ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Ученици

Съобщение – график за изпитите в самостоятелна форма на обучение

by on юни.02, 2018, under Ученици

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИШНА ОЦЕНКА НА УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ, сесия юни-юли, уч.2017/2018 година – ТУК

Коментарите са изключени more...

Светът през нашите очи

by on юни.01, 2018, under Ученици

На 31.05.2018г. от 13.20ч. в лекционната зала на училището подготвителните класове с английски език имаха представителна изява по проект „Твоят час“ на тема „Светът през нашите очи“. Участници от клуб „Устно и писмено общуване на английски език“ 8ж клас с ръководител Лилия Кирова представиха моменти от биографията и рецитираха сонети от Уилям Шекспир на английски език, изготвиха презентация и тематично табло за автора.

На изявата беше представена модернистична интерпретация на пиесата „Пигмелион“ по Джордж Бърнорд Шоу;  телевизионен канал с различни програми (новините у нас и по света, спорт, времето), измислен и представен от самите ученици от клуб “Комуникация на английски език“ 8е клас с ръководител Атанаска и сценка от приказката „Пепеляшка“.

Изявата завърши с виртуална разходка из град Пазарджик (забележителности, любими меса за срещи и събития) на ученици от клуб “ Ключът към успешната комуникация в 21-ви век “ 8д клас с ръководител Цветелина Килитанова.

Коментарите са изключени more...

Отличие „Учител на годината“

by on май.28, 2018, under Ученици

Церемонията за връчването на годишните награди на заслужили учители и културни дейци от община Пазарджик се проведе на 18 май 2018 г. в зала „Маестро Георги Атанасов“. Наградите са за постигнати успехи в областта на образованието и културата и са посветени на празника на славянската писменост и култура 24 май.


Наградите връчи кметът Тодор Попов.
Отличието „Учител на годината” за постижения при работата с ученици в гимназиалния етап от средната степен на обучение беше присъдено на Емилия Дурева, старши учител по английски език в Езикова гимназия „Бертолт Брехт“.


За госпожа Дурева най-престижната награда са думите на благодарност, казани десетилетие след завършването на нейните пораснали ученици, изкачените професионални и човешки върхове. Учениците са нейните вдъхновители, които всекидневно носят посланието на добрия учител!
За да се случи магията на учението и успеха, трябва да има не само магьосници, но и такива, които да вярват в чудеса и да пожелаят да бъдат омагьосани.

Ето какво сподели госпожа Дурева: Аз имах късмета да преживея тази среща. На всички свои колеги пожелавам воля, обич и цвят в класната стая, вгледайте се в очите на вашите ученици, там е истинският тест за нашите усилия. Усмихвайте се на вдигнатите ръце, давайте надежда на смелите идеи, смейте се на глас. Радвам се от сърце на своята награда „Учител на годината“, пожелавам на всеки да изпита това признание за вдъхновението, болката и труда, заключени между стените на класната стая. И все пак тайничко се надявам в ума и паметта на своите ученици да бъда номинирана като „Учител на сърцето“.

Коментарите са изключени more...

„Да събудиш“ победителя в себе си

by on май.23, 2018, under Ученици

За поредна година ученици от ЕГ „Б.Брехт“ участват в състезанието „Народните будители и аз“ – една инициатива на Ротари клуб и Президентството на Република България. Всеки училищен етап е свързан с оспорвани надпревари, като участниците от класа учат биографията на един будител – избран от тях патрон, за когото подготвят въпроси и отговори. Особено вълнение е създаването на т.нар.тайни въпроси, насочени към противниковия отбор – трудно е да бъде открит верният отговор само за 3 минути и именно тяхната трудност осигурява често победата. В училищния кръг учениците от 10 г се пребориха с 10 б и с 10 е клас, а на финалния кръг на 16 май 2018 г.- с ученици от СУ“Св.св.Кирил и Методий“ – с. Нова махала.

Участниците от 10 г завоюваха първо място на Областния кръг на тазгодишното състезание след равностойна „битка“ на първия етап, като именно трудността на тайните въпроси и адекватната реакция, бързата мисъл и анализаторските способности помогнаха на екипа да победи. Заслужена е тяхната награда – една екскурзия , осигурена от Ротари клуб – Пазарджик, а за всички тях и за техния преподавател остава удовлетворението от победата и вярата, че заедно можем повече.

Василка Стоянова, класен ръководител на 10 г

Коментарите са изключени more...

ВРЪЧВАНЕ НА НЕМСКИТЕ ДИПЛОМИ

by on май.22, 2018, under Ученици

Тържеството за връчване на немските дипломи е ярък израз на способностите и ентусиазма, с които учителите и учениците от нашата гимназия отстояват авторитета на училището в областта на немския език и немската култура.Едно вълнуващо тържество се състоя на 10 май 2018г от 17.00 часа в пазарджишката художествена галерия „Станислав Доспевски”.
Залата беше препълнена от учениците, техните горди семейства и приятели.
Мили и топли поздрави за големия успех на дипломираните отправиха нашата директорка- госпожа Велка Недялкова и зам.директорката- госпожа Мария Хаджийска. Скъп гост на тържеството беше госпожа Веселка Боева – експерт по чуждоезиково обучение към РУО на МОН, град Пазарджик. Зрелостниците бяха поздравени от водещите на събитието – единадесетокласниците Антоан Блангев, Моника Станоева и Манол Зайков. В тяхна чест имаше изпълнение на пиано, цигулки и песен, които допринесоха за вълнуващата атмосфера.Тази година се дипломираха 53-ма зрелостници, като 33-ма от тях постигнаха ниво С1 във владеенето на немския език. 20 от учениците постигнаха ниво В2/С1, а всички момичета и момчета бяха единодушни, че зад днешния им успех се крие отговорното отношение и компетентното мнение на техните учители: Велка Недялкова, Мария Хаджийса, Христина Секулова и Пенка Иванова.

Немската езикова диплома е общ проект на Постоянната конференция на министрите на културата и образованието на германските федерални провинции и централната служба за обучение в чужбина, която отговаря за разработването на изпитните материали, логистиката, провеждането и оценяването.
Централизираният изпит се провежда по едно и също време в цял свят само в утвърдени училища в чужбина, сред които повече от десет години е и нашето.
Дипломата удостоверява високо ниво на знания по немски език, нужни за следване във ВУЗ в немскоезични страни, и дава предимство при кандидатстване за следване, работа и кариерно развитие.
Усмихнати, всички момчета и момичета с DSD диплома в ръка поеха по своя път в живота, а една диплома в повече е още една отворена врата.

На добър час!
Лора и Лианна, 10. г, в. „Обектив”

Коментарите са изключени more...

НИЕ И ТАЗГОДИШНИТЕ ВЕЛИЧКОВИ ДНИ

by on май.21, 2018, under Ученици

На 02.05.2018г. в къща- музей „Константин Величков“ бе поставено началото на тазгодишните Величкови дни в нашия град. Събитието се провежда по инициатива на Регионалния исторически музей под патронажа на Община Пазарджик и е посветено на нашия велик съгражданин Константин Величков- писател, преводач, политик и преди всичко- патриот. Привилегията да даде началото на единайстите по ред Величкови дни получи ЕГ„Бертолт Брехт”. В продължение на 2 часа талантите на гимназията вълнуваха публиката с интересни постановки и впечатляващи музикални изпълнения. Учениците и техните ръководители Диана Стоева, Василка Стоянова, Анна Сарафска представиха спектакъла „ Гласни и съ-гласни“, посветен на смелостта да бъдем гласни.

Още в началото на изявата участниците изразиха своята гордост и благодарност, че имат възможност да отдадат нужната почит на човека, който е имал смелостта да бъде глас на съвестта в българското общество. Цялата публика беше затаила дъх, докато водещите рецитираха откъс от „Цариградски сонети“ и така останаха до самия края на спектакъла. Зрителите бяха очаровани от артистичността и професионализма на участниците. Те изведоха на преден план идеята, че всеки, който иска гласът му да бъде чут, плаща висока цена, но всичко си заслужава, защото не бива да живеем безгласно. Накрая на събието беше отдадена и нужната благодарност на учителите, отговорни за организацията на това впечатляващо откриване.
Традиционните Величкови дни продължиха до 4 май, като в програмата бяха включени поредица изяви с участието на културни дейци, ученици, театрални и музикални състави.

Текст- Звезделина,10.г
Фотограф- Лианна,10.г

Коментарите са изключени more...

ПРИ КМЕТА

by on май.20, 2018, under Ученици

Знаете ли защо всички обичаме месец май?
Младостта разцъфва и сред хората, и сред градините. Те ни пленяват с гирлянди от рози, а младите хора тръгват на бал. Но това не е всичко- май месец е време за равносметка на постигнатото през гимназиалните години и най-горди и доволни са тези, които прибавят към портфолиото си много грамоти, сертификати, множество награди и благодарности. В подкрепа на моите мисли е срещата на нашия кмет Тодор Попов с отличниците на Випуск 2018г.

Празничното събитие се случи на 16.05.2018г. , а Пленарната зала на община Пазарджик се оказа тясна да събере около 190 зрелостници, постигнали най-висок успех в учебната подготовка, завоювали призови места на олимпиади и конкурси на областно и национално ниво. Както се досещате, групата на езикова гимназия „Б. Брехт” днес беше най-многобройна- 42-ма зрелостници получиха грамота, ваучер за книги от кмета на Пазарджик, развълнуван да посрещне най-добрите в нашата община, които утре като професионалисти ще допринесат за нейното развитие.

Господин Попов подчерта, че инициира с радост тези срещи със завършващите, усвоили най-добре първия си житейски урок. Пожела на младите хора да бъдат локомотиви, а не вагони по пътя на живота, защото метафорично локомотивът визира лидерите, креативните, които носят в ръцете си развитието.
Бойка Лумбева, в. „Обектив”

Коментарите са изключени more...

„Гласнии и съ-гласни“

by on май.20, 2018, under Ученици

Сектакълът „Гласнии и съ-гласни“ се състоя на 14.05.2018Г. от 18.00 часа в ДТ „К. ВЕЛИЧКОВ“ град Пазарджик . Концертът на най-умните,най-красивите и най-талантливите ученици от Пазарджишка област, беше изпълнен с хумор,музика,танци и забавление. Проблемът за смелостта да бъдем „гласни“, тоест изявяващи себе си, се оказа в основата на четирите сцени, представени от актьорските клубове в училището. Публиката се наслади на нашите сценични, танцувални и музикални умения ,а ние от своя страна, щастливи и заредени с положителни емоции, приехме бурните аплодисменти.

Представиха се групите по проекта „ТВОЯТ ЧАС“ от Езикова гимназия „БЕРТОЛТ БРЕХТ“,а именно: „ОГЛЕДАЛО“ и „БЕЗ СЦЕНА“ с ръководител г-жа Диана Стоева , „ПЪРВИ СТЪПКИ НА СЦЕНАТА“ и „ТЕАТЪРЪТ КАТО МАГИЯ“ с ръководител г-жа Василка Стоянова , „ШАРЕНА ЧЕРГА“ с ръководител г-жа Анна Сарафска и „ФОРМА И ЦВЯТ“ с ръководител г-жа Даниела Перничева.

Ние като част от този задружен колектив сме изключително благодарни и щастливи, че имахме възможността и удоволствието да представим Езикова гимназия и за пореден път да докажем ,че НЕ МОЖЕШ ДА ОСТАНЕШ БЕЗРАЗЛИЧЕН!

Коментарите са изключени more...

ЛИРИКАТА – БИОГРАФИЯ НА ДУШАТА НА ПОЕТА

by on май.20, 2018, under Ученици

На 09.05.2018г. в ЕГ „Б. Брехт” се проведе вълнуваща среща с твореца Цветанка Убинова. Събитието стана част от традиционните за нашата гимназия срещи с майстори на словото, събра ученици и учители, а наши скъпи гости бяха г-жа Галина Цанева- експерт по БЕЛ в РУО на МОН, нашите директори- г-жа Мария Хаджийска и г-жа Елена Якимова. И този път изкуството провокира у нас интерес, вълнение личеше в очите и усмивките на ученици и учители. В ролята на домакини, представящи авторката, бяха смелите осмокласници. Те ни поднесоха стихове от последната книга на поетесата- „Парченца залез”, за която е получила награда в националния конкурс, носещ името на знаменития ни съгражданин Теодор Траянов.Личеше стремежът на учениците домакини както да разкрият образа на твореца чрез стиховете му, така и да представят тяхното тълкуване през погледа на литературния изследовател г-н Никола Иванов.

В тези събития може би най-важното е общуването с твореца лице в лице, както стана и днес. Имахме възможност да научим нови неща за авторката от вълнуващия й разказ, както и да й зададем въпроси. Госпожа Убинова остана доволна от начина, по който учениците и критикът интерпретират стиховете й. Подчерта, че тъгата доминира в стиховете й , но не и в живота й. Публиката провокира нашия творец- дали лирическият герой съвпада с автора. Госпожа Убинова сподели, че лириката е биография на душата на поета, че той не може да излива чужда душа. Поетесата сподели с нас кога и как са се родили първите й стихове, надникнахме и в други нейни книги- „Душа от пясък”, Вечерен трепет”, „Три приказки”. Зад тези заглавия се крие творчество и в проза, и в поезия. И на тази среща се убедихме, че изкуството вълнува душата, вдъхновява ни, зарежда ни с положителна енергия.
Ангела Георгивска, 12.б, в. „Обектив”

Коментарите са изключени more...

На добър път Випуск 2018

by on май.17, 2018, under Ученици

На 15.05.2018, ние учениците, заедно с всички учители, родители и гости изпратихме зрелостниците на ЕГ „Бертолт Брехт“ с много усмивки и приповдигнато настроение.
Споделихме с тях един от най-вълнуващите моменти в техния училищен живот, като ги уверихме, че сме горди с техните постижения и сме сигурни, че ще продължат да постигат още по-големи успехи и винаги ще са така амбициозни и упорити, каквито винаги са показвали, че са.
Пожелаваме им успех в следващите приключения и начинания и на добър път.
Честито завършване !
Мариела Янева 11д клас


Видео от събитието- тук

Коментарите са изключени more...

Едно свободно място в IX клас

by on май.09, 2018, under Ученици

Ha ocнование чл. 104, aл. 2 от Наредба № 10/01.09.2016 г. зa opганизация на дейностите в училищното образование се обявява едно свободно място в IX клас в ЕГ „Бертолт Брехт“, освободено на 04.05.2018 г. За повече информация – ОБЯВА

Коментарите са изключени more...

Oткрит урок на тема: “Природните науки и нашето здраве”

by on май.05, 2018, under Ученици

На 27.04. 2018г. учениците от 10 а клас показаха, че природните науки са не само трудни но и интересни.

Те представиха интегриран урок по Химия и ООС, Физика и астрономия и Биология и ЗО на тема : “Природните науки и нашето здраве” под ръководството на преподавателите си Васка Кузева, Димитър Тотев и Павлина Филипова

Коментарите са изключени more...

Ден на отворените врати

by on май.02, 2018, under Ученици

Коментарите са изключени more...

Екологично хранене за добро здраве и чиста околна среда

by on май.02, 2018, under Ученици

Екологично хранене за добро здраве и чиста околна среда

Ягоди през зимата, грозде от Индия, киви от Нова Зеландия – днес ние се храним не с плодовете и зеленчуците от градината, а с това, което ни предлага супермаркетът. Това, което приемаме за естествено в днешния глобализиран свят, замърсява заплашително околната среда.
Вкусна и екологична храна – възможно ли е това?
Пълният текст е ТУК

Коментарите са изключени more...

Запалихме огъня на познанието

by on апр.29, 2018, under Ученици

Живот без наука – НЕ, наука в училище – ДА

Голяма част от хората асоциират учения като човек скучен, суховат и беден, а предметите Химия, Физика и Биология в училище като трудни и непонятни.

На 26.04. 2018г. ние  поехме огромното предизвикателство да докажем точно обратното – прогресът на вида Homo sapiens през вековете се води за ръка от многобройната армия на учените, а предметите по природни науки могат да бъдат много интригуващи и забавни.

От зората на нашето съществуване има един огън, който ни спасява и в най-мрачните векове на тирания и безчовечност- това е огънят на познанието!

Откриването на конференцията започна  със  символично  запалване  на  огъня на познанието от г-жа Велка Недялкова. Огънят е   израз на онази искра, която  ни събра  всички нас , която ще гори в душите ни – искрата на любовта към знанието!

 

Гости на конференцията бяха: г-н Петър  Белчев - заместник областен управител, г-жа Гергана Табакова -  Директор на Дирекция образование и култура  община Пазарджик,  г-жа Весела Тодорова-старши експерт природни науки и екология при РУО – Пазарджик,  г-жа Велка Недялкова - директор на ЕГ Б. Брехт, директори на училища, учители и ученици.

Специален гост на конференцията бe и доц д-р Веселин Кметов – Декан на химическия факултет при ПУ “ Паисий Хилендарски“ град Пловдив.
Водещи на Конференцията бяха Мария Велкова 10д и Стоян Додников 10е, които предразположиха гостите и участниците да се чувстват комфортно и спокойно.

“Благодарение на Ученическата конференция осъзнахме колко важни са науките. Накара ни да се замислим каква роля играят в нашето ежедневие. Сигурна съм, че ние – учениците оставихме стереотипите относно природните науки в миналото и бяхме заинтригувани от това колко интересни могат да бъдат те, а начинът, по който бяха представени презентациите ни показа науките в друга светлина. Също така обмяната на идеи и знания от различните участници бе много полезна за нас и ни даде възможност да сравним знанията си с тези на останалите и ни мотивира да бъдем по-образовани, запознати с природните науки и разбира се, още по-подготвени за следвавщата конференция! “ , споделя Мария Велкова.

Благодарим на всички , които взеха  участие в пленарната и постерната сесия за тяхното достойно представяне. Станахме свидетели на изявен интерес към природните науки, насладихме се на презентационните умения на участниците, докоснахме се до енергията и ентусиазма на младостта.

 

 Благодарим на учениците от Ученическия съвет, които взеха участие в организацията на областната ученическа конференция по природни науки-Пазарджик БИО 2018 :Елица Тахтакова  -  9д, Атанаска Сотирова -  9д, Николай Янъков -  11а, Цветан Василев -  9д, Стела Иванова – 9г, Мариета Стоянова -  10е, Аделина Йорданова  – 9д, Ружа Мушева -  9и, Йоана-Преслава Арабаджийска – 8з, Никол Тилева- 8а, Кристън Драгоманска  – 9з, Мира Прекумова – 9ж, Рада Стоянова Василева-9з клас.

Конференцията бе  организирана от ЕГ “Бертолт Брехт”, РУО – Пазарджик, Община Пазарджик и и е първа по рода си в областния град.

Повече информация за конференцията очаквайте в следващите ни рубрики.

 

Коментарите са изключени more...

Изложба на клуб “ Философията и изкуството“

by on апр.27, 2018, under Ученици

От няколко месеца  нашият клуб “ Философията и изкуството“ подготвя изложба, която се състои от предмети, изработени с техниката декупаж.

Начело с нашият учител госпожа Краева ние превръщахме предмети, които привидно вече са неизползваеми, в красиви произведения на изкуството. Дори една салфетка,  чиито живот обикновено продължава няколко часа, се превръща в красива картина, която години би могла да радва някого.

 

Различни бутилки, тенекиени кутийки и буркани заживяват своя втори живот като красиви предмети, с които всеки с удоволствие би декорирал дома си.
Да се работи с техниката декупаж е нещо изключително приятно.Тя дава шанс , дори на тези, които не могат да рисуват , да създадат нещо прлекрасно! Необходимо е само човек да има много търпение, много ентусиазъм и вяра в собствената си творческа сила!
                                                                                                            Йоанна Йорданова- 11 а клас
Коментарите са изключени more...

ЕКО-Проект в ЕГ

by on апр.20, 2018, under Ученици

Какво съдържа нашата храна?
Как да я избираме и приготвяме?
Какво е въздействието й върху околната среда?

Повече за производството, предлагането и консумацията на храни и напитки от нашето ежедневно хранене ще разберат деветокласниците от немските паралелки – участници в проектната седмица от 23.04.2018г. до 27.04.2018г. – пълния текст ТУК

Коментарите са изключени more...

Youthtopia – градът на мечтите ни

by on апр.20, 2018, under Ученици

Youthtopia – градът на мечтите ни

В периода от 06.03 – 14.03. 2018г. в гр. Екслебен, Франция, се проведе четвъртата, финална фаза от проекта „Youthtopia 2020“ по програма Еразъм, в която взеха участие ученици и преподаватели от шест европейски държави – България, Испания, Италия, Турция, Франция и Холандия. Домакин на срещата беше „ Lyceé Marlioz”, където ни предстоеше една от най-отговорните задачи – да довършим Youthtopia – градът на мечтите ни, и да представим идеите си в Европейския парламент в Страсбург.
Целта на проекта беше да бъде чут гласът ни – нашите желания и идеите за осъществяването им. Темата във Франция беше социално равенство, принципът, към който неизменно трябва да се стремим, за да има мирно съжителство между народите. Работата беше неуморна, но с общи усилия постигнахме целите си: довършихме макета на Youthtopia, заедно с електронната платформа, която разработихме към него, за да могат ученици от цял свят да имат достъп и да допринасят с идеите си; издадохме последния брой на списание „Youthtopia 2020“, в което описахме постигнатото от всички срещи – плод на двугодишен труд; и накрая написахме Манифесто – послание към политиците, което представихме в Парламента.
На 13 март 2018 г. всички продукти, изработени в рамките на две години, бяха представени в Европарламента в Страсбург, където всяка делегация имаше възможност да се срещне с евродепутат сънародник и да разисква по темите за социалното неравенство и мирното съжителство между държавите. Нашата делегация се срещна с българския депутат г-жа Ева Майдел, към която изказваме искрената си благодарност за отзивчивостта и отделеното време.
Преживяването и емоциите, които изпитахме, бяха неповторими и ще останат в сърцата ни завинаги! Обединихме се в общата цел на проекта и показахме, че ние, учениците, също можем да взимаме важни решения и да бъдем отговорни граждани. Бяхме предразположени да бъдем себе си и създадохме приятелства, които ни направиха изключително щастливи, и в същото време тъжни заради раздялата, но вярваме, че хората, които срещнахме, ще останат в сърцата ни завинаги.
Посетихме и разгледахме много места и градове. Изпитахме наистина незабравими емоции и се радваме, че бяхме част от това уникално преживяване. Проектът беше шанс да обогатим знанията си, комуникативните си умения и също така ни даде възможност да изпълним мечтите си да пътуваме по света. Искрено се надяваме той да продължи и да се срещнем отново.

Лилия Налбатова, Мария Велкова, Станислава Тодорова, Моника Илинчева, Йоана Величкова, Кристина Илчева

Коментарите са изключени more...

Успехи от Ученически олимпиади 2017/18

by on апр.12, 2018, under Ученици

Отмина времето, когато скромността беше добродетел. Ние имаме заслужено самочувствие, произтичащо от постигнати успехи, които искаме да огласим.
И през тази учебна година ученическите олимпиади предоставиха възможност за личностна изява на нашите ученици и мотивация на учителите за работа с деца с изявени способности.
Най-многобройни участници в първите два кръга на олимпиадите по английски, немски и френски език в област Пазарджик традиционно регистрира нашето училище – общо 276 участници в общински кръг и 187 класирани за областен кръг.
За национален кръг са класирани общо 14 ученици – всички възпитаници на нашата гимназия.
През месец март, символ на прераждането и разцвета на природата, на светлината и живота, се състояха тазгодишните финални кръгове в градовете Кърджали, Благоевград и Пловдив. А през април великденската кошница на любимото ни училище се изпълни с надежда, радостни мигове, сбъднати желания и нови предизвикателства.
Тази година гимназията ни се нареди на престижното трето място по брой класирани ученици за национален кръг на олимпиадата по немски език , след област София и област Варна. Достойно ни представиха Маргарита Хубенова, Минчо Танев, Виолета Гешева, Красимира Панайотова, Алиса Дерменджийска, Йоана Благова, Ангел Нейков, Георги Сарамбелиев, Елизабет Вардина, Анна Сарамбелиева.
На националния кръг немскоговорящите демонстрираха и придобити практически комуникативни умения като участници в спонтанен разговор по непозната тема и доказвайки пред Националната комисия усвоени знания и умения за коректно и гладко изразяване на немски език в конкретна речева ситуация.
Задълбочени познания показаха Кери Георгиева и РитаТодорова, участващи ежегодно в националния кръг на олимпиадата по френски език.

Александра Гулева е единственият участник от област Пазарджик, класиран за участие в националния кръг на олимпиадата по английски език. За пета поредна година нашата дванадесетокласничка доказа своите знания и умения, заслужено получи от Националната комисия оценка Отличен 6.00 и беше удостоена със званието „Лауреат”.
Гордеем се с успехите на талантливи и мотивирани ученици и компетентни и всеотдайни учители: Емилия Дурева, Иванка Караниколава, Ася Гунчева, Величка Стоянова, Стоян Манолев, Мария Николова, Светла Бойчева, Христина Секулова, Пенка Иванова.
Поздравления за амбицията , упоритостта и положения труд!
Да отстояваме завоюваните позиции и с гордост да посрещнем 24 май- деня, символ на достойнство, традиция и духовност!

Коментарите са изключени more...

Достойно представяне на Националният кръг на Олимпиадата по френски език

by on мар.30, 2018, under Ученици

На 24.03.2018г. в Пловдив се проведе Националният кръг на Олимпиадата по френски език.

Ученичките Рита Тодорова от 10и и Кери Георгиева от 12и участваха съответно с 97 и 90 точки. За достойното си представяне те бяха наградени с Грамоти. БРАВО момичета!

Коментарите са изключени more...

Предизвикателството на четенето

by on мар.30, 2018, under Ученици

На 21. 03.2018г. в София във Френския Институт се проведе състезанието Предизвикателството на четенето. Участваха пет ученички от 10 и клас – Жулиета Щерева, Мирослава Дивекова, Валентина Банска, Кристияна Андреева и Гергана Роглева.

Въпросите , на които отговаря отборът от ЕГ“Б.БРЕХТ“ бяха от книгата на Лоран Годе - Смъртта на крал Цонгор. За достойното си представяне момичетата получиха Грамоти и подаръци.

Коментарите са изключени more...

Международен ден на Франкофонията

by on мар.27, 2018, under Ученици

Основната цел на публичната изява на клуба по интереси «Млад франкофон» е тържествено отбелязване на Международния ден на Франкофонията и представлява част от дейностите за популяризиране на френския език и култура сред обучаващите се в Езикова гимназия. Представянето на учениците  пред публика свидетелства за постигнатото от тях ниво на овладяване на френския език и е предпоставка за развиване и поощряване на желанието им за медийна и творческа изява.

 Всички ученици от клуба участваха в подготовката и организирането на празника.

Едни от тях направиха картички покани, други имаха за задача да потърсят във френски сайтове информация за честванията по случай Деня на Франкофонията, както и да намерят  кратки скечове от съвременни френски драматурзи. Трети участваха в изработването на сценария на представлението. Разпределянето на задачите и работата по групи допринасят за развиването на уменията на учениците за ефективно справяне с проблемите, за  изграждане на екипен дух  и подсилват желанието им  за  творческа изява.

В програмата бяха включени кратки скечове, които се редуваха с драматизации на баснята на Лафонтен « Гарванът и лисицата» и съвременен вариант на приказката заЧервената шапчица.

Младите франкофони свириха на пиано и пяха както съвременни, така и стари добре познати френски песни, които вдигнаха на крака публиката.

Публичната изява се проведе в лекционната зала на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ и сред гостите присъстваха г-жа Веселка Боева- старши  експерт по  чуждоезиково обучение към РУО- Пазарджик, г-жа Велка  Недялкова- директор на ЕГ «Б.Брехт», г-жа Мария  Хаджийска и г-жа Елена  Якимова- заместник-директори на ЕГ,  г-жа Лили Василева- първият учител по френски език в гимназията, ученици, колеги и родители.

 

Доротея Николова

Коментарите са изключени more...

Денят на водата – „Чиста вода към светло бъдеще“

by on мар.25, 2018, under Ученици

 

Денят на водата се отбелязва всяка година на 22 март.

Водата е вълшебно питие, еликсир, който обновява живота. Вече втора година учениците от ЕГ „ Бертолт Брехт“ правят анализи на питейната вода в Пазарджишка област и представят резултатите  от мониторинга си.

Тази година XЕ клас се срещнаха с магията на водата под ръководството на три вълшебни учителки –  Соня Асенова , Мариела Цикалова и Елена Благоева. Представиха резултатите от пътуването си до ПАВЕЦ- Чаира, Белмекен и Юндола  в един интегриран урок  по Физика, История и Химия.

На празника присъстваха  старши експерт по обществени науки и гражданско образование – госпожа Ваня Апостолова, директорът на гимназията – госпожа Велка Недялкова и много други приятели на  водата.

Елена Благоева, учител по химия и опазване на околната среда

Коментарите са изключени more...

Отлично представяне по немски език

by on мар.23, 2018, under Ученици

Отлично представяне от КЛЕТ състезанието по немси език. На 24.02./събота/ при любезното домакинство на 125 СУ „Боян Пенев“, София, се проведе националният кръг на състезанието по немски език, организирано от издателство КЛЕТ България. В състезанието взеха участие повече от 180 момичета и момчета от цялата страна.
От ЕГ „Бертолт Брехт“ Пазарджик участие взеха Ива Кестенова – 8 Б клас (ниво А1), Ангел Нейков – 10 Б клас (ниво Б2), Анна Сарамбелиева – 12 А клас (ниво С1). Ива има 19точки и е на 11 място от 46 участници на ниво А1. На 7 място с 52 точки от 29 участници на ниво B2 отлично се представи Ангел Нейков от X б клас. Като разликите са минимални – първия има две точки повече от него. Ани е също на 7 място с 43т.

Ангел Нейков

Коментарите са изключени more...

Отново ученици от ЕГ в Националния отбор по дебати

by on мар.19, 2018, under Ученици

Клубът по дебати към Младежки дом- Пазарджик отново постигна огромен успех на мащабното събитие Национален дебатьорски форум. Градът ни бе представен от 9 силно мотивирани ученици от Езикова гимназия“ Бертолт Брехт“. Събитието се състоя от 2 до 5 март в Бургас благодарение на Асоциация дебати България. Главен организатор беше Мирослав Йонов. Той  е ученик от 12.  клас от Езиковата гимназия и е  част от Управителния съвет на асоциацията.
Наши ученици  с награди от  Национален дебатьорски форум
Останалите ученици преминаха през обучения и приложиха наученото на практика дебатирайки. Резултатите са впечатляващи. Ана Комсалова от 11. клас спечели първо индивидуално и отборно място на британски парламентарен дебат на български език. Ива Комсийска от 12. клас зае първо отборно място в същия формат на английски език.

След усилена подготовка и успешно представяне на събитието, Елия Панчова и Пламен Тотев 11.клас бяха приети в националния отбор по дебати и ще представят страната ни на световно и европейско ниво това лято.

Първият член на националния отбор беше Екатерина Павлова, която завържи миналата година гимназията и в момента продължава образованието си в университет в Лондон.

Елия Панчова

Коментарите са изключени more...

Вълнуващо, вълнуващо…….истински празник на Духа

by on мар.13, 2018, under Ученици

         Випуск 2018 беше в ОБЕКТИВА ни!!! Събитието беше инициирано и осъществено от клуб „Обектив”, а вдъхновението на журналистите дойде от Таланта. На сцената имаше оригинална поезия, танц и песен, картини и нова музика, затова многобройната ни публика беше развълнувана и очарована. Журналистите работиха сръчно и издириха, представиха творчеството на Ивалина Пенчева, Ангела Георгиевска, Кръстина Стефанова, Мария Димитрова, Силвия Найденова, Ивет Кънчева, Калоян Пелтеков, Йоанна Дикова, Натали Балабанова, Габриела Петракова, Деян Гергинов, Жулиета Тандова, Цветелина Лазарова, Кристина Атанасова, Нели Недялкова, Иванела Сиракова.

Журналистите- властелини на словото- отвориха торбата с провокативните въпроси: попитаха певицата Жулиета дали пари микрофонът. Тя сподели, че всяко излизане на сцената е преливаща радост, но и тревога дали ще спечели публиката.Ивет Кънчева попита Деян на кого би дал китарата си. Певецът сподели, че би я дал на всеки, който обича музиката, и мечтае един ден да даде китарата си на своя син.

           Емоционалният градус на събитието беше висок и забелязахме доста блясък и сълзи в очите на гостите, а щафетното водене показа комуникативните умения на журналистите Ивалина Пенчева, Натали Балабанова, Соня Караджова, Борислава Михайлова, Мария Димитрова, Ангела Георгиевска, Ивет Кънчева, Диляна Желязкова.

Итересът към събитието беше голям и това е много радостно, защото публиката правилно е разбрала нашето послание- да продължи инициативата и догодина. Това пожелахме на всички присъстващи от 11.а, 11.б, 11.в клас и се разделихме с усмивка и гордост, че НИЕ СМЕ ЕЗИКОВАТА- АМБИЦИЯ, ТАЛАНТ, УСПЕХ, БЪДЕЩЕ!

                                                Репортер: г-жа Бойка Лумбева

Фоторепортер: Александър Бакърджиев

Коментарите са изключени more...

Свободно място в VIII клас

by on мар.07, 2018, under Ученици

Ha ocнование чл. 104, aл. 2 от Наредба № 10/01.09.2016 г. зa opганизация на дейностите в училищното образование се обявява едно свободно място в VIII  клас в ЕГ „Бертолт Брехт“, освободено на 06.03.2018 г. За повече информация – обява

Коментарите са изключени more...

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter