ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА – ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ С ПРАКТИЧЕСКА ПРИЛОЖИМОСТ

от на дек.14, 2018, под Ученици

Природата е съвършена- разнообразна, красива, всяка форма е уникална и неповторима. За съжаление живеем във време, в което човекът се опитва да завладее природата и да покаже превъзходството си над нея. Желанието за пари и власт озлобява човека и той нарушава равновесието в природата. “Човекът и природата- близо или далече- това беше темата на интегрирания урок по БЕЛ и Биология и ЗО на 10.Е клас, който се състоя на 05.12.2018г, под ръководството на госпожа Бойка Лумбева и госпожа Нина Моллова.

Живеем ли все още в хармония с околната среда? Чрез иновативния подход да представят урока под формата на телевизионно предаване, учениците разгледаха въпросите за хармонията между човека и природата и все по- голямото отдалечаване от нея в последните години. Изследователите бяха разделени на четири екипа- Биолози, Еколози, Общественици, Изкуствоведи, като всеки отбор разгледа взаимодействието ни с природата от различен аспект. С интерес наблюдаваха клетки под микроскоп, подреждаха инсталация, разпознавайки картини и природни феномени, рецитираха Вазови стихове, разпознаваха билки от нашата земя. Учениците представиха природата като неизчерпаем източник на спокойствие и вдъхновение.

Гостите видяха различни примери за това как красотата на природата е централна тема в много творби и муза за много творци. За съжаление днешният човек не осъзнава колко е зависим от природата и нарушавайки нейното равновесие, ще създаде екокатастрофа с лоши последствия. В България има различни организации и кампании, които се борят да спасят околната среда, подчертаха десетокласниците. Не всеки обаче е наясно за тяхното съществуване, затова 10Е предприеха инициативата да запознаят осмокласниците с различните екоорганизации, да ги вдъхновят за участие в екоинициативи. Малките стъпки имат голямо влияние в реализирането на една голяма идея – рециклирането на капачки, замяната на автомобила с колело.

Урокът завърши с посланието на учениците, че всеки има право на избор- дали да избере пътя на промяната, или да продължи да е вредител, вместо пазител на природатата.
На открития урок присъстваха директорите г-жа Недялкова, г-жа Хаджийска, г-жа Якимова, учители от Езикова гимназия „Б. Брехт“, учители от пазарджишка област, както и гости от Регионалното управление на образованието- г-жа Галина Цанева и г-жа Весела Тодорова. Госпожа Цанева- експерт по БЕЛ- поздрави учениците за отличното представяне, споделяйки , че имат честта да им преподават креативни учители, които да ги подтикват към усъвършенстване и стремеж към успехи. Госпожа Недялкова отбеляза, че това беше едно съвършено начало на интегрираните уроци в ЕГ“Б. Брехт“ за тази учебна година.

Репортери: Звезделина Димитрова,
Лора Дамянова, 11.г клас

Фоторепортер: Моника Илинчева, 11.г

сподели бутон


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter