ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “БЕРТОЛТ БРЕХТ”

Author Archive

ВЗАИМЕН ОБМЕН НА УЧЕНИЦИ ПО ПРОГРАМА „Ронсар“

by on юни.19, 2019, under Ученици

 

В съвременния свят младите хора имат потребност да развиват непрекъснато своите умения, да участват в процеса на международно общуване чрез програми за културен и образователен обмен.

За пета поредна година ученици от паралелките с изучаване на френски като първи или втори чужд език имаха възможност да участват в програмата за индивидуален обмен „Ронсар“. Ружа Мушева от 10.и клас и Любомира Николова от 10.з клас започнаха своето приключение в началото на май и в рамките на един месец споделяха ежедневието на кореспондентите си във Франция- живееха, учеха и се забавляваха заедно.

През юни част от ЕГ „Бертолт Брехт“ станаха две французойки- Ноулен, която живее в Ла Рошет, и Анжел от Гренобъл.

При нас те се обучаваха по адаптирана програма, като посещаваха основно часовете по чужди езици и по предметите, преподавани на чужд език.

Участието в обменната програма често е само началото на истинското опознаване на чуждата страна. Много от нашите ученици впоследствие продължават висшето си образование в държавата, чийто език изучават, срещат се отново с френското семейство, приело ги в своя дом.

Bonne chance, les francophones!

Коментарите са изключени more...

Награди от РУО – Пазарджик за наши ученици и учители

by on юни.05, 2019, under Ученици

Награди от РУО – Пазарджик за наши ученици и учители

 

На 4.06.2019г. в Художествена галерия ”Станислав Доспевски”се състоя тържествена церемония по награждаване на ученици и учители от област Пазарджик

 за високи постижения на областните и националните кръгове

 на националните олимпиади и състезания през учебната 2018-2019 година.

Събитието се организира от Регионално управление на образованието – Пазарджик.

А ето и имената на наградените наши ученици:

Ана Комсалова , Изабела Пенчева , Ангел Нейков , Алиса Дерменджийска , Георги Сарамбелиев,  Дарина Гъркова, Рита Тодорова, Минчо Танев, Красимира Панайотова, Виолета Гешева, Ива Кестенова, Екатерина Антонова, Ивелина Арнаудова, Йоана-Преслава Арабаджийска, Мария Симеонова, Виктория Нейкова, Гергана Хрисчева, Щилиана Кирова, Гергана Цветкова, Мария Топкарова, Йоанна Йорданова, Милчо Бангеев, Десислава Посталкова, Николета Палева, Виктория Димитрова, Здравко Мерджанов, Венелина Стамболийска, Веселин Гечев.

За висок професионализъм, постигнати отлични резултати и  активно участие в организацията и провеждането на областните кръгове на олимпиадите по български език и литература и чужди езици бяха наградени и нашите учители – г-жа Стоева и г-жа Владова, както и училищното ръководство – г-жа Недялкова, г-жа Хаджийска и г-жа Якимова.

Коментарите са изключени more...

Тържествено връчване на немските езикови дипломи

by on юни.05, 2019, under Ученици

Тържествено връчване на немските езикови дипломи

Щастливи сме да съобщим, че и тази година нашите зрелостници от  паралелките с профил немски език положиха успешно писмените и устните изпити през месец декември и получиха на 15.май световно признатата немска езикова диплома, повечето на завидното ниво С1, съгласно общоевропейската езикова рамка.

Поздравителни думи към всички присъстващи в лекционната зала на ЕГ

поднесоха г-жа Велка Недялкова и г-жа Ингрид Вендлер,

делегиран консултант по немски език за нашето училище.

Отличните резултати от подготовката се дължат на усърдието  и старанието на учениците  , но и на техните учители – г-жа Иванова, г-жа Секулова и г-жа Николова.

Те заслужават тяхното „Благодаря” не само за обучението и предаването на знания и умения, но и за педагогическото търпение и човешката грижа.

Тригодишният труд си струваше и се увенча с успех! Затова в този ден на  повод за гордост и удовлетворение  нашите абитуриенти заслужиха всички поздравления!

Мария Хаджийска, ЗДУД

Коментарите са изключени more...

Отново заслужена награда

by on май.23, 2019, under Ученици

В дните между светлите дати 11 и 24 май бяха отличени за всеотдайния си труд учители и културни дейци от област Пазарджик. Приносът им за растежа на духовността в областта е значителен и церемонията е само малък жест към онези, за които знанието не е само професия, а и обич. Традицията грамотите да връчи кметът Тодор Попов е ясен знак за голямото признание.

За пореден път носител на отличието е учител от Езикова гимназия „Бертолт Брехт”. Диана Стоева, старши учител по български език и литература, получи тази година високото отличие сред стотици свои колеги в раздел гимназиален етап. Това признание е свързано както с нейния висок професионализъм в ежедневния учителски труд, така и с подготовката на участници за престижни национални изяви – олимпиади, състезания, конкурси. Нейната ученичка Ана Комсалова стана лауреат на Националния кръг на олимпиадата по литература, ученици от 10 и 12 клас бяха отличени на Националния кръг на състезанието „Стъпала на знанието”, а с поверения й 10 а клас спечелиха и Областния кръг на състезанието „Народните будители и аз”.
Едно от най-красивите изражения на нейния труд е дългогодишната й работа с театралната група „Огледало” и творческите изяви на годишните концерти на ЕГ”Б.Брехт”, получили заслужените овации на публиката.
Да пожелаем на госпожа Стоева да бъде здрава и винаги на нивото, което има, да бъде вдъхновена за нови творчески предизвикателства, да носи все така духовната сила в себе си.

Коментарите са изключени more...

Годишен концерт 2019

by on май.23, 2019, under Ученици

На 14.05.2019г. се състоя годишният концерт на гимназията под заглавието ,,Мила родна картинка“, един наистина невероятно колоритен спектакъл. За избора на темата на представлението ръководителките на двете театрални студиа- госпожа Василка Стоянова и госпожа Диана Стоева- споделят, че се обвързва с отдаването на заслужено признание по повод на 70-тата годишнина от смъртта на писателя Елин Пелин. Авторът има обемно творчество, с богато жанрово разнообразие- от стихове до приказки, разкази и повести, но едно е общото между тях, а именно стремежът към искреното представяне на българския живот, с неговата многоликост, наситеност, чувството за уют и топлота.

Основните мотиви са свързани именно с разкриването на силата българската душевност, жизнелюбие, мястото на приятелите, семейството, търсенията на неизвестното и любовта като градивна сила на битието. Точно на това внушение беше заложено тази година, връщането към корените на българина. Учениците разиграха сцени по различни Пелинови разкази, съпроводени от изпълнения на народни песни и танци, като в същото време беше внесена съвременна нотка чрез няколко в стил поп музикални и танцови етюда.
След концерта попитахме младите актьори какво е чувството да са пред публика. Те разказаха, че усещането на сцена ( както винаги) за тях е незабравим момент, изпълнен с много емоции и безкрайно вълнение, но същевременно душевно спокойствие, защото имат възможността да изразяват себе си, докато се превъплъщават в роля. Народната тематика ги е накарала да се почувстват свързани с миналото и да затвърдят българското по един модерен начин с хумористичен акцент.

В допълнение на въпроса за мотивацията за подобна дейност г-жа Стоева и г-жа Стоянова единодушно се съгласяват, че причината е работата с децата, имащи огромен потенциал, наблюдението на развиващата се в процеса екипна работа и самият резултат от пречупването на класическите текстове през личната призма на възпитаниците им.
За финал можем да кажем само едно голямо БРАВО! С нетърпение очакваме следващата ви изява!
Христина Касапчева, 11.а

Коментарите са изключени more...

НА ГОСТИ НИ БЯХА

by on май.23, 2019, under Ученици

На 10 май 2019 в езикова гимназия ,,Бертолт Брехт’’ се проведе изключително приятно събитие – публична изява на клуба по журналистика. Организаторите бяха поканили най-изявените 12-класници в журналистическата работилница. На гости ни бяха Анна Комсалова-лауреат на Националната олимпиада по БЕЛ, Изабела Пенчева с най-високи постижения в усвояването на немския език, Петя Стойчева-най-добрата в състезанията по френски език и Пламен Тотев с най-високи резултати в изпити и състезания по английски език. Журналистите бяха изготвили специално изработени картички за спомен от срещата.“Общувайки, ти можеш всичко!“ – това е мотото, което вдъхновява работата на медийния екип. Днешното събитие постигна целта си – да запознае по-малките ученици с цената на успеха и да им даде възможност да се доближат до съвършенството и оптимизма.

В началото на срещата 12-класниците се представиха и имахме възможността да научим за личните им интереси, хобита и бъдещи планове. Те също ни дадоха и някои лични съвети за по-нататъшното ни самоусъвършенстване. Призоваха ни да посещаваме колкото се може повече клубове, тъй като всеки вид социална ангажираност ще ни помогне да се чувстваме полезни и пълноценни. Нашите журналистки и водещи Анна Ганчева и Нели Божкова ги попитаха какво мислят за училищния ни вестник. Ще цитирам думите на Анна Комсалова- ,,Можете да вдъхновявате хората чрез това, което пишете, и това е супер!’’
Анна, Изабела, Петя и Пламен определиха последната си година в училище като важна, динамична.За тях това е година,изпълнена с вземане на важни решения,време за избор, време за сплотяване на класовете.
Вдъхновиха ни, като ни оставиха своите завещания:
-Изабел: Самоусъвършенстване!
-Пламен: Любов към езика!
-Ани: Ясно структуриран план!

За нас беше радостно да чуем, че има тенденция повече млади хора да остават тук, а много малка част от тях решават да заминат извън България, за да продължат образованието си. Нашите гости са убедени, че българските ВУЗ дават качествено образование.
Накрая на събитието заместник-директорът госпожа Якимова заяви, че се чувства горда от това, че е била може би една малка капчица светлина в живота им. Тя им пожела където и да отидат, да носят Езикова гимназия в сърцето си и най-вече да бъдат себе си сред другите хора, защото са чудесни. Госпожа Лумбева, главният редактор на вестника, също изрази възхищението си от успехите на нашите гости, като ги сравни с „хвърчащите хора“ от стиховете на Валери Петров. Хвърчащите хора знаят целта и потенциала си, те са смели ентусиасти, които с ум и амбиция надскачат постигнатото.
По стар български обичай ние ги изпратихме с питка и китка здравец, пожелавайки им на добър път.

Петя Додникова, 10.в клас

Коментарите са изключени more...

Награда от Kangaroo Global Linguistics

by on май.15, 2019, under Ученици

Биляна Костадинова от 10е клас е сред победителите в международното състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics.
Биляна Костадинова от 10е клас се класира на второ място в международното състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics, организирано за България от Асоциацията на Кеймбридж училищата. Това е едно от най-престижните състезания по английски език в страната и чужбина, където участниците имат възможност да се състезават с най-добрите в света. На националния кръг, който се проведе на 13 април 2019г. в СУИЧЕ „Климент Охридски“, гр. София, взеха участие ученици от повече от 100 училища. ЕГ „Бертолт Брехт“ беше представена от Биляна Костадинова и Йоана Величкова на ниво В2, и Стела Христова на ниво В1.

Биляна Костадинова се класира втора, като само с една точка я раздели от първото място. Церемонията по награждаването се проведе на 11 май 2019г. на тринадесетата национална конференция на преподавателите по английски език Ден на Кеймбридж. Наградата – грамота и медал беше връчена от Матьо Елман, преставител на Cambridge University Press. Гордеем се с постижението на Биляна и й пожелаваме успех на изпитите за сертификат на Кеймбридж – Cambridge Advanced English.

Нели Мърмарова – преподавател по английски език

Коментарите са изключени more...

Театрален фестивал на немски език

by on май.15, 2019, under Ученици

На 09.05.2019г. в залата на Младежкия дом в нашия град се проведе първият ден от Националния фестивал на училищните театри на немски език. Датата съвсем не е случайна- решението да се проведе именно на Деня на Европа показва, че младежите подкрепят европейските политики , свързани с околната среда. Тазгодишната тема е много актуална и е свързана с екологията и опазването на околната среда. Мотото бе „Да мислим и действаме зелено!“, а основният въпрос, на който се стремяха да дадат отговор поставените пиеси, бе „Как можем ние като общество да спомогнем за съхраняването на майката природа?“. Чрез постановките се показва колко много хората вредят на околната среда , възползвайки се от нейните блага.

Откриването на фестивала бе поставено от училищната трупа на госпожа Диана Стоева, а актьорите в нея бяха- Гюлтен Назми, Спас Станоев, Християна Бончева, Галя Пандева, Мариела Ангелова и Николета Палева. Пиесата убедително постави темата за екологията и проблема, свързан с възприемането на природата като средство за забогатяване, а не като дарител на живот. Театралното представление на нашето училище бе допълнено от две стихотворения, изрецитирани от Християна Бончева и Галя Пандева; от два красиви танца, изиграни от Мариела Ангелова, Християна Минчева, Белослава Петрова, Илияна Минчева, и от невероятното изпълнение на песента „ Skyfall” от Надежда Александрова.
Присъстващите станаха свидетели на 12 изключително смислени пиеси, които биха породили желание у всеки човек да бъде по-природосъобразен.

Биляна Костадинова, Гергана Спасова, 10.е, в. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

“ Атомът не е войник, той е помощник!“

by on май.12, 2019, under Ученици

,,Атомът не е войник, а помощник’’ – Европейски ядрени центрове
Интегриран урок по история, физика, биология и химия

На 9 май 2019 ( ден на Европа) учениците от 11.б клас проведоха интегриран урок по история, физика, биология и химия на тема ,,Атомът не е войник, а помощник’’ – Европейски ядрени центрове. Идеята беше осъществена под ръководството на госпожите Елена Благоева, Соня Ангелова, Мариела Цикалова и Поля Филипова.

Всички гости получиха букетче от магданоз преди началото на урока, което, ако трябва да съм честна, малко ме изненада. Имаше и официално обявен дрескод – присъствието на белия цвят беше задължително.

Учениците ни запознаха с енергията и видовете елементарни частици, технологиите, които се произвеждат в Церн, тяхното приложение и историята на обединения институт по ядрени изследвания ( ОИЯИ ) в Дубна. Чрез анимация единадесетокласниците ни представиха интересна информация, придружена от виртуална разходка в Церн. Същевременно разгледаха физиологичното действие на радиацията и нейните положителни и отрицателни въздействия върху живите организми. Учениците ни разказаха и за успехите и постиженията на българските учени в двата центъра. Беше представен и забавен новинарски блог , воден от Марина Мирчева и Красимир Ташков, чухме важни новини от Чернобил. Трима небрежни учени създадоха световна катастрофа чрез експеримент. Идеята на експеримента беше да ни покаже, че не бива да сме невнимателни и небрежни с науката.

Преди края на урока учениците ни разкриха символиката на белия цвят и букетчетата от магданоз, а именно способността им да поглъщат радиоактивните лъчи.

Като за финал 11.б клас подариха на своите учители цветя, които да ги пазят от радиацията, като я поглъщат.

Мисля, че станах свидетел на чудесен открит урок, изпълнен с много усмивки и добро настроение. По всичко личаха добрата подготовка и трудът, положен за осъществяването на цялостната идея. Оказа се, че разказите на учителите са провокирали интереса на учениците за осъществяване на идеята, което ми се стори прекрасно. Радвам се,че имах възможността да присъствам и да науча някои нови неща. А на 11.б клас мога да кажа само:“ Поздравления, бяхте страхотни! „

Репортер: Петя Додникова, 10.в клас, в.,,Обектив”

Коментарите са изключени more...

Втора областна ученическа конференция по природни науки

by on май.12, 2019, under Ученици

На 03.05.2019г  от 9:30 пред зала ,,Маестро Георги Атанасов‘‘ бе тържествено открита Втората областна ученическа конференция по природни науки ,,Пазарджик БИО 2019“

Живот без наука – НЕ, наука в училище – ДА

От зората на нашето съществуване има един огън, който ни спасява и в най-мрачните векове на тирания и безчовечност- това е огънят на познанието!

Откриването на конференцията  започна  със  символично  запалване  на  огъня на познанието от г-жа Велка Недялкова, като израз на онази искра, която  събра  всички нас , която ще гори в душите ни – искрата на любовта към знанието!

Гости на конференцията бяха: г-жа Валентина Кайтазова – началник на РУО град Пазарджик,  г-жа Гергана Табакова -  Директор на Дирекция образование и култура  община Пазарджик,  г-жа Весела Тодорова-старши експерт природни науки и екология при РУО – Пазарджик,  г-жа Велка Недялкова – директор на ЕГ Б. Брехт, директори на училища, учители и ученици.

Специален гост на конференцията бe и доц д-р Веселин Кметов – Декан на химическия факултет при ПУ “ Паисий Хилендарски“ град Пловдив.

Водещи на Конференцията бяха Мария Велкова  и Стоян Додников , които предразположиха гостите и участниците да се чувстват комфортно и спокойно.

“Благодарение на Ученическата конференция осъзнахме колко важни са науките. Накара ни да се замислим каква роля играят в нашето ежедневие. Сигурна съм, че ние – учениците оставихме стереотипите относно природните науки в миналото и бяхме заинтригувани от това колко интересни могат да бъдат те, а начинът, по който бяха представени презентациите ни показа науките в друга светлина. Също така обмяната на идеи и знания от различните участници бе много полезна за нас и ни даде възможност да сравним знанията си с тези на останалите и ни мотивира да бъдем по-образовани, запознати с природните науки и разбира се, още по-подготвени за следвавщата конференция! “ , споделя Мария Велкова.

 

„Благодарим на всички , които взеха  участие в пленарната и постерната сесия, за положения труд  и достойно им представяне. Насладихме се на презентационните умения на участниците, докоснахме се до енергията и ентусиазма на младостта. Станахме свидетели на желанието, целеустремеността и таланта на учениците от Пазарджишка област. Ученици, с които Пазарджик може само да се гордее“ – Стоян Додников

За нас беше удоволствие, че станахме част от  събитие, което е стъпка по пътя към познанието. Събитие, което ще помним и за което ще разказваме с гордост. С пламък в очите, запален от любов към природните науки, ще си спомняме за Втората областна ученическа конференция по природни науки ,,Пазарджик БИО 2019“

Репортери на в. „Обектив“: Мария Симеонова, Михаела Маринкова, Фоторепортер: Теодора Неделева, 8.е клас

Коментарите са изключени more...

Ден на Земята

by on май.07, 2019, under Ученици

 

На 22.04.2019 г. в нашата гимназия беше отбелязан Денят  на Земята. С помощта на интересни макети, представящи една по-чиста природа, табла и други проекти, учениците показаха своята загриженост към планетата ни.

Посланието, което те искаха да предадат, беше: “Да пазим и обичаме Земята”. По интригуващ и интерактивен начин те ни запознаха с разделното събиране на отпадъци и други алтернативи за опазване на околната среда.

Наистина има загриженост за чистотата на нашата планета и ние го доказваме не само в този момент, а и всеки ден при събирането на пластмасови капачки, което може да се види във всяка класна стая.

За вас предават репортерите от училищния вестник „Обектив“

Камелия Поибренска и Галина Ралчева, 11в

Коментарите са изключени more...

ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА

by on май.01, 2019, under Ученици

ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА

 

В ЕГ „Бертолт Брехт” отдавна съществува традицията да се поставя акцент във възпитателната работа върху превенцията, върху формирането на асертивно поведение и ранната интервенция в отношенията между учениците.

На 24 април 2019 г., в часа на класа, бе реализирано поредното интерактивно занимание на тема „Агресия и тормоз – как да се справим с тях?“, този път под ръководството на г-жа Бисерка Трайкова, секретар МКБППМН – Пазарджик. В лекционната зала на ЕГ „Бертолт Брехт“  учениците от IXж и Xз класове имаха възможност да гледат специално подбрани образователни филми, да дискутират казуси, да споделят впечатления и да обменят мнетия и опит.

Взаимодействието с извънучилищните институции заема особено място в превантивната работа по отношение агресията сред връстниците.

 

Т. Тодоров – педагогически съветник

Коментарите са изключени more...

Интегриран урок по философия и българска литература

by on апр.17, 2019, under Ученици

Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка
Интегриран урок по философия и българска литература

На 11 април 2019 година имах възможността да присъствам на открит урок по философия и българска литература на тема „Отчуждение или как да претвориш света…с чук в ръка”, организиран от 12.а клас под ръководството на госпожа Гергана Краева и госпожа Диана Стоева.
Дванадесетокласниците бяха подготвили малки и красиви подаръци за своята публика. Атмосферата бе изключително приятна, тъй като урокът се проведе на фона на тиха и приятна музика. Това, което ме изненада, бе, че преди началото учителите – вдъхновители на идеята- приканиха своите ученици с много любов да се „заредят” с широките си усмивки и добро настроение и да демонстрират знанията си, което само по себе си говори много за отношенията учител – ученик в училището ни.


По всичко личеше колко подготвени и уверени в знанията си бяха учениците от 12.а клас, но имаше нещо, което се забелязваше още преди самото начало – учениците бяха разделени цветово, като избраните цветове бяха черен, червен и жълт. Самият урок беше замислен по изключително оригинален начин. В началото учениците разказаха мита за андрогените и ме накараха да се замисля за любовта. Тук те демострираха и актьорските си умения. След това цялата аудитория стана свидетел на смесица от лични разсъждения, базирани на философски изказвания на Платон, Хайдигер, Виктор Франкъл, Алберт Камило и сравнения на творчествата на различни писатели като Атанас Далчев и Христо Ботев. Свързващото звено между авторите беше Далчевият герой – роля, поверена на Николай Янъков. Основните мотиви, върху които учениците разсъждаваха, бяха любов, самота, смърт, време и самоосъзнаване. За мен беше изключително интересно да чуя личното мнение на всеки от тях, защото през цялото време те сякаш си играеха с умовете ни, като ни караха да се замисляме за различни неща.

Дванадесетокласниците разгледаха и изграждането на образа на новия човек борец, като за целта използваха стихотворението на Христо Смирненски – ,, Юноша”. Те ни помогнаха да осъзнаем, че юношеството е време на избор, на себеизграждане. Междувременно учениците от 12.а клас подредиха своето дърво на живота.
След края на урока успях да си изясня символиката на цветовете. Черният цвят символизираше самотата и себеразрушението, червеният – претворението на света, а жълтият – смисъла на живота в търсенето.
И в крайна сметка урокът приключи с разсъждения за смисъла на живота. Дванадесетокласниците достигнаха до извода, че нещата,които правят живота смислен и щастлив, са способността да работиш, да обичаш и да си смел. А, и да не забравя – „Животът е претворяване!”
След края на чудесното събитие се четеше вълнение и гордост в очите на всички гости. Особено впечатлени бяха гостите от инспектората - госпожа Галина Цанева и госпожа Ваня Апостолова, които пожелаха на учениците от 12.а клас борба, вяра, любов, красота, чест, доброта, щастие и творчество – думи, изобразени на поканите за събитието. Госпожа Апостолова не пропусна да пожелае на учениците да открият своя
собствен смисъл на живота. А госпожа Велка Недялкова- директор на училището ни, пожела успех на учениците в по-нататъшното им развитие.

Репортер: Петя Додникова, 10.в клас,в. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

Езикова гимназия „Б. Брехт“ има лауреат от Олимпиадата по български език и литература!

by on апр.17, 2019, under Ученици

Гордост за Езикова гимназия е успехът на Ана Комсалова от 12.б клас от Националната олимпиада по БЕЛ – тя е лауреат! След отличните й резултати на Общинския и Областния кръг на Олимпиадата по БЕЛ това е поредната й победа в състезанието за най-добър интерпретатор на литературен текст. Безспорно това означава и активна творческа мисъл, и оригиналност на постановката и изпълнението на избраните жанрове!

Ана е сред най-добрите зрелостници в България с постиженията си по литература! Отличната й оценка я освобождава от изпита по БЕЛ в Софийския университет, което безспорно я прави щастлива, защото мечтата й е да следва право в СУ! Поздравяваме я и й желаем такъв безспорен успех на всички изпити, които й предстоят!
Диана Стоева

Коментарите са изключени more...

We support STEM discovery week 2019

by on апр.15, 2019, under Ученици

 

 

STEM Discovery Week 2019 is a joint international initiative that invites projects,
organisations and schools across Europe and around the world, to
celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics
(STEM). The tagline for this year’s campaign is “best practices in using innovative STEM
resources
”. The primary focus of this year’s campaign, is to showcase how teaching materials
and other learning resources are used in educational activities.

Interested to become a partner?

By committing to the STEM Discovery Week 2019, the partners agree to:

  Organise and share information about activities or actions in STEM education as part of the STEM
  Discovery Week campaign.

  Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities or actions of
  their own and share information about them as part of the STEM Discovery Week campaign.

  Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign,
  hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.

For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult
this document here.

Are you organising a STEM activity around April 2019?

Include it on the map! Participants organising STEM activities and actions from 1 February to 30 April
2019 may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions’ section on the
Scientix online portal for more information href="http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18#competitions">here.

STEM Discovery Week activities’ map

Include it on the map! Participants organising STEM activities and actions from 1 February to 30 April
2019 may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions’ section on the
Scientix online portal for more information href="http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18#competitions">here.

Google map of STEM activities-HERE

Коментарите са изключени more...

Наш възпитаник – стипендиант в Германия през лятото

by on апр.14, 2019, under Ученици

В края на месец март в консултантския отдел към посолството на ФРГермания се проведе интервю с 72 участници от цяла България , кандидатстващите за стипендия към Службата за академичен подбор  „ PAD- Prämienprogramms Deutschland plus “.

След  направения подбор от страна на българо-немска комисия бяха селектирани 12 ученици от цялата страна , сред които е и нашият възпитаник Мариян Бонев от 10в клас с преподавател г-жа Бойчева. Мариян ще бъде в Германия , Кобург (Байерн) от 30 юни до 19 юли , като ще посещава там гимназия Албертинум и ще вземе участие в специална програма .

Мариян ще бъде настанен в приемно семейство. Втората част от програмата включва  пътуване до Берлин.

Успех и приятен и ползотворен престой в Германия , Мариане!

 

Коментарите са изключени more...

МЕСЕЦ МАРТ- МЕСЕЦЪТ НА ФРАНКОФОНИЯТА

by on апр.07, 2019, under Ученици

 

Отново е месец март и дейностите, свързани с популяризиране на френския език, следват една след друга. Началото е поставено от  състезанието „Маратон по писане“. На 8.03.2019 три екипа и седем индивидуални участия на ученици от 8 до 12.клас от  паралелките, изучаващи френски като първи чужд език, участваха в  конкурс за    написване на съчинение на френски език на тема   „Писането е картината на гласа“.

На 21.03.2019 г. нашият екип  Пламена Петрова, Ружа Мушева, Елена Кръстанова, Мария Чанева, Мария Иванова от 10.и клас, заедно с госпожа  Ася Гунчева, се представиха на състезанието „Défi lecture“ /„Предизвикателства на четенето”/ във Френския културен институт. Там нашите участници премериха  сили с отбори от цялата страна.

 

Мисълта на френския писател и философ Волтер вдъхнови нашите маратонци Мирослава Делева, София Лалина, Стефан Стефанов, Анисия Димитрова , Александра Александрова от 8.з клас, Йоана-Преслава Арабаджийска, Деян Шиков и Давид Минков от 9.з клас, Рита Тодорова, Мирослава Дивекова, Габриела Ганчева и Гергана Роглева от 11.и клас, Петя Стойчева, Станислава Геренкова от 12.и клас. Те писаха есе, измисляха случки и герои, рисуваха с десетте  думите arabesque, composer, coquille, cursif/-ive, gribouillis, logogramme, phylactère, rébus, signe, tracé. В този момент те се чувстваха по-близо до големите поети, писатели и мислители.

На 28.03.2019 г. за втора поредна година това състезание се проведе и с участници, изучаващи френски език като втори чужд език. Нашата гимназия бе представена от Елена Тонова, Мария-Елена Маликатова от 10.ж клас, Виктория Боюклийска, Габриела Христоскова, Любомира Николова от 10.з клас , заедно с г-жа Галина Филиповска.

 

На 23.03.2019г. Йоана-Преслава Арабаджийска от 9.з клас и Рита Тодорова от 11.и клас взеха участие в националния кръг на олимпиадата по френски език в Плевен. Техен ръководител бе г-жа Иванка Караниколова

 

На 20.03.2019 тържествено бе отбелязан Международният ден на Франкофонията. Клубът за занимания по интереси „Млад франкофон“ с ръководител г-жа Доротея Николова участваха в подготовката и представянето на концерт-спектакъла „Кажи ми десет думи на френски език“. При подготвянето на представлението учениците се бяха разделили на работни екипи, чиято задача бе да  съберат по десет думи на френски език в няколко различни тематични области – любов, кухня, политика, еднакви или близки по звучене и изписване думи във френски и английски език. Цялата изява имаше характер на викторина и публиката бе включвана като участник при всяка от четирите теми. Подготвените хумористични скечове за любовта, в ресторанта, недоразумения поради омонимия на думи оживиха още повече представлението, а френските песни допринесоха публиката да се потопи в празничната атмосфера.

На събитието присъстваха г-жа В. Боева- старши експерт по чуждоезиково обучение към РУО Пазарджик, г-жа В. Недялкова- директор на ЕГ «Б. Брехт», г-жа М. Хаджийска и г-жа Е. Якимова- заместник-директори на ЕГ, ученици, колеги и родители.

Коментарите са изключени more...

Интегриран открит урок по БЕЛ и Химия и ООС

by on мар.28, 2019, under Ученици

На 20.03.2019г се проведе интегриран открит урок по БЕЛ и Химия и ООС, под ръководството на Василка Стоянова и Васка Кузева.
Гостите бяха посрещнати с тематичен подарък и фонова музика, допринасящи за приятната атмосфера и благоприятното протичане на урока.
Учениците от 11 г клас бяха разделени на литературен, химичен и туристически екип. Екипът по литература представи образа на Бай Ганьо през погледа на литературната критика, а химичният екип проследи етапите на производство на тази толкова ценна и отличителна за България стока- розовото масло.


Туристическият екип представи дестинации и раздаде брошури с  маршрутите и съответните графици.


Чрез кратка драматизация беше представена срещата между Бай Ганьо и Иречек, както и силния копнеж на Бай Ганьо за търговията на розово масло на нови пазари.
Четвъртият екип на гостите от 12 д и 12 е клас направи съпоставка между образите на Бай Ганьо и безскрупулния Борис Морев от романа „Тютюн“.

Усещането е различно, когато не си сред публиката, а пред нея. Емоцията е по-силна,когато отговорността е по-голяма, както и удовлетворението от добре свършената работа.
Притеснението на лицата ни най-вероятно е било разпознаваемо за аудиторията, но всички от екипа успяхме да се справим и с това предизвикателство.

Звезделина Димитрова и Лора Дамянова

Коментарите са изключени more...

Национално състезание „Народните будители и аз“.

by on мар.14, 2019, under Ученици

За поредна година десетокласниците от нашата гимназия се включиха в Националното състезание „Народните будители и аз“. Участваха четири отбора от 10 А, 10Б, 10Д и 10Ж клас.

Учениците имаха възможност да извършат издирвателска и проучвателска дейност, свързана с представянето на избрания патрон на класа, да изготвят кът с материали в класната си стая, да представят табла и илюстративни материали.

Състезанието се проведе в два междуучилищни кръга. Първият кръг на състезанието беше на 22. 02. 2019 г. между 10 Д  клас с ръководител госпожа Петя Енкина и 10 Ж клас с ръководител госпожа Пенка Христова. Учениците от 10 Д  постигнаха убедителна победа, като защитиха достойно името на своя патрон – будителя Паисий Хилендарски. В двубоя между класовете 10 А и 10 Б с ръководител госпожа Диана Стоева победител стана 10А с патрон на отбора Георги Раковски.

Във втория кръг на 28.02.2019 г.надпредварата между 10 Д и 10 А беше много оспорвана, но но отборът на 10 А имаше преднина и завоюва първото място. Към него са отправени очакванията ни да защити достойно името на училището на Областния кръг на състезанието.

Успех, млади будители!

Коментарите са изключени more...

Наградата „Стоян Бакърджиев“

by on мар.11, 2019, under Ученици

 

 

                       На 7-ми март 2019г. в художествената галерия “Станислав Доспевски” се състоя събитие, в което ние, учениците от Езиковата гимназия, бяхме сред най-изявените в нашия град. Става дума за присъждането на националната награда “Стоян Бакърджиев”, която се връчва на всеки три години за високи постижения в преводаческата дейност. Тазгодишното събитие беше посветено на 90 години от рождението на талантливия преводач и наш съгражданин – Стоян Бакърджиев.

Голяма заслуга  наши ученици да бъдат наградени има г-жа Емилия Дурева, напътствала и подпомагала младите преводачи от английски език. Младите таланти превеждаха поезия от английски на български, а ето и имената им: Димитър Караминов, Стела Христова, Мария Маркова и Анелия Божкова. Директорът на дирекция “Образование и култура” на нашия град г-жа Гергана Табакова връчи наградите от името на кмета г-н Тодор Попов.

На това събитие бяхме и ние, журналистите от в. “Обектив”, които разбрахме какъв е приносът на преводачите за запазването красотата и богатството на българския език.

И запомнете: Ако писателите създават националната литература, то преводачите създават световната литература.

Репортер:  Галина Ралчева, XI.в   Фоторепортер: Нели Божкова, 9.е,

 В. „Обектив“

Коментарите са изключени more...

ОТКРИТ УРОК “ПАТРИОТИЧНА АЗБУКА“

by on мар.08, 2019, under Ученици

             На 1 март 2019 година в езикова гимназия“ Бертолт Брехт“ се проведе откритият урок “Патриотична азбука“. Участници в него бяха учениците от 2.б клас при ІОУ“Св. Климент Охридски“ и учениците от 11.б и 11.е клас от нашата гимназия.
В интегрирания урок по случай 3 март успешно бяха съчетани предметите български език и литература, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование.


Предметите се преливаха плавно и за учениците не беше трудно да преминават от тема в тема. Мултимедийната презентация допринесе за благоприятната и разчупена обстановка. Информацията беше много добре поднесена от единадесетокласниците, а описанията им към урока веднага грабнаха вниманието на мъниците.
Интересна идея беше пресъздаването на еньовденската традиция . Нашите момичета изтеглиха късметчета от желязно менче и с вълнение прочетоха пред публиката за какъв момък ще се омъжат. Всичко това беше на шега, разбира се.


Идеята за такъв вид урок възникнала спонтанно и не била трудна за реализиране. Гимназисти и второкласници споделят: „ Много вдъхновяващ урок.“, “ Усети се връзката между два свята.“ , „ Успяха да ни върнат в детството. „“Дори се справиха по- добре от нас.““ Каките и батковците много ни се радваха, а ние много ги харесахме.“ А за останалите зрители, както и за всички присъстващи, този урок беше доказателство за това, че когато учители и ученици работят заедно с огромно желание, нещата се получават повече от прекрасно.
И нека не забравяме, че нищо от това нямаше да бъде възможно без усилията на г-жа Спаска Узунова (начален учител в училище „Свети Климент Охридски“ ) , г-жа Цветанка Влахова- преподавател по български език и литература, г-жа Елена Благоева- преподавател по химия и опазване на околната среда, г- жа Мариела Цикалова – преподавател по история и цивилизация, г-жа Павлина Филипова- преподавател по биология и здравно образование, както и без подкрепата на двете директорки г-жа Недялкова и г-жа Димитрова.

Репортери: Християна Минчева, 8а, Нели Божкова, 9а

Коментарите са изключени more...

Повод за гордост!

by on фев.27, 2019, under Ученици


През месец януари в Ловеч се проведе националният кръг на състезанието по немски език, организирано от издателство Клет България.
Нашите ученици Анна Ганчева, Елеонора Гъркова, Ния Арабова, Полина Пандева, Камелия Поибренска и Ангел Нейков имаха възможност да премерят сили в оспорваното състезание със свои връстници от цялата страна.

Госпожа Емилия Духовникова придружаваше нашата група в дългото и изморително пътуване до Ловеч.

С радост ви споделяме, че двама представители на ЕГ „Бертолт Брехт“ заеха заслужено достойни челни позиции. Анна Ганчева от 8а клас е на първо място в състезанието на  ниво А1, съгласно Общата европейска езикова рамка,  а на ниво С1 в оспорвана конкуренция с ученици от 12-и клас, трета позиция зае Ангел Нейков от 11б.

Наистина достоен повод за споделена радост и заслужена гордост от успехите на нашите ученици!

Очаквайте още по темата от официалното награждаване на победителите и подготвилите ги учители, госпожа Лилия Мерджова и госпожа Христина Секулова.

 

Благодарим на организаторите от Издателство КЛЕТ за възможността за участие в тази мотивираща надпревара!

Благодарим на ЕГ Ловеч за любезното домакинство!

Благодарим за моралната съпричастност на ръководството и финансовата подкрепа на Училищното настоятелство!

 

Коментарите са изключени more...

НИКОЛАЙ ГЕНОВ – РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ

by on фев.25, 2019, under Ученици

 

 

       На 13.02.2019 година журналистическият клуб „Обектив“ отвори вратите си, за да посрещне талантливия поет и литературен изследовател Николай Генов – бивш възпитаник на нашата гимназия. Срещата откри нашата директорка – госпожа Велка Недялкова, която приветства госта ни и многобройната публика. Тя подчерта, че няма по-добър начин да почетем нашия патрон-драматурга и поета Бертолт Брехт, освен този, да дадем шанс на новата българска поезия да ни посети. Тези срещи ни обогатяват душевно и ни правят горди участници в интелектуалния живот на гимназията, която цени таланта, а творческият път на Ники Генов започна именно тук с първия поетичен сборник на дванадесетокласника „Резонанс“. Лекционната зала днес беше пълна с млади хора, които съпреживяваха стихове, рецитирани от развълнуваните осмокласници (Калина, Краси, Ники, Митко, Ани, Никол, Зори, Петя, Хриси, Сани, Вили, Илияна). Журналистите Галина и Камелия се постараха да ни доближат до житейския и творчески път на госта ни с разнообразна презентация, а водещите Лора и Звезделина разпалиха огъня на диалога.

Не може да наречем случилото се просто среща. Завръщането на Ники Генов в гимназията се превърна в интелектуално събитие – празник на творящото и приобщаващото слово. Нашият гост бързо скъси дистанцията с публиката чрез умението да изразява себе си дълбоко и забавно, да предразположи за диалог, затова заваляха въпросите:“ Трудно ли е да се пише и публикува поезия днес; Защо избрахте специалността „Българска филология“; Защо нарекохте своята приятелка „мелика“. Гостът ни сподели как е преодолял първоначалната си неувереност на поет – имал е шанса точно на такава среща в гимназията ни да опознае личността на поета и да бъде охрабрен от него.

 

Насърчаването на прописващия от пишещия се е случило с Ники преди години, случи се и днес, когато гостът ни потърси в залата млади дарования и им протегна ръка. Диалогът на поетите започна с това събитие и ще продължи – обеща Ники Генов, който работи като литературен изследовател в Софийския университет и е един от основателите на интелектуалния кръг „Иначе писано“.

Нарекохме Ники Генов РАЗЛИЧНИЯТ ПОЕТ, защото неговите стихове са провокация към модерния човек. Тези стихове бягат от готовите отговори и лесните решения, от правилата и от клишетата. Това е една поезия, която говори за отчуждението в отношенията между хората, отчуждението от самия себе си, с което започват драматичните ни пропадания в липсите………

Този път журналистическият ни екип не просто отрази събитието, но и беше домакин. Усещането е различно, когато не си сред публиката, а пред нея. Емоцията е по – силна, когато отговорността е по-голяма, а също и удовлетворението от добре свършената работа. Притеснението на лицата ни най-вероятно е било разпознаваемо за аудиторията, но всички от екипа успяхме да се справим.

Пожелахме на Ники Генов да продължава да твори и да бъде пример за младите.

Изпратихме нашия гост с думите: ПОЕТЕ, НУЖЕН СИ НИ!

Репортери:  Звезделина и Лора,  11.г

Фоторепортери: Моника, 11.г, Теодора Неделева, 8.е

 

Коментарите са изключени more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ – СТИПЕНДИИ

by on фев.21, 2019, under Ученици

У К А З А Н И Я
Срок за подаване на документите за стипендии: до 15.III.2019 г.
Отговорници: класните ръководители

Забележка: Класните ръководители изготвят списък на учениците, кандидатстващи за стипендии, изпращат го на e-mail: b_breht@abv.bg и го представят заедно с приложените документи в канцеларията за регистриране във входящия дневник.

Условията, на които трябва да отговарят учениците, кандидатстващи за стипендия през втория срок на учебната 2018/2019 –
ТУК

Коментарите са изключени more...

Свободни места в ЕГ ”Бертолт Брехт“

by on фев.13, 2019, under Ученици

Свободни места в ЕГ ”Бертолт Брехт“
На основание член 104, алинея 2, от Наредба №10/01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование обявявам освободени места в ЕГ ”Бертолт Брехт”- град Пазарджик за учебната 2018/2019г
Пълният текст на обявата – ТУК
Едно свободно място в VIII клас, Немски език, втори чужд език – английски език  - ТУК

Едно свободно място в X клас, Френски език, , втори чужд език – английски език  - ТУК

Едно свободно място в VIII клас, Френски език, , втори чужд език – английски език -ТУК

Едно свободно място в VIII клас,  Английски език, втори чужд език – френски език - ТУК

Коментарите са изключени more...

Последни новини!

by on яну.25, 2019, under Ученици

Последни новини!

Грипната ваканция в област Пазарджик продължава до 29 януари /вторник/ включително.

Коментарите са изключени more...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

by on яну.23, 2019, under Ученици

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Дните 24.01.2019 г. и 25.01.2019 г. ще са неучебни поради обявената грипна епидемия. Учебните занимания ще бъдат възобновени на 28.01.2019 г., понеделник, с програмата за деня.

Родителската среща, определена за 25.01.2019 г., се отлага.

От Ръководството

Коментарите са изключени more...

Партньори


Харесайте ни!

Архив


Tyxo.bg counter