ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

НИКОЛАЙ ГЕНОВ – РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ

от на фев.25, 2019, под Ученици

 

 

       На 13.02.2019 година журналистическият клуб „Обектив“ отвори вратите си, за да посрещне талантливия поет и литературен изследовател Николай Генов – бивш възпитаник на нашата гимназия. Срещата откри нашата директорка – госпожа Велка Недялкова, която приветства госта ни и многобройната публика. Тя подчерта, че няма по-добър начин да почетем нашия патрон-драматурга и поета Бертолт Брехт, освен този, да дадем шанс на новата българска поезия да ни посети. Тези срещи ни обогатяват душевно и ни правят горди участници в интелектуалния живот на гимназията, която цени таланта, а творческият път на Ники Генов започна именно тук с първия поетичен сборник на дванадесетокласника „Резонанс“. Лекционната зала днес беше пълна с млади хора, които съпреживяваха стихове, рецитирани от развълнуваните осмокласници (Калина, Краси, Ники, Митко, Ани, Никол, Зори, Петя, Хриси, Сани, Вили, Илияна). Журналистите Галина и Камелия се постараха да ни доближат до житейския и творчески път на госта ни с разнообразна презентация, а водещите Лора и Звезделина разпалиха огъня на диалога.

Не може да наречем случилото се просто среща. Завръщането на Ники Генов в гимназията се превърна в интелектуално събитие – празник на творящото и приобщаващото слово. Нашият гост бързо скъси дистанцията с публиката чрез умението да изразява себе си дълбоко и забавно, да предразположи за диалог, затова заваляха въпросите:“ Трудно ли е да се пише и публикува поезия днес; Защо избрахте специалността „Българска филология“; Защо нарекохте своята приятелка „мелика“. Гостът ни сподели как е преодолял първоначалната си неувереност на поет – имал е шанса точно на такава среща в гимназията ни да опознае личността на поета и да бъде охрабрен от него.

 

Насърчаването на прописващия от пишещия се е случило с Ники преди години, случи се и днес, когато гостът ни потърси в залата млади дарования и им протегна ръка. Диалогът на поетите започна с това събитие и ще продължи – обеща Ники Генов, който работи като литературен изследовател в Софийския университет и е един от основателите на интелектуалния кръг „Иначе писано“.

Нарекохме Ники Генов РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ, защото неговите стихове са провокация към модерния човек. Тези стихове бягат от готовите отговори и лесните решения, от правилата и от клишетата. Това е една поезия, която говори за отчуждението в отношенията между хората, отчуждението от самия себе си, с което започват драматичните ни пропадания в липсите………

Този път журналистическият ни екип не просто отрази събитието, но и беше домакин. Усещането е различно, когато не си сред публиката, а пред нея. Емоцията е по – силна, когато отговорността е по-голяма, а също и удовлетворението от добре свършената работа. Притеснението на лицата ни най-вероятно е било разпознаваемо за аудиторията, но всички от екипа успяхме да се справим.

Пожелахме на Ники Генов да продължава да твори и да бъде пример за младите.

Изпратихме нашия гост с думите: ПОЕТЕ, НУЖЕН СИ НИ!

Репортери:  Звезделина и Лора,  11.г

Фоторепортери: Моника, 11.г, Теодора Неделева, 8.е

 

бутони за социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter