ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

НАШАТА СРЕЩА С ПОЕТА ЙОРДАН ФУРНАДЖИЕВ

от на дек.09, 2018, под Ученици

Горди сме да продължим нашата традиция- да се срещаме всяка година с Твореца, за да се докоснем до чудото на сътворението. Преди срещата всички са развълнувани и тече подготовка. Пробват се микрофони, всички се подреждат. Директорката – госпожа Велка Недялкова – ни приветства и ни благодари за присъствието, открива събитието . Срещата започва, като дванадесетокласници рецитират стихове на Никола Фурнаджиев. Водещите, също ученици от 12. клас, приветстват нашия гост -Йордан Фурнаджиев. За най-значимите събития от живота на Й. Фурнаджиев научаваме от презентацията, представена от дванайсетокласника Божидар Иванчев.Отново се цитират откъси от Никола-Фурнаджиеви произведения, две ученички изпълняват въздействаща „Жътварска песен“ от Марин Големанов с цигулки.

Господин Никола Иванов, литературен критик, представя госта ни- „синът на един от най-великите български поети‘‘. Запознава ни с влиянието, което оказва времето, през което твори авторът Никола Фурнаджиев. Той бива потресен от братоубийството у нас през 1923г. и това си проличава в значителна част от произведенията му. Критикът разказва интересни факти за личността на писателя. Прави сравнение с авторите на „това време“ и казва, че Н. Фурнаджиев е най-ориентиран в творчеството си. Според г-н Иванов е редно да разбираме творбите на Н. Фурнаджиев, защото те сами по себе си говорят много за времето си на създаване.

Постепенно започва да се говори повече за наследника на този велик автор – поета Йордан Фурнаджиев. Според г-н Иванов се изисква огромен талант, за да се „измъкне“ синът от творчеството на своя родител. Подчертава се, че творчеството на двамата поети е коренно различно. „Ако не избягваш поворението, пътят е несигурен“-казва Никола Иванов.
Научаваме, че дебюта си Фурнаджиевият син прави 2004г, когато е на 71години. Чухме някои от произведенията му, вълнуващо поднесени от нашите домакини.
Всички имат възможност да зададат въпроси на госта относно всичко, което ги вълнува. Най-голям интерес младежите проявяват към музата на автора и неговите хобитата . Гостът ни споделя, че в семейния им дом често са гостували видни имена от българската литератува,, сред които Блага Димитрова и Ангел Каралийчев. Водели са се вълнуващи разговори по литераурни проблеми, които са породили огромен интерес у него. Също така се вдъхновява и от природата. Относно хобитата си гостът споделя,че е обичал да ходи на риболов с баща си.
Любопитен факт е, е че творецът е спасил Елин Пелин от убийство, за което говори с изключителна скромност. Причината да бъде желано убийството на този виден писател е било общуването му с царя, неодобрявано от милицията.Макар бащата на Йордан Фурнаджиев да се е занимавал с литература, никой не е имал подобни очаквания от сина му, включително самият баща.Авторът всъщност се е занимавал с напълно различни неща-завършил е инженерство и е бил чиновник в Министерството на околната среда.
Въпросите към госта приключват, а присъстващите са видно удовлетворени от получените отговори. Директорката благодари повторно на всички, че са уважили събитието, и най-вече на госта Йордан Фурнаджиев. Връчва му специален подарък- книги със стихове на ученици от гимназията, което определено достига до мъжа и вълнението проличава в очите му.
Репортер: Цветанка Павлова, 10.в, фоторепортер: Петя Додникова,10.в, в. „Обектив“

бутони за социални мрежи


Коментирането е забранено.

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter