ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Интегриран урок по философия и българска литература

от на апр.17, 2019, под Ученици

Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка
Интегриран урок по философия и българска литература

На 11 април 2019 година имах възможността да присъствам на открит урок по философия и българска литература на тема „Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка”, организиран от 12.а клас под ръководството на госпожа Гергана Краева и госпожа Диана Стоева.
Дванадесетокласниците бяха подготвили малки и красиви подаръци за своята публика. Атмосферата бе изключително приятна, тъй като урокът се проведе на фона на тиха и приятна музика. Това, което ме изненада, бе, че преди началото учителите – вдъхновители на идеята- приканиха своите ученици с много любов да се „заредят” с широките си усмивки и добро настроение и да демонстрират знанията си, което само по себе си говори много за отношенията учител – ученик в училището ни.


По всичко личеше колко подготвени и уверени в знанията си бяха учениците от 12.а клас, но имаше нещо, което се забелязваше още преди самото начало – учениците бяха разделени цветово, като избраните цветове бяха черен, червен и жълт. Самият урок беше замислен по изключително оригинален начин. В началото учениците разказаха мита за андрогените и ме накараха да се замисля за любовта. Тук те демострираха и актьорските си умения. След това цялата аудитория стана свидетел на смесица от лични разсъждения, базирани на философски изказвания на Платон, Хайдигер, Виктор Франкъл, Алберт Камило и сравнения на творчествата на различни писатели като Атанас Далчев и Христо Ботев. Свързващото звено между авторите беше Далчевият герой – роля, поверена на Николай Янъков. Основните мотиви, върху които учениците разсъждаваха, бяха любов, самота, смърт, време и самоосъзнаване. За мен беше изключително интересно да чуя личното мнение на всеки от тях, защото през цялото време те сякаш си играеха с умовете ни, като ни караха да се замисляме за различни неща.

Дванадесетокласниците разгледаха и изграждането на образа на новия човек борец, като за целта използваха стихотворението на Христо Смирненски – ,, Юноша”. Те ни помогнаха да осъзнаем, че юношеството е време на избор, на себеизграждане. Междувременно учениците от 12.а клас подредиха своето дърво на живота.
След края на урока успях да си изясня символиката на цветовете. Черният цвят символизираше самотата и себеразрушението, червеният – претворението на света, а жълтият – смисъла на живота в търсенето.
И в крайна сметка урокът приключи с разсъждения за смисъла на живота. Дванадесетокласниците достигнаха до извода, че нещата,които правят живота смислен и щастлив, са способността да работиш, да обичаш и да си смел. А, и да не забравя – „Животът е претворяване!”
След края на чудесното събитие се четеше вълнение и гордост в очите на всички гости. Особено впечатлени бяха гостите от инспектората - госпожа Галина Цанева и госпожа Ваня Апостолова, които пожелаха на учениците от 12.а клас борба, вяра, любов, красота, чест, доброта, щастие и творчество – думи, изобразени на поканите за събитието. Госпожа Апостолова не пропусна да пожелае на учениците да открият своя
собствен смисъл на живота. А госпожа Велка Недялкова- директор на училището ни, пожела успех на учениците в по-нататъшното им развитие.

Репортер: Петя Додникова, 10.в клас,в. „Обектив“

сподели ме


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter