежни с науката.

Преди края на урока учениците ни разкриха символиката на белия цвят и букетчетата от магданоз, а именно способността им да поглъщат радиоактивните лъчи.

Като за финал 11.б клас подариха на своите учители цветя, които да ги пазят от радиацията, като я поглъщат.

Мисля, че станах свидетел на чудесен открит урок, изпълнен с много усмивки и добро настроение. По всичко личаха добрата подготовка и трудът, положен за осъществяването на цялостната идея. Оказа се, че разказите на учителите са провокирали интереса на учениците за осъществяване на идеята, което ми се стори прекрасно. Радвам се,че имах възможността да присъствам и да науча някои нови неща. А на 11.б клас мога да кажа само:“ Поздравления, бяхте страхотни! „

Репортер: Петя Додникова, 10.в клас, в.,,Обектив”

споделяне в социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter