ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Наградата „Стоян Бакърджиев“

от на мар.11, 2019, под Ученици

 

 

                       На 7-ми март 2019г. в художествената галерия “Станислав Доспевски” се състоя събитие, в което ние, учениците от Езиковата гимназия, бяхме сред най-изявените в нашия град. Става дума за присъждането на националната награда “Стоян Бакърджиев”, която се връчва на всеки три години за високи постижения в преводаческата дейност. Тазгодишното събитие беше посветено на 90 години от рождението на талантливия преводач и наш съгражданин – Стоян Бакърджиев.

Голяма заслуга  наши ученици да бъдат наградени има г-жа Емилия Дурева, напътствала и подпомагала младите преводачи от английски език. Младите таланти превеждаха поезия от английски на български, а ето и имената им: Димитър Караминов, Стела Христова, Мария Маркова и Анелия Божкова. Директорът на дирекция “Образование и култура” на нашия град г-жа Гергана Табакова връчи наградите от името на кмета г-н Тодор Попов.

На това събитие бяхме и ние, журналистите от в. “Обектив”, които разбрахме какъв е приносът на преводачите за запазването красотата и богатството на българския език.

И запомнете: Ако писателите създават националната литература, то преводачите създават световната литература.

Репортер:  Галина Ралчева, XI.в   Фоторепортер: Нели Божкова, 9.е,

 В. „Обектив“

споделяне в социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter