ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Author Archive

Наш ученик грабна пореден златен медал

by on ное.09, 2017, under Ученици

От Национален турнир по шотокан карате – до, Купа Плевен 2017 с два медала се завърна нашият ученик Стефан Аджов. Едно първо и едно трето място е завоювал той в две различни дисциплини.
Стефан е в 8 з клас и тренира карате от три години в пазарджишкия спортен клуб „Спартак Пазарджик – 2014″. Това не са първите му победи – има призови места в почти всички турнири и състезания, в които е участвал, като най-голямото му отличие досега е от Европейското първенство в гр. Суботица – Сърбия, през месец май т.г., където става европейски шампион и печели златната европейска купа.

Leave a Comment more...

1-ви ноември 2017 г. в Пазарджик

by on ное.04, 2017, under Ученици

Информационен бюлетин на клуб „Обектив“ – ТУК

Датата Първи ноември е всеизвестна сред българския народ. Това е денят, в който цялата нация отдава почит на славните ни будители , обединили народа ни през Възраждането.
Будителите са възвишени хора с жива душа и изпълнен с увереност поглед, с който успяват да пробудят цял народ и да го поведат по пътя на свободата и славата.

В град Пазарджик бе проведено факелно шествие за Деня на народните будители. Пищни венци и цветя са поставени на паметниците на Христо Ботев, Васил Левски, Св.Св. Кирил и Методи. Шествието се състоя от три лъча, които тръгват в 17:30 ч. от различни паметници и продължават по бул.”България”.
Танцов състав „Чавдар“ участва в шествието в пълен състав. Както народните танцьори, така и малки деца носеха факли в ръка и гордо развяваха българското знаме.
Млади и стари заедно изразиха своята почит и уважение към героите на България!

За Вас от мястото на събитието предадоха репортерите на в. „Обектив” Ивет Кънчева, Оливия Клинчарова, Ангела Георгиевска.

Leave a Comment more...

Среща с писателя Николай Табаков и представяне на романа му „Ветровете ни мраморни“

by on окт.31, 2017, under Ученици

В Залата на архитектите, община Пазарджик, на 24.10.2017 г. беше представен новият роман на Николай Табаков – „Ветровете ни мраморни“. Литературната среща с писателя беше инициирана и организирана от община Пазарджик, Регионално управление на образованието (РУО). Организаторите на събитието – г-жа Валентина Кайтазова (началник на РУО, гр. Пазарджик) и г-жа Галина Цанева (експерт по БЕЛ в РУО) приветстваха писателя и представиха свое мнение за последната му книга. Г-н Табаков не гостува за първи път в нашия град – преди 4 години присъствахме на представянето на романа му „Да“ в Художествена галерия, гр. Пазарджик. „Ветровете ни мраморни“ беше поднесена на посетителите в разбираем и изчерпателен анализ, дело на литературния изследовател г-н Никола Иванов.

Основната тема на романа е връзката Европа – България, като авторът представя в 13 глави живота на 10 видни европейци – политици, интелектуалци, хора на точните науки и др. – и на 3-ма българи. Според г-н Никола Иванов това е роман, след чието прочитане човек става по-богат, което е именно индикатор за качествена книга, струваща си отделеното й време.
Завършил българска филология в Софийския университет, авторът Николай Табаков смята литературата за основата на всички други изкуства- без нея не биха могли да просъществуват нито операта, нито театърът, нито киното. От подобни срещи с български интелектуалци бихме могли да получим ценни знания, съвети, дори опит. Затова не бива нас, учениците, да ни мързи и да ходим с неохота на такива събития. Пожелаваме на г-н Табаков да постига все по-високи успехи занапред! За вас предадоха от срещата репортерите на в. „Обектив”.
Мария Димитрова, 12.б клас, Ангела Георгиевска, 12.б клас

Leave a Comment more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

by on окт.03, 2017, under Ученици

Във връзка с изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, публикуван в ДВ. Бр. 34 от 28 април 2017 г., във връзка с чл. 17, ал.4 от ППЗСПД, Ви уведомяваме, че вече не е необходимо да се предоставят удостоверения от детската градина/училището, че детето е записано в група за предучилищно образование или като ученик за новата учебна година.

Leave a Comment more...

15. 09. 2017 година

by on окт.03, 2017, under Ученици

Тазгодишното откриване на учебната година беше изключително вълнуващо и емоционално. Учениците от гимназията ни отново показаха много таланти в различни сфери- пяха и рецитираха, поздравяваха на различни езици.
В този ден безспорно най–развълнувани бяха осмокласниците. С голямо нетърпение те за първи път прекрачиха прага на нашето училище и бяха въведени през слънчевата му врата от ентусиазираните дванадесетокласници. Те от своя страна с носталгия посрещнаха последния си първи учебен ден.

Програмата тази година беше подготвена от учителите Бойка Лумбева и Елена Бояджиева, а дванадесетокласниците реализираха вдъхновено сценария. Благодарим на водещите 12-класници Димитър Динев, Цвети Лазарова и Натали Балабанова, които ни заредиха с празнично настроение и нова доза ентусиазъм за успехи. Безспорно най-емоционалната част от програмата беше изпълнението на Васил Найденов, Жулиета Тандова и Деян Гергинов, които представиха авторската си песен, посветена на България и днешната необходимост от пробуждането на народа ни. Те показаха, че българският дух е жив и за България има надежда.

Емоционални, красиви и енергични, учениците на ЕГ,,Б.Брехт’’ посрещнаха с трепет новото учебно изпитание. Вестник ,,Обектив’’ на всички пожелава очакванията им да се оправдаят и това да бъде най-успешната и незабравима учебна година. Успех!
Репортер: Цветелина Лазарова, 12.д клас
Фоторепортер: Пламен Тотев, 11. клас

Leave a Comment more...

Важно съобщение за учениците от VІІІ клас!!!

by on сеп.05, 2017, under Ученици

Важно съобщение за учениците от VІІІ клас!!!

Заплащането на учебниците по чужд език ще се проведе в срок до 12.09.2017г. при касиер-домакина на първия етаж на ЕГ.
Телефон за връзка: 0884 213 814 – П.Търкаланова

Leave a Comment more...


Youthtopia2020

by on дек.19, 2016, under Ученици

https://madmagz.com/magazine/923468?utm_source=m3&utm_medium=email&utm_campaign=fuop

През изминалата седмица (11.12.2016-17.12.2016г.) в  ЕГ „Б. Брехт” стартира международният проект YouthTopia2020 . Ученици от Холандия, Италия, Испания, Турция и Франция отседнаха в нашите домове за седмица. Главната цел на проекта беше създаване на виртуален град и училище на бъдещето. Също така успяхме да усъвършенстваме познанията си по английски език тъй като именно това беше езикът, чрез който комуникирахме с гостите си и техните учители.

Седмичната програма беше доста  динамична, изпълнена с обиколки на града, работа по проекта, опознаване на училището, спортен полуден, организирана екскурзия до Пловдив и разбира се различни вечери и празненства,някои от който бяха организирани от учителите домакини, а други от нас, учениците от проекта.


Успяхме не само да придобием нови знания в различни области и да доразвием старите, но и да създадем незабравими и изключително ценни връзки и приятелства с наши връстници и учители, както от България така и от чужбина. Седмицата беше изпълнена с радостни и забавни преживявания, но и със сълзи заради раздялата с нашите нови приятели. През тази седмица успяхме да опознаем културата, езика, образователната система и начина на живот на младежите в другите Европейски държави.

Открихме и опознахме хора, с които е удоволствие да се работи и учи. Хора, с интереси сходни с нашите. Хора, които ни допуснаха до себе си като приятели и ни имаха пълно доверие, а именно това е най-ценното, което ни даде този проект. Най-ценното, което всъщност е безценно!

Leave a Comment more...

Да спасим диалога или …

by on дек.13, 2016, under Ученици

Да спасим диалога или……..
 какво се случва в журналистическия клуб „Обектив“

Да спасим диалога родители- ученици- учители: с тази нелека задача се заехме ние- 24-ма ентусиазирани журналисти и един ръководител. Нашият клуб „Обектив“ не само работи и тази учебна година, но е и важна част от Европейския проект „Твоят час“ на Министерството на образованието. Отдавна за нас е традиция да разговаряме с родител на наш ученик, за да търсим добрия пример, професионална ориентация. Такива бяха неотдавна срещите ни с журналистите Диана Варникова, Анна Симитчиева, Стефка Венчева, с художниците проф. Стефан Лютаков, Лилия Дучева. Трудно беше да изберем тази година кого да поканим, тъй като имахме няколко цели и очаквания. След обсъждане се спряхме на г-жа Галина Балабанова- преуспяващ професионалист с две висши образования, майка на две деца и още нещо важно за нас- член на Училищното настоятелство. Срещите ни пред обектива са част от ученето чрез житейски задачи, учените ги наричат „автентични задачи“. В подготовката и реализирането на срещата с г-жа Балабанова  моите журналисти разбираха неусетно как се прави интервю, какво значи да бъдеш добър професионалист и родител, като подготвяха въпроси, презентация, изненади, работиха в екип. Откриха що е сътрудничество: ВСЕКИ ПОЛУЧАВА И ДАВА. А каква е тръпката за учителя? Да събереш на едно място група непознати и да ги накараш да се чувстват добре, да им е забавно, да учат неусетно какъв е животът и да си тръгнат удовлетворени!

НА ГОСТИ НИ БЕШЕ Г-ЖА ГАЛИНА БАЛАБАНОВА

С много емоции и възхита посрещнахме госпожа Углешова-Балабанова на тридесети ноември в нашия журналистически клуб „Обектив“. За събитието ние, журналистите от вестник „Обектив”, старателно бяхме подготвили различни изненади. Разнообразната почерпка носеше уют и спокойствие в училищната атмосфера. Най-впечатляващ бе кексът-овен, който успешно присъства сред селфитата на някои от участниците в проекта. Извън вкусотиите важна част от часа бе и  презентацията на Александър и Ангела от 11б клас относно живота на нашия гост. Госпожа Балабанова посрещна спокойно любопитните въпроси на журналистите. Благодарение на тях разбрахме, че най-прекрасното нещо за нея са децата й и начинанията, с които се занимава. Обича да мечтае и как не- всичките й мечти се сбъдват с постоянство и воля. Госпожа Балабанова подкрепя варианта децата й да учат в чужбина, тъй като смята, че в България няма особено голямо развитие, но заключи, че ще остави на тях да направят своя избор. От предварителните ни проучвания знаехме, че нашата гостенка се е занимавала с учителска дейност и бяхме развълнувани да разберем защо не преподава вече. Отговорът, който последва, се състоеше в това, че тя отново практикува професия, за която е мечтала-икономика. Споделя, че винаги постига своите цели и не отрича, че може отново да се завърне в училище. Един от въпросите, който много вълнува нас и нашите връстници, бе как е направила своя професионален избор. Разбрахме, че всъщност от дете е знаела, че иска да се занимава с математика. Смята, че с хора се работи по-трудно в сравнение с цифри, но когато има подход, всичко се получава. Тайната рецепта за успехите й се крие в нейната упоритост: „Някои казват инат, но не е!”.
Госпожа Балабанова се обърна към младите хора с възхищение, като каза, че са абсолютно нормални за времето си. Тя самата сподели, че се осмелява да учи отново. Като нейна дъщеря Натали Балабанова оцени майка си като всеотдаен родител, чийто пример би следвала винаги. Участието си в танцовия състав „Чудесия” Натали дължи на майка си. Госпожа Балабанва смята, че това е мястото, на което дъщеря й получава най-доброто и се запознава с българските традиции. Нашата гостенка е мого зает професионалист, но успява да отдаде необходимото време и на семейството си, като сподели с нас удоволствието, което й доставя приготвянето на ястия по празници.
Използвахме факта, че госпожата е част от Училищното настоятелство, и зададохме въпроса за така жадуваните климатици и цветен принтер за журналистите. Гостенката ни прояви съпричастност и се съгласи, че е важно да работим в една още по-комфортна и модерна обстановка. Следващата ни молба бе свързана   с отпускането на еднократна стипендия  на най-изявения ученик от дванадесети клас. Госпожа Балабанова потвърди, че децата, които учат, трябва да бъдат стимулирани.


Последните минути от срещата ни бяха запълнени с темата за заплахите, които днес съществуват в социума за здравето и морала на младите хора. Попитахме как госпожата успява да предпази своите две деца успешно. Тя ни съветва да мислим, преди да взимаме кардинални решения, споделя, че животът е наш, но е невъзможно да вземем от всичко по много още в тинейджърските ни години. Цигарите, алкохолът и безразборният секс ще ги има винаги, а за нас е по-добре да изчакаме времето си. Важно е да се радваме на училищния живот, защото това са най-хубавите години от живота ни, да учим ида се борим да бъдем добри хора.
Заключителните думи на госпожа Балабанова бяха обърнати към госпожа Лумбева и изразяваха възхищението на гостенката от успеха на госпожата ни да събере толкова хора в една страхотна кауза. Така приключи нашата приятна и полезна среща, която положително ни подтикна да се замислим в различни посоки и остави важни следи в съзнанието ни.

Репортер: Валентина Тинчева, 11.а клас

Избрахме да Ви представим една от многото инициативи, които движат ЖУРНАЛИСТИТЕ- хора с големи сърца и образно слово, ентусиасти с воля да създават и отразяват, за да бъдат полезни на другите. Така ние участваме в случването на ПРОМЯНАТА. За това се искат много кураж, компетентност и екипна работа.
Бъдете здрави!
Бъдете ПРОМЯНАТА!

Г-жа Бойка Лумбева, отговорен редактор на в. „Обектив“

Leave a Comment more...

Участници в състезанието на Кеймбрич

by on дек.08, 2016, under Ученици

Участници във вътрешноучилищния кръг на националното състезание по английски език на сдружение Асоциация на Кеймбрич Училищата през 2017 г.

Участници от ЕГ „Б. Брехт“

 

Leave a Comment more...

„Сблъсъци в Космоса“

by on дек.06, 2016, under Ученици

„Сблъсъци в Космоса“ … и в Пловдивския университет

„Сблъсъци в космоса“ е провокативният проект на Ваня Пейчинова, Вяра Байлова, Спасиана Караджова, Дафинка Петрова и Изабела Пенчева, с който момичетата от 10В и 10Г клас на ЕГ „Бертолт Брехт“ и техният ръководител г-жа Соня Асенова грабнаха престижното трето място на V Национална студентска научна сесия по физика и инженерни технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“.


„На 18.11.2016г. в ПУ представихме своята гледна точка за Вселената. След първоначалната предстартова треска отборът ни се представи отлично и заслужено спечелихме награда. А на викторината от област Природни науки Изабела Пенчева спечели три награди и стана абсолютен фаворит на публиката.“ – споделят момичетата от отбора.

Освен завоюваното отличие и многото нови запознанства с ученици от Пловдив, Казанлък, Смолян  и Стара Загора десетокласничките доказаха за пореден път, че природните науки са интересни и съприкосновението с тях носи много положителни емоции, а ученето може и трябва да бъде забавно и творческо.

Соня Асенова

Leave a Comment more...

Deutsch macht Spaß

by on дек.01, 2016, under Ученици

Всички, които желаят да обогатят знанията си по немски език, могат да посетят страницата www.deutsch-lernen.free.bg/, направена от Ангел Нейков.

Ангел е ученик в 9 б клас и обича в свободното си време да играе футбол и да създава сайтове.

Leave a Comment more...

Youth and Volunteering

by on ное.28, 2016, under Ученици

Youth and Volunteering for a Cleaner Environment

Участници в проекта: Габриела Танчева, Зоя Манчева, Инна Ватахова, Красимира Сеферинкина, Владимир Добрев от 12 ж и Гергана Козарева, Мария Загорска и Кристиян Стоенчев от 12 е клас.

Старание, мотивация, отборен дух. Това са само част от нещата, на които неочаквано се научих с участието си в проекта „Youth and Volunteering for a Cleaner Environment”. Когато вземаш участие в подобен проект, състоящ се в друга държава, ти пристигаш там скептично настроен поради дългия и изморителен път, който е трябвало да изминеш. Това обаче веднага се променя, когато започнат занятията на следващия ден.


Говорейки от името на човек, предпочитащ самостоятелната работа пред отборната, трябва да отбележа, че организаторите определено знаят как да вършат работата си. За отрицателно време те успяха да изкарат всеки един доброволец от черупката му и да направят един наистина стойностен екип от преди това непознати хора. Първото притеснение, което предполагам, че изниква в главата на всеки участник в такъв тип проект е преодоляването на езиковата бариера. Но това чувство се изпарява още със  започването на занятията, които първоначално се фокусират точно върху това. Веднага щом този проблем бъде премахнат, се преминава към граденето на отборния дух. То не представлява нищо повече от забавни игри, които са с цел именно да сплотят доброволците. Всичко се случва толкова бързо, че ти дори не осъзнаваш кога започваш да чувстваш тези хора, които до преди няколко дни са ти били непознати, като приятели.
Но четейки за всички тези неща, някой би си помислил, че целият този проект е твърде преуморяващ. Ни най-малко. Занятията са придружени от добре разположени почивки на всеки няколко часа, така че е намерен балансът между продуктивността и нужната отмора. Друго нещо, което много помага за сплотяването между участниците е, че всички тези занимания привършват в късния следобед и след това всички са свободни да правят каквото искат в лагера, стига да спазват правилата, които предварително самите те са измислили. Последното морално задължение за деня, което всички имат е да се явят на вечеря, която всяка вечер предоставяше шанса да се опитат ястия от различни националности, приготвени лично от представителите на тази държава.
И най-накрая, когато дойде време да се извърши целта на целия проект, в случая построяване на еко парк, всичко бе свършено за часове, а иначе би отнело дни без подготовката, на която бяхме подложени, за да заработим като един отбор.


След този проект човек не тъжи, че той е приключил. Единствено се радва, че някога е имал възможността да е част от подобно нещо и никога не съжалява, че е поел инициативата. Оставя те изпълнен с незабравими спомени и бъдещи приятели. За мен това бе едно неповторимо изживяване и без колебание бих взел участие в подобен проект отново.

Кристиян Стоенчев 12 е клас

Leave a Comment more...

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter