ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Author Archive

Интегриран урок по философия и българска литература

by on апр.17, 2019, under Ученици

Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка
Интегриран урок по философия и българска литература

На 11 април 2019 година имах възможността да присъствам на открит урок по философия и българска литература на тема „Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка”, организиран от 12.а клас под ръководството на госпожа Гергана Краева и госпожа Диана Стоева.
Дванадесетокласниците бяха подготвили малки и красиви подаръци за своята публика. Атмосферата бе изключително приятна, тъй като урокът се проведе на фона на тиха и приятна музика. Това, което ме изненада, бе, че преди началото учителите – вдъхновители на идеята- приканиха своите ученици с много любов да се „заредят” с широките си усмивки и добро настроение и да демонстрират знанията си, което само по себе си говори много за отношенията учител – ученик в училището ни.


По всичко личеше колко подготвени и уверени в знанията си бяха учениците от 12.а клас, но имаше нещо, което се забелязваше още преди самото начало – учениците бяха разделени цветово, като избраните цветове бяха черен, червен и жълт. Самият урок беше замислен по изключително оригинален начин. В началото учениците разказаха мита за андрогените и ме накараха да се замисля за любовта. Тук те демострираха и актьорските си умения. След това цялата аудитория стана свидетел на смесица от лични разсъждения, базирани на философски изказвания на Платон, Хайдигер, Виктор Франкъл, Алберт Камило и сравнения на творчествата на различни писатели като Атанас Далчев и Христо Ботев. Свързващото звено между авторите беше Далчевият герой – роля, поверена на Николай Янъков. Основните мотиви, върху които учениците разсъждаваха, бяха любов, самота, смърт, време и самоосъзнаване. За мен беше изключително интересно да чуя личното мнение на всеки от тях, защото през цялото време те сякаш си играеха с умовете ни, като ни караха да се замисляме за различни неща.

Дванадесетокласниците разгледаха и изграждането на образа на новия човек борец, като за целта използваха стихотворението на Христо Смирненски – ,, Юноша”. Те ни помогнаха да осъзнаем, че юношеството е време на избор, на себеизграждане. Междувременно учениците от 12.а клас подредиха своето дърво на живота.
След края на урока успях да си изясня символиката на цветовете. Черният цвят символизираше самотата и себеразрушението, червеният – претворението на света, а жълтият – смисъла на живота в търсенето.
И в крайна сметка урокът приключи с разсъждения за смисъла на живота. Дванадесетокласниците достигнаха до извода, че нещата,които правят живота смислен и щастлив, са способността да работиш, да обичаш и да си смел. А, и да не забравя – „Животът е претворяване!”
След края на чудесното събитие се четеше вълнение и гордост в очите на всички гости. Особено впечатлени бяха гостите от инспектората - госпожа Галина Цанева и госпожа Ваня Апостолова, които пожелаха на учениците от 12.а клас борба, вяра, любов, красота, чест, доброта, щастие и творчество – думи, изобразени на поканите за събитието. Госпожа Апостолова не пропусна да пожелае на учениците да открият своя
собствен смисъл на живота. А госпожа Велка Недялкова- директор на училището ни, пожела успех на учениците в по-нататъшното им развитие.

Репортер: Петя Додникова, 10.в клас,в. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

Езикова гимназия „Б. Брехт“ има лауреат от Олимпиадата по български език и литература!

by on апр.17, 2019, under Ученици

Гордост за Езикова гимназия е успехът на Ана Комсалова от 12.б клас от Националната олимпиада по БЕЛ – тя е лауреат! След отличните й резултати на Общинския и Областния кръг на Олимпиадата по БЕЛ това е поредната й победа в състезанието за най-добър интерпретатор на литературен текст. Безспорно това означава и активна творческа мисъл, и оригиналност на постановката и изпълнението на избраните жанрове!

Ана е сред най-добрите зрелостници в България с постиженията си по литература! Отличната й оценка я освобождава от изпита по БЕЛ в Софийския университет, което безспорно я прави щастлива, защото мечтата й е да следва право в СУ! Поздравяваме я и й желаем такъв безспорен успех на всички изпити, които й предстоят!
Диана Стоева

Коментарите са изключени more...

We support STEM discovery week 2019

by on апр.15, 2019, under Ученици

 

 

STEM Discovery Week 2019 is a joint international initiative that invites projects,
organisations and schools across Europe and around the world, to
celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics
(STEM). The tagline for this year’s campaign is “best practices in using innovative STEM
resources
”. The primary focus of this year’s campaign, is to showcase how teaching materials
and other learning resources are used in educational activities.

Interested to become a partner?

By committing to the STEM Discovery Week 2019, the partners agree to:

  Organise and share information about activities or actions in STEM education as part of the STEM
  Discovery Week campaign.

  Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities or actions of
  their own and share information about them as part of the STEM Discovery Week campaign.

  Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign,
  hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.

For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult
this document here.

Are you organising a STEM activity around April 2019?

Include it on the map! Participants organising STEM activities and actions from 1 February to 30 April
2019 may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions’ section on the
Scientix online portal for more information href="http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18#competitions">here.

STEM Discovery Week activities’ map

Include it on the map! Participants organising STEM activities and actions from 1 February to 30 April
2019 may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions’ section on the
Scientix online portal for more information href="http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18#competitions">here.

Google map of STEM activities-HERE

Коментарите са изключени more...

Наш възпитаник – стипендиант в Германия през лятото

by on апр.14, 2019, under Ученици

В края на месец март в консултантския отдел към посолството на ФРГермания се проведе интервю с 72 участници от цяла България , кандидатстващите за стипендия към Службата за академичен подбор  „ PAD- Prämienprogramms Deutschland plus “.

След  направения подбор от страна на българо-немска комисия бяха селектирани 12 ученици от цялата страна , сред които е и нашият възпитаник Мариян Бонев от 10в клас с преподавател г-жа Бойчева. Мариян ще бъде в Германия , Кобург (Байерн) от 30 юни до 19 юли , като ще посещава там гимназия Албертинум и ще вземе участие в специална програма .

Мариян ще бъде настанен в приемно семейство. Втората част от програмата включва  пътуване до Берлин.

Успех и приятен и ползотворен престой в Германия , Мариане!

 

Коментарите са изключени more...

МЕСЕЦ МАРТ- МЕСЕЦЪТ НА ФРАНКОФОНИЯТА

by on апр.07, 2019, under Ученици

 

Отново е месец март и дейностите, свързани с популяризиране на френския език, следват една след друга. Началото е поставено от  състезанието „Маратон по писане“. На 8.03.2019 три екипа и седем индивидуални участия на ученици от 8 до 12.клас от  паралелките, изучаващи френски като първи чужд език, участваха в  конкурс за    написване на съчинение на френски език на тема   „Писането е картината на гласа“.

На 21.03.2019 г. нашият екип  Пламена Петрова, Ружа Мушева, Елена Кръстанова, Мария Чанева, Мария Иванова от 10.и клас, заедно с госпожа  Ася Гунчева, се представиха на състезанието „Défi lecture“ /„Предизвикателства на четенето”/ във Френския културен институт. Там нашите участници премериха  сили с отбори от цялата страна.

 

Мисълта на френския писател и философ Волтер вдъхнови нашите маратонци Мирослава Делева, София Лалина, Стефан Стефанов, Анисия Димитрова , Александра Александрова от 8.з клас, Йоана-Преслава Арабаджийска, Деян Шиков и Давид Минков от 9.з клас, Рита Тодорова, Мирослава Дивекова, Габриела Ганчева и Гергана Роглева от 11.и клас, Петя Стойчева, Станислава Геренкова от 12.и клас. Те писаха есе, измисляха случки и герои, рисуваха с десетте  думите arabesque, composer, coquille, cursif/-ive, gribouillis, logogramme, phylactère, rébus, signe, tracé. В този момент те се чувстваха по-близо до големите поети, писатели и мислители.

На 28.03.2019 г. за втора поредна година това състезание се проведе и с участници, изучаващи френски език като втори чужд език. Нашата гимназия бе представена от Елена Тонова, Мария-Елена Маликатова от 10.ж клас, Виктория Боюклийска, Габриела Христоскова, Любомира Николова от 10.з клас , заедно с г-жа Галина Филиповска.

 

На 23.03.2019г. Йоана-Преслава Арабаджийска от 9.з клас и Рита Тодорова от 11.и клас взеха участие в националния кръг на олимпиадата по френски език в Плевен. Техен ръководител бе г-жа Иванка Караниколова

 

На 20.03.2019 тържествено бе отбелязан Международният ден на Франкофонията. Клубът за занимания по интереси „Млад франкофон“ с ръководител г-жа Доротея Николова участваха в подготовката и представянето на концерт-спектакъла „Кажи ми десет думи на френски език“. При подготвянето на представлението учениците се бяха разделили на работни екипи, чиято задача бе да  съберат по десет думи на френски език в няколко различни тематични области – любов, кухня, политика, еднакви или близки по звучене и изписване думи във френски и английски език. Цялата изява имаше характер на викторина и публиката бе включвана като участник при всяка от четирите теми. Подготвените хумористични скечове за любовта, в ресторанта, недоразумения поради омонимия на думи оживиха още повече представлението, а френските песни допринесоха публиката да се потопи в празничната атмосфера.

На събитието присъстваха г-жа В. Боева- старши експерт по чуждоезиково обучение към РУО Пазарджик, г-жа В. Недялкова- директор на ЕГ «Б. Брехт», г-жа М. Хаджийска и г-жа Е. Якимова- заместник-директори на ЕГ, ученици, колеги и родители.

Коментарите са изключени more...

Интегриран открит урок по БЕЛ и Химия и ООС

by on мар.28, 2019, under Ученици

На 20.03.2019г се проведе интегриран открит урок по БЕЛ и Химия и ООС, под ръководството на Василка Стоянова и Васка Кузева.
Гостите бяха посрещнати с тематичен подарък и фонова музика, допринасящи за приятната атмосфера и благоприятното протичане на урока.
Учениците от 11 г клас бяха разделени на литературен, химичен и туристически екип. Екипът по литература представи образа на Бай Ганьо през погледа на литературната критика, а химичният екип проследи етапите на производство на тази толкова ценна и отличителна за България стока- розовото масло.


Туристическият екип представи дестинации и раздаде брошури с  маршрутите и съответните графици.


Чрез кратка драматизация беше представена срещата между Бай Ганьо и Иречек, както и силния копнеж на Бай Ганьо за търговията на розово масло на нови пазари.
Четвъртият екип на гостите от 12 д и 12 е клас направи съпоставка между образите на Бай Ганьо и безскрупулния Борис Морев от романа „Тютюн“.

Усещането е различно, когато не си сред публиката, а пред нея. Емоцията е по-силна,когато отговорността е по-голяма, както и удовлетворението от добре свършената работа.
Притеснението на лицата ни най-вероятно е било разпознаваемо за аудиторията, но всички от екипа успяхме да се справим и с това предизвикателство.

Звезделина Димитрова и Лора Дамянова

Коментарите са изключени more...

Национално състезание „Народните будители и аз“.

by on мар.14, 2019, under Ученици

За поредна година десетокласниците от нашата гимназия се включиха в Националното състезание „Народните будители и аз“. Участваха четири отбора от 10 А, 10Б, 10Д и 10Ж клас.

Учениците имаха възможност да извършат издирвателска и проучвателска дейност, свързана с представянето на избрания патрон на класа, да изготвят кът с материали в класната си стая, да представят табла и илюстративни материали.

Състезанието се проведе в два междуучилищни кръга. Първият кръг на състезанието беше на 22. 02. 2019 г. между 10 Д  клас с ръководител госпожа Петя Енкина и 10 Ж клас с ръководител госпожа Пенка Христова. Учениците от 10 Д  постигнаха убедителна победа, като защитиха достойно името на своя патрон – будителя Паисий Хилендарски. В двубоя между класовете 10 А и 10 Б с ръководител госпожа Диана Стоева победител стана 10А с патрон на отбора Георги Раковски.

Във втория кръг на 28.02.2019 г.надпредварата между 10 Д и 10 А беше много оспорвана, но но отборът на 10 А имаше преднина и завоюва първото място. Към него са отправени очакванията ни да защити достойно името на училището на Областния кръг на състезанието.

Успех, млади будители!

Коментарите са изключени more...

Наградата „Стоян Бакърджиев“

by on мар.11, 2019, under Ученици

 

 

                       На 7-ми март 2019г. в художествената галерия “Станислав Доспевски” се състоя събитие, в което ние, учениците от Езиковата гимназия, бяхме сред най-изявените в нашия град. Става дума за присъждането на националната награда “Стоян Бакърджиев”, която се връчва на всеки три години за високи постижения в преводаческата дейност. Тазгодишното събитие беше посветено на 90 години от рождението на талантливия преводач и наш съгражданин – Стоян Бакърджиев.

Голяма заслуга  наши ученици да бъдат наградени има г-жа Емилия Дурева, напътствала и подпомагала младите преводачи от английски език. Младите таланти превеждаха поезия от английски на български, а ето и имената им: Димитър Караминов, Стела Христова, Мария Маркова и Анелия Божкова. Директорът на дирекция “Образование и култура” на нашия град г-жа Гергана Табакова връчи наградите от името на кмета г-н Тодор Попов.

На това събитие бяхме и ние, журналистите от в. “Обектив”, които разбрахме какъв е приносът на преводачите за запазването красотата и богатството на българския език.

И запомнете: Ако писателите създават националната литература, то преводачите създават световната литература.

Репортер:  Галина Ралчева, XI.в   Фоторепортер: Нели Божкова, 9.е,

 В. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

ОТКРИТ УРОК “ПАТРИОТИЧНА АЗБУКА“

by on мар.08, 2019, under Ученици

             На 1 март 2019 година в езикова гимназия“ Бертолт Брехт“ се проведе откритият урок “Патриотична азбука“. Участници в него бяха учениците от 2.б клас при ІОУ“Св. Климент Охридски“ и учениците от 11.б и 11.е клас от нашата гимназия.
В интегрирания урок по случай 3 март успешно бяха съчетани предметите български език и литература, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование.


Предметите се преливаха плавно и за учениците не беше трудно да преминават от тема в тема. Мултимедийната презентация допринесе за благоприятната и разчупена обстановка. Информацията беше много добре поднесена от единадесетокласниците, а описанията им към урока веднага грабнаха вниманието на мъниците.
Интересна идея беше пресъздаването на еньовденската традиция . Нашите момичета изтеглиха късметчета от желязно менче и с вълнение прочетоха пред публиката за какъв момък ще се омъжат. Всичко това беше на шега, разбира се.


Идеята за такъв вид урок възникнала спонтанно и не била трудна за реализиране. Гимназисти и второкласници споделят: „ Много вдъхновяващ урок.“, “ Усети се връзката между два свята.“ , „ Успяха да ни върнат в детството. „“Дори се справиха по- добре от нас.““ Каките и батковците много ни се радваха, а ние много ги харесахме.“ А за останалите зрители, както и за всички присъстващи, този урок беше доказателство за това, че когато учители и ученици работят заедно с огромно желание, нещата се получават повече от прекрасно.
И нека не забравяме, че нищо от това нямаше да бъде възможно без усилията на г-жа Спаска Узунова (начален учител в училище „Свети Климент Охридски“ ) , г-жа Цветанка Влахова- преподавател по български език и литература, г-жа Елена Благоева- преподавател по химия и опазване на околната среда, г- жа Мариела Цикалова – преподавател по история и цивилизация, г-жа Павлина Филипова- преподавател по биология и здравно образование, както и без подкрепата на двете директорки г-жа Недялкова и г-жа Димитрова.

Репортери: Християна Минчева, 8а, Нели Божкова, 9а

Коментарите са изключени more...

Повод за гордост!

by on фев.27, 2019, under Ученици


През месец януари в Ловеч се проведе националният кръг на състезанието по немски език, организирано от издателство Клет България.
Нашите ученици Анна Ганчева, Елеонора Гъркова, Ния Арабова, Полина Пандева, Камелия Поибренска и Ангел Нейков имаха възможност да премерят сили в оспорваното състезание със свои връстници от цялата страна.

Госпожа Емилия Духовникова придружаваше нашата група в дългото и изморително пътуване до Ловеч.

С радост ви споделяме, че двама представители на ЕГ „Бертолт Брехт“ заеха заслужено достойни челни позиции. Анна Ганчева от 8а клас е на първо място в състезанието на  ниво А1, съгласно Общата европейска езикова рамка,  а на ниво С1 в оспорвана конкуренция с ученици от 12-и клас, трета позиция зае Ангел Нейков от 11б.

Наистина достоен повод за споделена радост и заслужена гордост от успехите на нашите ученици!

Очаквайте още по темата от официалното награждаване на победителите и подготвилите ги учители, госпожа Лилия Мерджова и госпожа Христина Секулова.

 

Благодарим на организаторите от Издателство КЛЕТ за възможността за участие в тази мотивираща надпревара!

Благодарим на ЕГ Ловеч за любезното домакинство!

Благодарим за моралната съпричастност на ръководството и финансовата подкрепа на Училищното настоятелство!

 

Коментарите са изключени more...

НИКОЛАЙ ГЕНОВ – РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ

by on фев.25, 2019, under Ученици

 

 

       На 13.02.2019 година журналистическият клуб „Обектив“ отвори вратите си, за да посрещне талантливия поет и литературен изследовател Николай Генов – бивш възпитаник на нашата гимназия. Срещата откри нашата директорка – госпожа Велка Недялкова, която приветства госта ни и многобройната публика. Тя подчерта, че няма по-добър начин да почетем нашия патрон-драматурга и поета Бертолт Брехт, освен този, да дадем шанс на новата българска поезия да ни посети. Тези срещи ни обогатяват душевно и ни правят горди участници в интелектуалния живот на гимназията, която цени таланта, а творческият път на Ники Генов започна именно тук с първия поетичен сборник на дванадесетокласника „Резонанс“. Лекционната зала днес беше пълна с млади хора, които съпреживяваха стихове, рецитирани от развълнуваните осмокласници (Калина, Краси, Ники, Митко, Ани, Никол, Зори, Петя, Хриси, Сани, Вили, Илияна). Журналистите Галина и Камелия се постараха да ни доближат до житейския и творчески път на госта ни с разнообразна презентация, а водещите Лора и Звезделина разпалиха огъня на диалога.

Не може да наречем случилото се просто среща. Завръщането на Ники Генов в гимназията се превърна в интелектуално събитие – празник на творящото и приобщаващото слово. Нашият гост бързо скъси дистанцията с публиката чрез умението да изразява себе си дълбоко и забавно, да предразположи за диалог, затова заваляха въпросите:“ Трудно ли е да се пише и публикува поезия днес; Защо избрахте специалността „Българска филология“; Защо нарекохте своята приятелка „мелика“. Гостът ни сподели как е преодолял първоначалната си неувереност на поет – имал е шанса точно на такава среща в гимназията ни да опознае личността на поета и да бъде охрабрен от него.

 

Насърчаването на прописващия от пишещия се е случило с Ники преди години, случи се и днес, когато гостът ни потърси в залата млади дарования и им протегна ръка. Диалогът на поетите започна с това събитие и ще продължи – обеща Ники Генов, който работи като литературен изследовател в Софийския университет и е един от основателите на интелектуалния кръг „Иначе писано“.

Нарекохме Ники Генов РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ, защото неговите стихове са провокация към модерния човек. Тези стихове бягат от готовите отговори и лесните решения, от правилата и от клишетата. Това е една поезия, която говори за отчуждението в отношенията между хората, отчуждението от самия себе си, с което започват драматичните ни пропадания в липсите………

Този път журналистическият ни екип не просто отрази събитието, но и беше домакин. Усещането е различно, когато не си сред публиката, а пред нея. Емоцията е по – силна, когато отговорността е по-голяма, а също и удовлетворението от добре свършената работа. Притеснението на лицата ни най-вероятно е било разпознаваемо за аудиторията, но всички от екипа успяхме да се справим.

Пожелахме на Ники Генов да продължава да твори и да бъде пример за младите.

Изпратихме нашия гост с думите: ПОЕТЕ, НУЖЕН СИ НИ!

Репортери:  Звезделина и Лора,  11.г

Фоторепортери: Моника, 11.г, Теодора Неделева, 8.е

 

Коментарите са изключени more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ – СТИПЕНДИИ

by on фев.21, 2019, under Ученици

У К А З А Н И Я
Срок за подаване на документите за стипендии: до 15.III.2019 г.
Отговорници: класните ръководители

Забележка: Класните ръководители изготвят списък на учениците, кандидатстващи за стипендии, изпращат го на e-mail: b_breht@abv.bg и го представят заедно с приложените документи в канцеларията за регистриране във входящия дневник.

Условията, на които трябва да отговарят учениците, кандидатстващи за стипендия през втория срок на учебната 2018/2019 –
ТУК

Коментарите са изключени more...

Свободни места в ЕГ ”Бертолт Брехт“

by on фев.13, 2019, under Ученици

Свободни места в ЕГ ”Бертолт Брехт“
На основание член 104, алинея 2, от Наредба №10/01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование обявявам освободени места в ЕГ ”Бертолт Брехт”- град Пазарджик за учебната 2018/2019г
Пълният текст на обявата – ТУК
Едно свободно място в VIII клас, Немски език, втори чужд език – английски език  - ТУК

Едно свободно място в X клас, Френски език, , втори чужд език – английски език  - ТУК

Едно свободно място в VIII клас, Френски език, , втори чужд език – английски език -ТУК

Едно свободно място в VIII клас,  Английски език, втори чужд език – френски език - ТУК

Коментарите са изключени more...

Последни новини!

by on яну.25, 2019, under Ученици

Последни новини!

Грипната ваканция в област Пазарджик продължава до 29 януари /вторник/ включително.

Коментарите са изключени more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

by on яну.23, 2019, under Ученици

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Дните 24.01.2019 г. и 25.01.2019 г. ще са неучебни поради обявената грипна епидемия. Учебните занимания ще бъдат възобновени на 28.01.2019 г., понеделник, с програмата за деня.

Родителската среща, определена за 25.01.2019 г., се отлага.

От Ръководството

Коментарите са изключени more...

ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА – ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ С ПРАКТИЧЕСКА ПРИЛОЖИМОСТ

by on дек.14, 2018, under Ученици

Природата е съвършена- разнообразна, красива, всяка форма е уникална и неповторима. За съжаление живеем във време, в което човекът се опитва да завладее природата и да покаже превъзходството си над нея. Желанието за пари и власт озлобява човека и той нарушава равновесието в природата. “Човекът и природата- близо или далече- това беше темата на интегрирания урок по БЕЛ и Биология и ЗО на 10.Е клас, който се състоя на 05.12.2018г, под ръководството на госпожа Бойка Лумбева и госпожа Нина Моллова.

Живеем ли все още в хармония с околната среда? Чрез иновативния подход да представят урока под формата на телевизионно предаване, учениците разгледаха въпросите за хармонията между човека и природата и все по- голямото отдалечаване от нея в последните години. Изследователите бяха разделени на четири екипа- Биолози, Еколози, Общественици, Изкуствоведи, като всеки отбор разгледа взаимодействието ни с природата от различен аспект. С интерес наблюдаваха клетки под микроскоп, подреждаха инсталация, разпознавайки картини и природни феномени, рецитираха Вазови стихове, разпознаваха билки от нашата земя. Учениците представиха природата като неизчерпаем източник на спокойствие и вдъхновение.

Гостите видяха различни примери за това как красотата на природата е централна тема в много творби и муза за много творци. За съжаление днешният човек не осъзнава колко е зависим от природата и нарушавайки нейното равновесие, ще създаде екокатастрофа с лоши последствия. В България има различни организации и кампании, които се борят да спасят околната среда, подчертаха десетокласниците. Не всеки обаче е наясно за тяхното съществуване, затова 10Е предприеха инициативата да запознаят осмокласниците с различните екоорганизации, да ги вдъхновят за участие в екоинициативи. Малките стъпки имат голямо влияние в реализирането на една голяма идея – рециклирането на капачки, замяната на автомобила с колело.

Урокът завърши с посланието на учениците, че всеки има право на избор- дали да избере пътя на промяната, или да продължи да е вредител, вместо пазител на природатата.
На открития урок присъстваха директорите г-жа Недялкова, г-жа Хаджийска, г-жа Якимова, учители от Езикова гимназия „Б. Брехт“, учители от пазарджишка област, както и гости от Регионалното управление на образованието- г-жа Галина Цанева и г-жа Весела Тодорова. Госпожа Цанева- експерт по БЕЛ- поздрави учениците за отличното представяне, споделяйки , че имат честта да им преподават креативни учители, които да ги подтикват към усъвършенстване и стремеж към успехи. Госпожа Недялкова отбеляза, че това беше едно съвършено начало на интегрираните уроци в ЕГ“Б. Брехт“ за тази учебна година.

Репортери: Звезделина Димитрова,
Лора Дамянова, 11.г клас

Фоторепортер: Моника Илинчева, 11.г

Коментарите са изключени more...

НАШАТА СРЕЩА С ПОЕТА ЙОРДАН ФУРНАДЖИЕВ

by on дек.09, 2018, under Ученици

Горди сме да продължим нашата традиция- да се срещаме всяка година с Твореца, за да се докоснем до чудото на сътворението. Преди срещата всички са развълнувани и тече подготовка. Пробват се микрофони, всички се подреждат. Директорката – госпожа Велка Недялкова – ни приветства и ни благодари за присъствието, открива събитието . Срещата започва, като дванадесетокласници рецитират стихове на Никола Фурнаджиев. Водещите, също ученици от 12. клас, приветстват нашия гост -Йордан Фурнаджиев. За най-значимите събития от живота на Й. Фурнаджиев научаваме от презентацията, представена от дванайсетокласника Божидар Иванчев.Отново се цитират откъси от Никола-Фурнаджиеви произведения, две ученички изпълняват въздействаща „Жътварска песен“ от Марин Големанов с цигулки.

Господин Никола Иванов, литературен критик, представя госта ни- „синът на един от най-великите български поети‘‘. Запознава ни с влиянието, което оказва времето, през което твори авторът Никола Фурнаджиев. Той бива потресен от братоубийството у нас през 1923г. и това си проличава в значителна част от произведенията му. Критикът разказва интересни факти за личността на писателя. Прави сравнение с авторите на „това време“ и казва, че Н. Фурнаджиев е най-ориентиран в творчеството си. Според г-н Иванов е редно да разбираме творбите на Н. Фурнаджиев, защото те сами по себе си говорят много за времето си на създаване.

Постепенно започва да се говори повече за наследника на този велик автор – поета Йордан Фурнаджиев. Според г-н Иванов се изисква огромен талант, за да се „измъкне“ синът от творчеството на своя родител. Подчертава се, че творчеството на двамата поети е коренно различно. „Ако не избягваш поворението, пътят е несигурен“-казва Никола Иванов.
Научаваме, че дебюта си Фурнаджиевият син прави 2004г, когато е на 71години. Чухме някои от произведенията му, вълнуващо поднесени от нашите домакини.
Всички имат възможност да зададат въпроси на госта относно всичко, което ги вълнува. Най-голям интерес младежите проявяват към музата на автора и неговите хобитата . Гостът ни споделя, че в семейния им дом често са гостували видни имена от българската литератува,, сред които Блага Димитрова и Ангел Каралийчев. Водели са се вълнуващи разговори по литераурни проблеми, които са породили огромен интерес у него. Също така се вдъхновява и от природата. Относно хобитата си гостът споделя,че е обичал да ходи на риболов с баща си.
Любопитен факт е, е че творецът е спасил Елин Пелин от убийство, за което говори с изключителна скромност. Причината да бъде желано убийството на този виден писател е било общуването му с царя, неодобрявано от милицията.Макар бащата на Йордан Фурнаджиев да се е занимавал с литература, никой не е имал подобни очаквания от сина му, включително самият баща.Авторът всъщност се е занимавал с напълно различни неща-завършил е инженерство и е бил чиновник в Министерството на околната среда.
Въпросите към госта приключват, а присъстващите са видно удовлетворени от получените отговори. Директорката благодари повторно на всички, че са уважили събитието, и най-вече на госта Йордан Фурнаджиев. Връчва му специален подарък- книги със стихове на ученици от гимназията, което определено достига до мъжа и вълнението проличава в очите му.
Репортер: Цветанка Павлова, 10.в, фоторепортер: Петя Додникова,10.в, в. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

НА ИГРИЩЕТО-НАШИТЕ УСПЕХИ

by on ное.05, 2018, under Ученици

НА ИГРИЩЕТО-НАШИТЕ УСПЕХИ

Състезанието по крос „Златна есен 2018” се проведе на 19. 10 .2018г в град Пазарджик – парк „Острова”. Имаше деца от много пазарджишки училища ,събрани в няколко различни категории :5-6 клас, 7-8 клас , 9-10 клас ,11-12 клас.

Ние – участниците от Езиковата- се представихме повече от отлично, като завоювахме  5. първи,   2.  втори места и 1.трето. В категория 7-8 клас момичета първа завърши Виктория Стойнова от 8. Б клас , а отборно момичетата взеха кухата за първо място.Момчетата в същата категория също грабнаха първото място , а индивидуално втори завърши Цветан Еньов от 8. Г клас.

 

 

 

Едно страхотно представяне направиха и момичетата от 9 –ти ,10-ти клас .Отборно те взеха първо място, а индивидуално трета завърши Мартина Тряскова, втора беше  Йоана –Преслава Арабаджийска и първенец беше Михаела Зонова.В индивидуалното представяне на 9-ти 10- клас момчета злато взе Борислав Палашев, а отборно те завършиха на второ място.Купата за първо място отиде при момичета от 11-ти 12-ти клас.При индивидуалното представяне бронза взе Изабела Здравкова,среброто отиде при Камелия Николова,а златото грабна Стефани Василева.Момчешкият отбор на 11-ти 12-ти клас застана на трето място.

Да се поздравим със силното участие и да благодарим на г-жа Маргарита Николова- ръководител на нашия отбор. До нови срещи, спортисти!

За вестник „Обектив” предаде Ивайла Гълъбова, 8. Б клас

Коментарите са изключени more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

by on окт.15, 2018, under Ученици

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

У К А З А Н И Я

за условията, на които трябва да отговарят учениците, кандидатстващи за стипендия през първия срок на учебната 2018/2019 година и реда, по който ще се попълват и предават необходимите документи.

Бланките за заявление-декларация са достъпни за изтегляне от сайта на ЕГ „Бертолт Брехт”в рубриката За ученика.

Право да участват в класирането за отпускане на стипендии през I срок на учебната 2018/2019година имат всички ученици, попадащи в една от следните групи:

I. Ученици отличници, постигнали успех не по-нисък от отличен 5,50 презучебната 2017/2018 година.

Условия и ред за получаване:
1.Успех за учебната 2017/2018 година – отличен 5,50 – 6,00.
2. Подадено в срок заявление-декларация по образец./ПРИЛОЖЕНИЕ № 1/.
3. При определяне на последния класиран ученик при еднакъв среден успех, се класира този, който има най-малък брой отсъствия /по уважителни и по неуважителни причини/.

4. Всички подадени от учениците заявления се подреждат от класния ръководител по среден успех в низходящ ред.

5. Стипендията се отпуска за периода на учебните месеци: октомври, ноември, декември, януари.

6. Стипендията се отнема в случай на наложена санкция „предупреждение за преместване в друго училище”, „преместване в друго училище”, „преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение”, за срока на санкцията.

II. Ученици с месечен доход на член от семейството до 510 лв. за периода м. април 2018г.-м.септември 2018г. включително (6 месеца) и среден успех не по-нисък от мн.добър 4,50 за учебната2017/2018 година.

Условия и ред за получаване:
1. Успех за учебната 2017/2018 година, не по-нисък от много добър 4,50.

2. Подадено в срок заявление-декларация/ПРИЛОЖЕНИЕ № 2/.

3. Необходимите документи, доказващи размера на средномесечен доход на член от семейството за времето от м. април 2018 г.дом. септември 2018 г. включително /до 510 лв. на член от семейството/.

Вж. Вътрешните правила за условията и реда за получаване на стипендии от учениците.
4. Всички заявления, подадени от учениците, се подреждат от класния ръководител по среден брутен доход на член от семейството във възходящ ред.
5. Успехът е коректив за последната бройка отпусната стипендия, в случай че няколко ученици имат еднакъв средномесечен доход.

6.При ученици с еднакъв средномесечен доход и еднакъв среден успех се взема предвид броят на отсъствията по неуважителни причини за предходната учебна година;
7. Стипендията се отпуска за периода на учебните месеци: октомври, ноември, декември, януари.

 

III. Ученици с трайни увреждания:

1. Подадено заявление-декларация/ПРИЛОЖЕНИЕ № 3/ и приложени документи, доказващиустановена степен на намалена работоспособност или опреден вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто.

2. За отпускане на стипендията не се извършва класиране.

3. По време на учебната година стипендия за подпомагане на ученици с трайни увреждания се отпуска от началото намесеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването ѝ.

4. Стипендията се получава и за периода на неучебните месеци.

IV. Стипендии за подпомагане на ученик без родител/и, лишен/и от родителски права или поставен/и под пълно запрещение.

 1. Подадено заявление-декларация/ПРИЛОЖЕНИЕ №4/ и приложени документи, доказващи основанието за отпускане на стипендията.
 2. За отпускане на стипендията не се извършва класиране.
 3. По време на учебната година стипендия за подпомагане на ученици без родител/и се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването ѝ.
 4. Стипендията се получава и за периода на неучебните месеци.

 

V.Ученици с трайни увреждания или без родител/и имат право да кандидатствати за стипендия за постигнати образователни резултати.

Ако бъдат класирани за стипендия за постигнати образователни резултати, те получават и половината от размера йза периода на учебните месеци.

VI. Месечни целеви стипендии за покриване на конкретни разходи, свързани с обучението.

Условия за получаване:
1. Успех за учебната 2017/2018 година, не по-нисък от много добър 4,50.
2. Подадено в срок заявление-декларация/ПРИЛОЖЕНИЕ № 5/

3. Необходимите документи, доказващи размера на средномесечен доход на член от семейството за времето от м. април 2018 г.дом. септември 2018 г. включително /до 510 лв. на член от семейството/. Вж. Вътрешните правила за условията и реда за получаване на стипендии от учениците.
4. Всичкизаявления, подадени от учениците, се подреждат от класния ръководител по среден брутен доход на член от семейството във възходящ ред.
5. Успехът е коректив за последната бройка отпусната стипендия, в случай че няколко ученици имат еднакъв доход.

6.При ученици с еднакъв доход и еднакъв среден успех се взема предвид броят на отсъствията по неуважителни причиниза предходната учебна година.
7. Стипендиите се получават за периода на учебните месеци: октомври, ноември, декември, януари.

9. Разходите, за които се отпускат месечни целеви стипендии за покриване на конкретни разходи, се доказват с разходооправдателни и други документи, удостоверяващи изразходването им по предназначение.

 

VII. Стипендии за постигнати високи резултати от ученика за учебната, извънкласната или извънучилищната дейност

Размерът на стипендията се определя от комисията по стипендиите и се предоставя в края на учебната година със заповед на директора и след решение на педагогическия съвет.

Условия за получаване:

 1. Заявление-декларация от ученика, кандидатстващ за стипендия /ПРИЛОЖЕНИЕ № 7/;
 2.  Подадено писмено предложение от учител/ класен ръководител до училищната комисия.

 

Срок за подаване на документите за стипендии: 06.11.2018 г.
Отговорници: класните ръководители

 

Забележка: Класните ръководители изготвят списък на учениците, кандидатстващи за стипендии, изпращат го на e-mail: b_breht@abv.bg иго представят заедно с приложените документи в канцеларията за регистриране във входящия дневник.

 

Коментарите са изключени more...

Разпределение на учениците от VIII клас по паралелки

by on сеп.11, 2018, under Ученици

Профил „Чужди езици“ – немски език, английски език

VIIIА КЛАС
класен ръководител Лилия Мерджова
1. Александра Александрова Серева
2. Анна Викторова Ганчева
3. Виляна Виденова Минчева
4. Габриела Георгиева Филипова
5. Георги Георгиев Георгиев
6. Гергана Димитрова Георгиева
7. Гергана Ценова Георгиева
8. Ели Георгиева Микова
9. Елиз Сюлейманова Юсиен
10. Зорница Темелкова Телбизова
11. Иван Радославов Пенчев
12. Илияна Пенева Минчева
13. Йоан Георгиев Ненчев
14. Калин Димитров Паунов
15. Калина Бориславова Кузева
16. Красимир Красимиров Илиев
17. Кремена Георгиева Якимова
18. Кристан Йорданова Куленска
19. Леа- Катрин Ринтелман
20. Мартин Панайотов Панайотов
21. Мирела Бориславова Лазарова
22. Никол Василева Бадьокова
23. Николай Георгиев Лилов
24. Николай Михайлов Чуркин
25. ПавелаРадимироваДурева
26. Петя Атанасова Петкова
27. Християна Пенева Минчева

VIII Б КЛАС
класен ръководител Величка Стоянова
1. БелославаЗапринова Петрова
2. БерилЛападжъ
3. Валентин Лъчезаров Пашов
4. Виктория Георгиева Стойнова
5. Виктория Живкова Божилова
6. Георги Викторов Димов
7. Даниела Георгиева Мутавчиева
8. Димитър Станиянов Атанасов
9. Елеонора Георгиева Гъркова
10. Ивайла Стефанова Гълъбова
11. Ивана Василева Славкова
12. Ивона Георгиева Апостолова
13. Йордан Атанасов Тодоров
14. Магдалина Николаева Минчева
15. Мария Георгиева Илиева
16. Мартин Яниславов Терзийски
17. Натали Георгиева Петрова
18. НизарЕрдуханЖребичкалиева
19. Никол Николова Вучева
20. Никола Найденов Кривиралчев
21. Симона Георгиева Мечкарова
22. Симона Димитрова Царска
23. Стоян Димитров Биволарски
24. Таня Асенова Стойнова
25. Умут Басри Ахмед
26. Флора Илинова Пискова

VIII В КЛАС
класен ръководител Стоян Манолев

1. Вера Андреева Андреева
2. Габриела Димитрова Петрова
3. Галя Стоянова Стоянова
4. Георги Георгиев Попов
5. Дарина Атанасова Китова
6. Деница Георгиева Мирчева
7. Димитър Иванов Такев
8. Емилия СтаниславоваПискова
9. Иван Тодоров Начков
10. Ивелина Ивайлова Кръстева
11. Илиана Стойкова Благова
12. Константина Петьова Караджова
13. Кристияна Стоичкова Стоичкова
14. Лина-Мария Александрова Александрова
15. Михаела Генадиева Маринова
16. Мустафа Салих Бухов
17. Николай Димитров Рудев
18. Ния Димитрова Байкова
19. Петя Георгиева Арнаудска
20. Савина Костадинова Кушева
21. Силвия Димитрова Манчева
22. Симона Стоянова Стоянова
23. Славина Ангелова Генова
24. Стиляна Стоичкова Стоичкова
25. Христо Атанасов Вълков
26. Цветомир Йовков Кръстев

VIII Г КЛАС
класен ръководител Емилия Духовникова

1. Весела Николаева Павлова
2. Веселина Евгениева Ганчева
3. Виктория Кирилова Гелеменова
4. Вилиян Бойков Делев
5. Виолета Стефанова Костова
6. Георги Георгиев Теодосиев
7. Георги Красимиров Коцев
8. Гергана Димитрова Енчева
9. Гергана Илиева Узунова
10. Дарина Мирославова Стойнова
11. Десислава Петрова Калчева
12. Димитър Стефанов Стефанов
13. Елеонора Георгиева Ралкова
14. Жанет Иванова Янкова
15. Ивелина Павлова Стефанова
16. Калина Ивайлова Узунова
17. Латинка Тодорова Минкова
18. Мария Георгиева Иванова
19. Никол Христова Минекова
20. Никола ЗаприновПепелов
21. Симона Заркова Вучкова
22. Стилиана Иванова Иванова
23. Таксиархула Яни Бенети
24. Цветан Димитров Еньов
25. Юлиан Ангелов Пеев
26. Яница Димитрова Ангелова

Профил „Чужди езици“ – английски език, немски език
VIIIд КЛАС

класен ръководител Цветелина Килитанова
1. Александра Василева Пачева
2. Александра Венелинова Стоянова
3. Али Муса Алендар
4. Ахмед Али Чешмеджиев
5. Ванеса Радославова Захариева
6. Васа Трифонова Добрева
7. Васил Маринов Кузев
8. Василия Кирилова Методиева
9. Виктор Чавдаров Илиев
10. Габриела Бойкова Торбанова
11. Дарина Красимирова Чавдарова
12. Йоана Петрова Карабойчева
13. Катерина Мирославова Ботева
14. Катрин Делчева Бончева
15. Кристиан Иванов Дорков
16. Кристина Христова Яначкова
17. Лъчезар Неделчев Ситнов
18. Любомира Димитрова Димитрова
19. Мария Стоилова Гешева
20. Мартина Владиславова Синапова
21. Мелиса Ерол Чаушева
22. Милан Петров Пешев
23. Радослав Йорданов Кацаров
24. Сийка Кръстева Велева
25. Соня Кръстанова Маринова
26. Фатма Хасан Ристемова

VIIIЕ КЛАС
класен ръководител Атанаска Димитрова
1. Александра Станиславова Николова
2. АлександраЛазароваЛютакова
3. Васил Спасов Попов
4. Виктория Йорданова Стефанова
5. Димитър Стоянов Тоданов
6. Зоя Кирилова Куртева
7. Ира Йорданова Тодориева
8. Йоана Стоянова Зайкова
9. Костадин Емилов Милев
10. Кристина Велкова Мичкюрова
11. Лара Здравкова Лазарова
12. Лени Викторова Фиданова
13. Лилия Темелкова Шутарова
14. Любомира Петрова Кацарова
15. Мария Георгиева Симеонова
16. Мария Костадинова Анева
17. Никол Петрова Бадева
18. Николай Николаев Топкаров
19. Павел Димитров Мърваков
20. Саша РадостиноваРадованова
21. Селена Атанасова Гайдова
22. Стефания Стефанова Нушева
23. Стоян Иванов Милев
24. Теодор Илиянов Златанов
25. Теодора Неделкова Неделева
26. Ясена Методиева Личкова

Профил „Чужди езици“ – английски език, френски език
VIIIЖ КЛАС

класен ръководител Лилия Кирова
1. АнжелинаКристиянова Миркова
2. Анна Петрова Шкодрова
3. Ванеса Бориславова Тулева
4. Велислава Станимирова Генова
5. Виолета Стоянова Нориева
6. Георги Димитров Пейчев
7. Гергана Ангелова Бързева
8. Даниела Иванова Асенова
9. Димитър Иванов Куртев
10. Димитър Стоименов Калагларски
11. Илияна Любенова Чернева
12. Йоана Александрова Босакова
13. Йорданка Атанасова Илкова
14. Кристиан Ангелов Начков
15. Кристиян Атанасов Топчиев
16. Мариела Николаева Лазарова
17. Мария Лъчезарова Петрова
18. Михаела Методиева Маринкова
19. Радослав Димитров Спасов
20. Росен Димитров Караиванов
21. Росена Красимирова Батаклиева
22. Симона Ангелова Пеканова
23. Теодор Александров Тафраджиев
24. Христо Димитров Сандъкчийски
25. Цветимира Атанасова Севова
26. Цветомира Стоянова Дечева

Профил „Чужди езици“ – френски език, английски език
VIIIЗ КЛАС

класен ръководител Доротея Николова
1. Алекс Димитров Аспарухов
2. Александра Найденова Александрова
3. Анисия Стоянова Димитрова
4. АнтоанаСветославоваПангева
5. Атанас Димитров Пенчев
6. Благо Илинов Кендеров
7. Валентина Валентинова Димова
8. Виктория Рангелова Динкова
9. Гергана Димитрова Василева
10. Елия Василева Ангелова
11. Еманоил Иванов Лесев
12. Лъчезар Лъчезаров Бонев
13. Мариела Йорданова Кирова
14. Марио Иванов Галчев
15. Мария Руменова Стоянова
16. Мирослава Делчева Делева
17. Неделя Атанасова Пенчева
18. Николета Стоянова Пенова
19. Петър Аспарухов Гемиев
20. Снежана Иванова Паликарова
21. София Любомирова Лалина
22. Стела Божидарова Янкова
23. Стефан Живомиров Стефанов
24. Юстина Стоянова Костова

Коментарите са изключени more...

Откриване на новата учебна година

by on сеп.10, 2018, under Ученици

Скъпи ученици, родители и приятели на ЕГ “Бертолт Брехт“,
Очакваме Ви на откриването на учебната 2018/2019 година, което ще се състои на 17.09.2018 г. от 8.45 ч. в двора на училището.

От изгрева до залеза в безкрая
ваканцията мина тичешком.
Оплетени от слънчева омая
и ето ни пред родния ни дом.
Училище, кажи с каква магия
привличаш в този ден на есента?

Защо за теб сърцето лудо бие,
за теб е всяка дума в песента?
И ето – всичко преживяно оживява,
всичко придобива дух и глас.
Училището сякаш зашептява:
„Добре дошъл, приятелю, за първи час!”

ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

Коментарите са изключени more...

График за провеждане на приравнителни изпити

by on авг.22, 2018, under Ученици

СЪОБЩЕНИЕ

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИШНА ОЦЕНКА
септември, 2018 година -ТУК

Коментарите са изключени more...

Записване на приетите ученици в ЕГ „Бертолт Брехт“

by on юни.30, 2018, under Ученици

I ЕТАП :    04  – 06 ЮЛИ 2018 г. вкл. /ОТ 8.00 ДО 17.30 ЧАСА/

II ЕТАП :    13 – 17 ЮЛИ 2018 г. вкл. /ОТ 8.00 ДО 17.30 ЧАСА/ 

III ЕТАП :   27 – 30 ЮЛИ 2018 г.  вкл. /ОТ 8.00 ДО 17.00 ЧАСА/

 

Необходими документи за записване на приетите ученици:

1. Свидетелството за основно образование -оригинал

2. Заявление за записване /бланка на училището/

3. Талон за здравно и имунизационно състояние на ученика към момента на записването (издава се от личния лекар)

Попълване на незаети места след трети етап – до 04.09.2018 г.

При наличие на свободни места след III етап в гимназията се подават следните документи:
1. Заявление по образец на ЕГ „Бертолт Брехт“

2. Свидетелството за основно образование – копие

3. Служебна бележка с резултати от положените изпити- оригинал и копие

 

Коментарите са изключени more...

FRANCOFOLIES

by on юни.29, 2018, under Ученици

Младежки модул

FRANCOFOLIES Благоевград

 

Младежкият модул се организира в рамките на международния фестивал за съвременна франкофонска музика “FRANCOFOLIES.Благоевград“ за трета поредна година.Пограмата му предвижда културни и образователни инициативи за младите франкофони извън музикалната програма. Общата тема на модула тази година бе: “Тема: Свободна зона -  в подкрепа на достъп до култура и изкуство на хора с увреждания, неравностойно положение и социална изолация.”

Нашите ученици, Рита Тодорова Xи, Габриела Ганчeва Xи, Петя Стойчева XIи и Станислава Геренкова XIи придружавани от г-жа Ваня Караниколова, изразиха мнението си по две от трите тези, като защитиха твърденията си със силни аргументи и представиха идеите си пред публика.

Теза 1 –   „Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух.”-/Стивън Хокинг/

Теза 2 –  „Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него” – / Оскар Уайлд /

 

Габриела Ганчева

Коментарите са изключени more...

Грамота от Брюксел за ученическата конференция „Живот без наука-НЕ, наука в училище -ДА“

by on юни.29, 2018, under Ученици


Първата областна ученическа конференция  спечели международна награда за събитие, което популяризира природните науки сред младите хора в рамките на Европейската кампания STEM Discovery Week 2018.

От над   800 организирани  събития и инициативи в цяла Европа. STEM Alliance отличи и награди 17 събития от тази кампания.. Едно от наградените 17 събития е Първата областна ученическа конференция – ПАЗАРДЖИК БИО 2018 на тема „Живот без наука – НЕ, наука в училище – ДА“.

Заслужено признание за талантливите  ученици, техните учители и организаторите  на конференцията.

Коментарите са изключени more...

Съобщение – график за изпитите в самостоятелна форма на обучение

by on юни.02, 2018, under Ученици

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИШНА ОЦЕНКА НА УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ, сесия юни-юли, уч.2017/2018 година – ТУК

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИШНА ОЦЕНКА НА УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ,сесия септември, уч. 2017/2018 година – ТУК

Коментарите са изключени more...

Отличие „Учител на годината“

by on май.28, 2018, under Ученици

Церемонията за връчването на годишните награди на заслужили учители и културни дейци от община Пазарджик се проведе на 18 май 2018 г. в зала „Маестро Георги Атанасов“. Наградите са за постигнати успехи в областта на образованието и културата и са посветени на празника на славянската писменост и култура 24 май.


Наградите връчи кметът Тодор Попов.
Отличието „Учител на годината” за постижения при работата с ученици в гимназиалния етап от средната степен на обучение беше присъдено на Емилия Дурева, старши учител по английски език в Езикова гимназия „Бертолт Брехт“.


За госпожа Дурева най-престижната награда са думите на благодарност, казани десетилетие след завършването на нейните пораснали ученици, изкачените професионални и човешки върхове. Учениците са нейните вдъхновители, които всекидневно носят посланието на добрия учител!
За да се случи магията на учението и успеха, трябва да има не само магьосници, но и такива, които да вярват в чудеса и да пожелаят да бъдат омагьосани.

Ето какво сподели госпожа Дурева: Аз имах късмета да преживея тази среща. На всички свои колеги пожелавам воля, обич и цвят в класната стая, вгледайте се в очите на вашите ученици, там е истинският тест за нашите усилия. Усмихвайте се на вдигнатите ръце, давайте надежда на смелите идеи, смейте се на глас. Радвам се от сърце на своята награда „Учител на годината“, пожелавам на всеки да изпита това признание за вдъхновението, болката и труда, заключени между стените на класната стая. И все пак тайничко се надявам в ума и паметта на своите ученици да бъда номинирана като „Учител на сърцето“.

Коментарите са изключени more...

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter